Рішення
від 20.08.2007 по справі 35/392-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

35/392-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" серпня 2007 р.                                                            Справа № 35/392-07

вх. № 9098/5-35

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Твердовський І.М.;  відповідача - не з"явився;

розглянувши справу за позовом Харківської міської ради, м. Харків  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум ХХІ", м. Харків  

про розірвання договору оренди землі

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Харківська міська рада звернувся до господарського судуз позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум ХХІ», в якому просить розірвати договір оренди землі по вул. Познанська (поруч з будинком №11-б), загальною площею 0,5355 га, укладений між ТОВ «Преміум ХХІ» та Харківською міською радою, від 18.04.2006р., зареєстрований у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» в книзі записів реєстрації договорів оренди землі за №640667100063.

Позивач позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити їх в повному обсязі. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач належним чином не виконує своїх зобов'язань за договором оренди землі від 18.04.2006р. з огляду на що та відповідно до вимог Цивільного кодексу України договір оренди підлягає розірванню у судовому порядку.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином. Витребуваних господарським судом документів не надав. Однак, через канцелярію господарського суду надав клопотання, в якому просить суд розгляд справи № 35/392-07 відкласти. Суд, розглянувши подане клопотання вважає за необхідне відмовити в його задоволенні, оскільки зазначене клопотання є необгрунтованим та документально недоведеним.

Беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно за статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за наявними матеріалами.

До початку судового засідання позивач звернувся до суду з заявою про розгляд справи без застосування технічних засобів фіксування судового процесу. Ця заява розглянута судом та задоволена як така, що не суперечить чинному законодавству.

Розглянувши матеріали справи, надані докази та вислухавши пояснення позивача, господарським судом встановлено, що відповідно до п. 78. рішення 46 сесії Харківської міської ради 4 скликання від 06.03.2006р. «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівництва та реконструкції та подальшої експлуатації об'єктів» ТОВ «Преміум ХХІ» надано в оренду земельну ділянку по по вул. Познанська (поруч з будинком №11-б), загальною площею 0,5355 га для будівництва багатоповерхового житлового будинку.

Відповідно до зазначеного рішення з відповідачем укладено договір оренди землі від 18.04.2006р., зареєстрований у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» в книзі записів реєстрації договорів оренди землі за №640667100063.

Згідно ст.124 Земельного кодексу України передача земельної ділянки комунальної власності в оренду здійснюється на підставі рішення відповідного органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Судом встановлено, що відповідно до ч.4 ст.24 Закону України “Про планування і забудову територій” у разі прийняття сільською, селищною чи міською радою рішення про надання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об'єкта містобудування в порядку, визначеному земельним законодавством, зазначене рішення одночасно є дозволом на будівництво цього об'єкта.

Відповідно до пункту 48 додатку №1 до рішення 11 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 21.02.2007р. №8/07 «Про скасування рішень Харківської міської ради» у зв'язку з порушенням норм ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» щодо необхідності врахування думки мешканців будинків, що оточують місце будівництва, скаргами членів територіальної громади рішення про надання Позивачу зазначеної земельної ділянки було скасовано.

Зазначене рішення відповідачем не осаджувалося і на даний час є чинним.

Таким чином, судом встановлено, що на даний час відсутня правова підстава, необхідна, відповідно до Земельного кодексу України, для укладення договору оренди земельної ділянки та виконання будівельних робіт.

Підставою для скасування рішення Харківської міської ради про надання відповідачу земельної ділянки для будівництва багатоповерхового житлового будинку стало порушення ним норм ст.5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», тобто неврахування думки мешканців прилеглих будинків і у зв'язку з чим наявність скарг членів територіальної громади міста Харкова.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є  правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати  майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до договору оренди землі між позивачем та відповідачем виникли правовідносини, суттєві ознаки яких, враховуючи викладене, характеризуються як зобов'язання.

Згідно ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов  договору  та  вимог  цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства,  а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.12 та перехідних положень Земельного кодексу України до компетенції сільських, селищних, міських рад відносяться повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів (які не перебувають у державній або приватній власності).

При наданні земельних ділянок під забудову Харківська міська рада фактично здійснює повноваження власника цих ділянок. Відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Суд дійшов висновку, що зобов'язання, які виникають у сфері оренди землі, повноваження власника, якої здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради є особливим різновидом зобов'язань, що характеризуються частково їх публічно-правовим характером і відповідно, наявністю особливостей їх дотримання та виконання.

Відповідно до ст. 12 та перехідних положень Земельного кодексу України до компетенції сільських, селищних, міських рад відносяться повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів (які не перебувають у державній або приватній власності).

Суд дійшов висновку, що міська рада на свій розсуд може вирішувати питання щодо прийняття рішень про надання земельних ділянок, або щодо їх скасування за умов наявності порушень норм містобудівного, земельного законодавства, порушення законних прав та інтересів членів територіальної громади тощо.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» до суттєвих умов договору оренди землі відносяться умови щодо умов використання та цільового призначення земельної ділянки.

Згідно договору оренди від 18.04.2006р. земельна ділянка позивачу надавалася (цільове використання – суттєва умова договору) для будівництва багатоповерхового житлового будинку.

Згідно ч.4 ст. 24 Закону України “Про планування і забудову територій” у разі прийняття сільською, селищною чи міською радою рішення про надання земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об'єкта містобудування в порядку, визначеному земельним законодавством, зазначене рішення одночасно є дозволом на будівництво цього об'єкта.

У зв'язку із скасуванням рішення про надання в оренду земельної ділянки, позивач не здатен належним чином виконати свої зобов'язання щодо цільового використання земельної ділянки та умов її використання.

Відповідно до п. 5 ст. 203 Цивільного кодексу України правочин має бути спрямованим на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

На теперішній час об'єкт будівництва в Інспекції ДАБК м. Харкова не зареєстровано, замовник ТОВ «ПРЕМІУМ ХХІ» за отриманням дозволу на будівництво не звертався. Будівельні роботи на земельній ділянці не розпочато.

Відповідно до ст. 215 Цивільного кодексу підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього кодексу.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Договір розривається, відповідно до ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання (правові наслідки порушення зобов'язання).

Таким чином, суд робить висновок, що договір оренди землі, укладений з відповідачем, підлягає припиненню шляхом його розірвання.

З урахуванням викладеного позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі. Відповідно до ст.ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки по вул. Познанська (поруч з будинком №11-б), загальною площею 0,5355 га, укладений між ТОВ «Преміум ХХІ» та Харківською міською радою, від 18.04.2006р., зареєстрований у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» в книзі записів реєстрації договорів оренди землі за №640667100063.

Зобов'язати ТОВ «ПРЕМІУМ ХХІ» (м. Харків, пр-т Леніна, 50-а, кв. 23, код ЄДРПОУ 33289346) звільнити земельну ділянку по вул. Познанська (поруч з будинком №11-б), загальною площею 0,5355 га в межах договору оренди землі від 18.04.2006р., зареєстрованого у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» в книзі записів реєстрації договорів оренди землі за №640667100063.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕМІУМ ХХІ" (61000, пр-т Леніна, 50-А, кв. 23, м. Харків, код ЄДРПОУ 33289346) на користь Харківської міської ради (61200, м. Харків, майдан Конституції, 7, код ЄДРПОУ 24134490, п/р 33213812800002 в УДК у Харківській області  м. Харкова, МФО 851011) 112,00 грн. держмита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В задоволенні клопотання відповідача про відкладення розгляду справи - відмовити.

Рішення підписано 27.08.2007 р.

          

Суддя                                                                                            

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.08.2007
Оприлюднено11.09.2007
Номер документу927044
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/392-07

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

Судовий наказ від 15.10.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Л.П.

Рішення від 04.10.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Л.П.

Ухвала від 14.09.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Л.П.

Рішення від 20.08.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швед Е.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні