Ухвала
від 06.11.2020 по справі 319/926/20
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/926/20

Номер провадження 2/319/387/2020

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

06 листопада 2020 року смт Більмак

Суддя Куйбишевського районного суду Запорізької області Валігурський Г.Ю., дослідивши на предмет дотримання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України заяву ОСОБА_1 до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району, Органу опіки та піклування Комиш-Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області, ОСОБА_2 про повернення раніше відібраної дитини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до Куйбишевського районного суду Запорізької області із заявою до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району, Органу опіки та піклування Комиш-Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області, ОСОБА_2 про повернення раніше відібраної дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

Відповідно до ч.1 ст. 42 ЦПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Частинами 1 та 2 ст. 48 ЦПК України встановлено, що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

В заяві в якості відповідача-2 вказано Орган опіки та піклування Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області, що розташований за адресою: вул. Вокзальна буд. 5, смт. Комиш - Зоря Більмацького району Запорізької області.

Відповідно до ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно ст. 87 ЦК України юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 та ч. 1 ст. 47 ЦПК України, цивільна процесуальна правоздатність - це здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи. Цивільна процесуальна дієздатність - це здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у вказаному реєстрі відомості щодо Органу опіки та піклування Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області відсутні. Натомість у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстрована Комиш - Зорянська селищна рада Більмацького району Запорізької області, ідентифікаційний код юридичної особи: 25223155, місце знаходження юридичної особи: 71030, Запорізька область, Більмацький район, смт. Комиш - Зоря, вул. Вокзальна, буд. 5.

Таким чином, Орган опіки та піклування Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області не є юридичною особою, а тому він не має цивільної процесуальної правоздатності та цивільної процесуальної дієздатності та не може приймати участь у справі в якості відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 2 ст. 19 ЦПК України встановлено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного); окремого провадження.

Згідно ч. 1 ст. 184 ЦПК України, позов пред`являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

Позивачем в порядку позовного провадження подано до суду заяву, що не відповідає вимогам передбаченим ч. 1 ст. 184 ЦПК України, оскільки при розгляді даної категорії справи позов пред`являється шляхом подання позовної заяви. Таким чином позивач має подати до суду позовну заяву.

У відповідності до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, заяву має бути залишено без руху із встановленням позивачу строку для усунення недоліків, шляхом обґрунтування позовних вимог до відповідача-2 та надання доказів його статусу як юридичної особи, а також шляхом пред`явлення до суду позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 80, 87 ЦК України, ч. 12 ст. 33, ст.ст. 4, 19, 184, 42, 46-48, 175, 184, 185, 258-261, ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 до Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району, ОСОБА_2 про повернення раніше відібраної дитини, залишити без руху.

Встановити ОСОБА_1 строк у п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, шляхом обґрунтування позовних вимог до відповідача-2, надання доказів його статусу як юридичної особи, зазначення його найменування як юридичної особи, ідентифікаційного коду юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України, для юридичних осіб та подання позовної заяви.

Інформацію щодо судової справи, яка розглядається, учасники справи можуть отримати за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.Ю. Валігурський

Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92718601
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення раніше відібраної дитини

Судовий реєстр по справі —319/926/20

Рішення від 14.01.2021

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Рішення від 14.01.2021

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні