Ухвала
від 07.11.2020 по справі 600/2221/20-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про накладення штрафу

07 листопада 2020 р. м. Чернівці Справа № 600/2221/20-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Кушнір В.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Губенко Ю.І.,

представників позивача Шалара І.В., Гончарюка І.Д.,

представника відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Чернівецької обласної організації політичної партії "Громадський рух "Народний контроль" до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району про визнання незаконними та скасування дії, визнання нечинними та скасування рішень,-

В С Т А Н О В И В:

Чернівецька обласна організація політичної партії "Громадський рух "Народний контроль" звернулась до суду з позовом до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району, у якому просить визнати незаконною та скасувати дію про проведення повторного перерахунку, скасувати рішення про результати повторного перерахунку голосів виборців та визнати нечинними протоколи повторного перерахунку.

Ухвалою суду від 06.11.2020р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

Вказаною ухвалою, серед іншого, на підставі приписів ст.80 КАС України, з метою офіційного з`ясування всіх обставин у справі, у відповідача витребувано докази: акт або письмову заяву осіб, зазначених у частині 1 статті 253 Виборчого кодексу України, у разі складення таких у відповідності до ч.10 ст.254 Виборчого кодексу України; рішення, прийняте Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району за результатом прийняття та розгляду виборчих документів від дільничної виборчої комісії №730274 (с.Чорнівка), в порядку, передбаченому ч.5 ст.254 Виборчого кодексу України.

Ухвалу від 06.11.2020р. Чернівецька міська територіальна виборча комісія Чернівецького району отримала електронною поштою о 20:07год. 06.11.2020р., що підтверджується матеріалами справи (а.с.43).

Станом на 12год.00хв. 07.11.2020р. ухвала суду про відкриття провадження, у якій зокрема, вирішено питання щодо витребування доказів відповідачем не виконана.

В судовому засіданні, призначеному на 13:00год. 07.11.2020р. представник відповідача просила надати додатковий час для подання відзиву та витребуваних судом доказів, у зв`язку з чим судом оголошено перерву до 16:30год.

Станом на 17:00год. відповідачем не надано відзиву та доказів, на виконання вимог ухвали від 06.11.2020р. При цьому, жодних клопотань та письмових пояснень щодо причин поважності невиконання ухвали суду відповідачем до суду не надано. Більше того, після оголошеної судом перерви представник відповідача в судове засідання не з`явився.

Враховуючи наведене та терміновість розгляду справ, пов`язаних з виборчим процесом, не подання відповідачем витребуваних доказів без поважних причин, суд дійшов висновку про необхідність застосування до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району заходу процесуального примусу у вигляді штрафу з наступних підстав.

Статтею ст.129-1 Конституції України встановлено, що судові рішення є обов`язковими до виконання. У відповідності до ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

В силу вимог ч.7 ст.80 КАС України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин.

Частиною 8 ст.80 КАС України встановлено, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відповідальність за невиконання судового рішення закріплена в ст.144 КАС України, якою встановлено підстави і порядок застосування заходів процесуального примусу.

Так, у відповідності до названої норми КАС України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом, як правило, негайно після вчинення порушення. Про застосування заходів процесуального примусу суд постановляє ухвалу.

Одним із заходів процесуального примусу у відповідності до п.5 ч.1 ст.145 КАС України є штраф.

Пунктами 1, 3 ч. 1 ст. 149 КАС України визначено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України (ч.5 ст.149 КАС України).

З огляду на те, що вимоги ухвали Чернівецького окружного адміністративного суду від 06.11.2020р. Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району у встановлений судом строк не виконано, витребувані документи без поважних причин до суду не подано, суд приходить до висновку про наявність підстав для застосування до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району заходу процесуального примусу у вигляді штрафу у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2102,00грн.

В силу положень ч.3 ст.145 КАС України, застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених КАС України.

Суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків; 2) неодноразового зловживання процесуальними правами; 3) повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення; 4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів (ч.2 ст.149 КАС України).

У відповідності до ч.6 ст.149 КАС України суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, щодо якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

На підставі наведеного та керуючись статтями 14, 80, 144, 145, 149, 241, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Стягнути з Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району (вул. Емінеску, 2, м.Чернівці, Чернівецька обл., 58010, код ЄДРПОУ 43767642) в дохід Державного бюджету України (стягувач - Державна судова адміністрація України (вул. Липська, 18/5, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 26255795), отримувач коштів - УК у Печерському районі/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 38004897, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UА118999980313090106000026007, код класифікації доходів бюджету - 21081100) штраф у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2102,00 грн.

2. Застосування заходів процесуального примусу не звільняє Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію Чернівецького району від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

3. Зобов`язати Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію Чернівецького району подати витребувані докази безпосередньо до суду до 09год. 30 хв. 08 листопада 2020р.

4. Повторне чи систематичне неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення тягне за собою накладення нового штрафу від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

5. Копію даної ухвали направити Чернівецькій міській територіальній виборчій комісії Чернівецького району та до Державної судової адміністрації України, в порядку визначеному ст. 149, 373 КАС України, для звернення до виконання.

6. Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом.

7. Строк пред`явлення даної ухвали суду до виконання становить три місяці з дня набрання нею законної сили.

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя В.О. Кушнір

Дата ухвалення рішення07.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92701867
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/2221/20-а

Постанова від 12.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 12.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Ухвала від 11.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Рішення від 08.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Кушнір Віталіна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні