Рішення
від 14.01.2021 по справі 319/926/20
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/926/20

Провадження №2/319/20/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 січня 2021 року смт Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Валігурського Г.Ю. при секретарі Костенко А.В.,

за участю:

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача-1 ОСОБА_2 ,

відповідача-2 ОСОБА_3 ,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відповідача-1 Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області та відповідача-2 ОСОБА_3 про повернення раніше відібраної дитини,

в с т а н о в и в:

В провадженні Куйбишевського районного суду Запорізької області перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до відповідача-1 Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області та відповідача-2 ОСОБА_3 про повернення раніше відібраної дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову вказує, що рішенням Куйбишевського районного суду Запорізької області від 26.12.2018 у справі № 319/1447/18 вилучено її сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з сім`ї ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав. У теперішній час ОСОБА_4 проживає разом з рідним братом ОСОБА_3 .Причини, які перешкоджали їй належно виховувати дитину відпали, у зв`язку з чим вона на підставі ч. 3 ст. 170 СК України звернулась до суду з даним позовом.

Позивач в судовому засідання позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити. Суду пояснила, що є матір`ю ОСОБА_5 . Батько у свідоцтві про народження дитини записаний з її слів. ОСОБА_6 було відібрано у неї у зв`язку з тим, що вона не надавала йому належної уваги через вживання алкогольних напоїв зі своїм співмешканцем ОСОБА_7 . Після відібрання дитини зробила висновки про свою негативну поведінку. Припинила вживати алкогольні напої. Після відібрання сина постійно навідувалась до нього, приносила гостинці та кошти на дрібні витрати. Останній рік ОСОБА_6 проживав з її старшим сином ОСОБА_3 , а останній місяць проживає з нею та перебуває на її утриманні. На теперішній час з сином проживають самі у будинку, який належить її матері за адресою: АДРЕСА_1 , та у якому створені всі умови для проживання та виховання дитини. ОСОБА_6 має окрему кімнату облаштовану необхідними меблями. Офіційно позивач не працевлаштована, проте має земельну ділянку, яку здає в оренду та отримує дохід. Також має дохід від односельців за випас худоби. З початку 2021 роки припинила спільне проживання з ОСОБА_8 , останній з ними вже не проживає.

Відповідач-1 відзиву на позовну заяву не надав. Представник у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив повернути ОСОБА_5 позивачу. Зазначив, що Комиш-Зорянською селищною радою здійснюється систематичні відвідування ОСОБА_1 , за результатами яких встановлено, що позивачем створені всі умови та вжиті заходи для належного утримання та виховання сина. ЇЇ поведінка також свідчить про бажання належно виконувати батьківські обов`язки щодо ОСОБА_6 . На думку представника відповідача-1 проживання ОСОБА_6 з матір`ю є доцільним за умови відсутності стосунків із ОСОБА_8 , який негативно впливає на позивача.

Відповідач-2 погодився з думкою представника відповідача-1 та підтвердив, що дійсно останній рік ОСОБА_6 проживав з ним перебував на його утриманні. Мати навідувала ОСОБА_6 та приносила гостинці й кошти на дрібні витрати. Він не дозволяв матері повністю займатись вихованням та утриманням ОСОБА_6 з метою провчити її за неналежну поведінку. З його дозволу останній місяць ОСОБА_6 гостював у матері. На його думку мати зробила висновки та створює належні умови для виховання ОСОБА_6 . Також зазначив, що з початку поточного року ОСОБА_8 виїхав з будинку де проживає мати з ОСОБА_6 і у даний час там не проживає. Позовні вимоги визнає, просить повернути ОСОБА_6 матері.

Заслухавши учасників справи, дослідивши наявні у справі докази, вислухавши думку дитини, судом встановлені наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Як слідує з свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 16.08.2010 виконкомом Білоцерківської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області, позивач є матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Куйбишевського районного суду Запорізької області від 26.12.2018 № 319/1447/18, яке набрало законної сили 26.01.2019, задоволено позов Більмацької районної державної адміністрації Запорізької області, вилучено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з сім`ї ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав.

Причиною вилучення дитини вказано ухилення ОСОБА_1 від виконання своїх обов`язків по вихованню та догляду свого сина ОСОБА_6 .

У Висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Комиш-Зорянської селищної ради від 27.07.2020 про доцільність повернення малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю матері ОСОБА_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 у зв`язку з усуненням причин, які перешкоджали неналежному вихованню дитини та відповідність його інтересам дитини вказані наступні обставини. ОСОБА_9 , який був відібраний у матері, за рішенням виконавчого комітету Комиш-Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області тимчасово влаштований до ОСОБА_3 , який є його рідним братом і проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Відповідно до акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 умови проживання в будинку задовільні. Будинок складається з 4 кімнат (в 2 кімнатах робиться ремонт). Для дитини виділена кімната, у якій наявне спальне і робоче місце, іграшки, книги, комп`ютер. Мати зі співмешканцем ведуть господарство, обробляють город, отримують дохід за випас худоби. З метою працевлаштування з 13.07.2020 мати стоїть на обліку як безробітна в Більмацькій районній філії Запорізького обласного центру зайнятості. З боку матері створені всі належні умови для виховання та розвитку дитини, вона має змогу утримувати дитину, співмешканець матері не заперечує проти проживання дитини в їх сім`ї і вони мають змогу надати належне утримання, виховання та розвиток дитині. Мати часто телефонує сину, приходить в гості, приносить продукти харчування і одяг, виявляє материнську турботу та увагу до сина. ОСОБА_4 також виявляє бажання повернутись до матері.

На підставі викладеного органом опіки та піклування надано висновок про доцільність повернення малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю матері ОСОБА_1 .

Відповідно ч.ч. 1, 2 ст. 171 СК України дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї.

Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Керуючись вказаною нормою судом була заслухана думка дитини ОСОБА_10 щодо повернення до матері, який повідомив, що його забрали від матері, оскільки вона на декілька днів залишила його у сторонніх людей. З кінця минулого року знову проживає з мамою у їх будинку. Новий рік з мамою святкували у баби ОСОБА_11 , яка є матір`ю його мами. До цього проживав з старшим братом ОСОБА_12 , а мати періодично його навідувала, приносила гостинці та кошти на дрібні витрати. У будинку де він зараз перебуває з матір`ю у нього є окрема кімната з меблями, шкільне приладдя. Повідомив, що мати проживала з ОСОБА_13 , який погано впливав на маму, ображав його, зокрема й застосовував фізичне насилля. Після нового року мати з ОСОБА_13 посварились, у зв`язку з чим останній з ними уже не проживає. Він любить маму і бажає проживати з нею.

При вирішенні даного спору суд виходить з інтересів малолітньої дитини, положень та принципів Загальної декларації прав людини, прийнятої і проголошеної резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року, Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, Конвенції ООН про права дитини, прийнятої та відкритої для підписання, ратифікації та приєднання 20 листопада 1989 року, яка набрала чинності для України з 27 вересня 1991 року, Європейської соціальної хартії, яка вступила в силу 1 липня 1999 року, Конституції України, Закону України Про охорону дитинства від 26 квітня 2001 року, Сімейного кодексу України, згідно з якими дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, особливої уваги, має право на особливий захист і допомогу для її благополуччя та гармонійного розвитку. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Право на повагу до сімейного життя, передбачене статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка проголошує, що органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов`язків батьків і дітей визначений Сімейним кодексом України. Зокрема, особисті немайнові права і обов`язки батьків та дітей визначені главою 13 цього Кодексу.

Право на виховання дитини є одним із найважливіших батьківських прав. Водночас, це право є і обов`язком.

Згідно зі ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків має ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, виховувати дитину в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім`ї, родини, свого народу, своєї Батьківщини, забезпечувати здобуття дитиною освіти, готувати її до самостійного життя, поважати дитину. Стаття 151 СК України передбачає, що батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Статтею 153 СК України встановлено, що мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою.

З обставин встановлених під час розгляду справи судом встановлено, що ОСОБА_1 забезпечена постійним місцем проживання, проживає в окремому будинку, у якому створені належні умови для проживання сина ОСОБА_6 . Позивач має дохід, можливість і бажання утримувати та виховувати дитину. Приділяє йому належну увагу та виконує батьківські обов`язки.

Згідно ч. 3 ст. 170 СК України якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Враховую усунення обставин, які були підставою для відібрання дитини, та думку самої дитини, судом встановлено, що в найкращих інтересах дитини буде повернення його до матері.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 150, 151, 153, 155, 170, 171 Сімейного кодексу України, ст.ст. 12, 81, 141, 258, 263, 264, 265, 268, 280-282, 354, 430 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до відповідача-1 Комиш - Зорянської селищної ради Більмацького району Запорізької області та відповідача-2 ОСОБА_3 про повернення раніше відібраної дитини задовольнити повністю.

Повернути малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до сім`ї матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційну скаргу може бути подано до Запорізького апеляційного суду через Куйбишевський районний суд Запорізької області.

Позивач - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , 71053, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ; проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідач-1 - Комиш-Зорянська селищна рада Більмацького району Запорізької області (Запорізька область, Більмацький район, смт Комиш-Зоря, вул. Вокзальна, буд. 49, ідентифікаційний код 25223155).

Відповідач-2 - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Повний текст рішення складено 15 січня 2021 року.

Суддя Г.Ю. Валігурський

Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено18.01.2021
Номер документу94187677
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення раніше відібраної дитини

Судовий реєстр по справі —319/926/20

Рішення від 14.01.2021

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Рішення від 14.01.2021

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні