Рішення
від 10.11.2020 по справі 147/624/20
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/624/20

Провадження № 2/147/292/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2020 року смт.Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Натальчук О.А.,

із секретарем Свистун А.П.,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

У липні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на спадкове майно.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 . Після його смерті залишилось спадкове майно, яке складається з права на земельну частку (пай), яка розташована на території Летківської сільської ради Тростянецького району, що підтверджується Сертифікатом на право на земельну ділянку серії НОМЕР_4. Спадкоємцем до майна померлого за законом являється позивач по справі. ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 оскільки фактично вступила в управління спадковим майном та проживала разом з померлим за однією адресою. У видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів. ОСОБА_1 просила визнати за нею право на земельну частку (пай), розташовану на території Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області, що належало ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі Сертифікату серії НОМЕР_4 від 28.08.1997 р.

Ухвалою Тростянецького районного суду від 03.08.2020 р. позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

Позивач в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву в якій просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у відсутність представника Летківської сільської ради, не заперечує проти задоволення позову ОСОБА_1 (а.с.92).

Згідно з частиною третьою статті 211 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності; якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі, зокрема, визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 ЦПК України (частина четверта статті 200 ЦПК України).

Згідно з частинами першою, четвертою статті 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов наступного висновку.

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , 03.02.1951 р. було зареєстровано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 . Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище - ОСОБА_1 (а.с.8).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 66 років, про що 19.04.1999 р. складено відповідний актовий запис №15 (а.с.6).

Згідно довідки №5 від 11.01.2020 р., виданої виконкомом Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області ОСОБА_1 , 1928 р.н., яка проживає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , її чоловік ОСОБА_2 , 1933 р.н. був зареєстрований та проживав до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 . Спадкоємцем після його смерті на підставі ст. 1261 ЦК України є дружина ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, тому що фактично вступила в управління спадковим майном та була зареєстрована і проживала разом з померлим до моменту його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . До складу спадкового майна належить право на земельну ділянку бувшого КСП Перемоги с.Летківка Тростянецького району, яка розташована на території Летківської сільської ради, та належить померлому ОСОБА_2 на підставі Сертифікату серії НОМЕР_4, який видано 28.08.1997р.

Листом начальника відділу у Тростянецькому районі ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області від 11.03.2020 р. № 9-2-0.36-23/177-20 повідомлено про те, що ОСОБА_2 отримав Сертифікат на земельну частку (пай) на території Летківської сільської ради серії НОМЕР_4 від 28.08.1997 р., про що свідчить підпис в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), однак прізвище ОСОБА_2 відсутнє в списку-додатку, що додавався до державного акту на право колективної власності на землю колишнього КСП Перемога с.Летківка. Видати дублікат Сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії НОМЕР_4, виданого на ім`я ОСОБА_2 не має можливості, оскільки у зв`язку із завершенням у 2001 році розпаювання земель по Тростянецькому району, сертифікати не виготовляються (а.с.11).

Відповідно до інформації Летківської сільської ради від 09.01.2020 р., згідно технічної документації по паюванню земель колективної власності КСП Перемога с.Летківка гр. ОСОБА_2 внесений у список пенсіонерів, які раніше працювали у сільському господарстві і проживають на території Летківської сільської ради народних депутатів та бажають використовувати земельну частку у колективній власності (а.с.14, 94).

Сертифікат на земельний пай серії НОМЕР_4, виданий на ім`я ОСОБА_2 втрачено, про що опубліковано оголошення в газеті Тростянецькі вісті від 13.12.2019 р. (а.с.20).

Відповідно до статті 524 ЦК УРСР (1963 р.) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Стаття 525 ЦК УРСР визначає, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст.548 ЦК УРСР України (1963) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Статтею 549 ЦК УРСР 1963 року визначено, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини; ці дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Згідно з пунктом 124 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, затвердженої наказом Міністерства юстиції Української РСР від 31 жовтня 1975 року № 45/5 свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто тим, які фактично вступили в управління або володіння спадковим майном чи подали заяву в державну нотаріальну контору про прийняття спадщини (стаття 549 ЦК УРСР). Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово - експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів чи відповідної місцевої державної адміністрації про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємцем було взято майно спадкодавця; довідка державної податкової служби, страховика чи іншого органу про те, що спадкоємцем після відкриття спадщини сплачувались податки або страхові платежі по обов`язковому страхуванню, копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець був постійно прописаний в спадковому будинку (квартирі) в період шести місяців після смерті спадкодавця, та інші документи, що підтверджують факт вступу спадкоємця в управління чи володіння спадковим майном.

Той факт, що ОСОБА_1 своєчасно прийняла спадщину після смерті чоловіка, тому що фактично вступила в управління спадковим майном, оскільки проживала та була зареєстрована із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини за однією адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується довідкою від 11.01.2020 р. №5, виданою виконкомом Летківської сільської ради Тростянецького району та виписками з погосподарської книги по Летківській сільській раді (а.с.13, 17-19).

Також, зі спадкової справи №412/03 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 встановлено, що позивач отримала свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.11.2003 р., а саме на грошові вклади з процентами та компенсаціями, які зберігаються в Тростянецькому відділенні ощадного банку №2936; та свідоцтво про право на спадщину за законом від 21.10.2003 р. на Ѕ частину житлового будинку та господарських споруд, розташованих на земельній ділянці Летківської сільської ради в АДРЕСА_1 .

Таким чином, судом встановлено, що позивач є спадкоємцем після смерті чоловіка ОСОБА_2 та спадщину у відповідності до вимог ст. 549 ЦК УРСР фактично прийняла, оскільки фактично вступила в управління спадковим майном, оскільки була зареєстрована та проживала з померлим на час відкриття спадщини за однією адресою.

У Постанові державного нотаріуса Тростянецької державної нотаріальної контори про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 02.10.2020 р. №406/02-31 вказано, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай), у зв`язку з відсутністю у неї документу, що посвідчує право власності спадкодавця на дану земельну частку (пай) (а.с.53).

Згідно абзацу 1 п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , при вирішені спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Статтею 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до пунктів 16, 17 Перехідних положень Земельного кодексу України, громадянам - власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю.

Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно п. 3.5 Інформаційного листа Вищого ССУ з розгляду кримінальних та цивільних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи те, що позивач не має іншої можливості захистити своє право на спадщину, суд вважає, що відповідно до ст. 16 ЦК України, його цивільне право підлягає захисту шляхом визнання за нею права.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що оскільки ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 і спадкоємцем до його майна за законом є дружина ОСОБА_1 , яка своєчасно прийняла спадщину, оскільки фактично вступила в управління спадковим майном та була зареєстрована разом зі спадкодавцем за однією адресою, Сертифікат на право земельну частку (пай) у позивача відсутній, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268, 272 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області про визнання права на спадкове майно, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай), розташовану на території Летківської сільської ради Тростянецького району Вінницької області, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серії НОМЕР_4 від 28.08.1997 р.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду Вінницької області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , громадянка України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Летківська сільська рада Тростянецького району Вінницької області, місцезнаходження якої: 24310 Вінницька область, Тростянецький район, с.Летківка, вул.Центральна, 211, код ЄДРПОУ:04331082.

Повний текст рішення складено 10.11.2020 р.

Суддя О.А. Натальчук

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92756363
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —147/624/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні