Ухвала
від 11.11.2020 по справі 918/982/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 листопада 2020 р. м. Рівне Справа № 918/982/20

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г. , розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронне Агентство "Пантера-Гранд" про визнання договорів недійсними у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронне Агентство "Пантера-Гранд" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" про стягнення заборгованості в сумі 90 000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Охоронне Агентство "Пантера-Гранд" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" про стягнення заборгованості в сумі 90 000,00 грн.

Ухвалою суду від 20.10.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження. Судове засідання для розгляду справи по суті призначити на "10" листопада 2020 року.

09 листопада 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" звернулася до Господарського суду Рівненської області із зустрічною позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронне Агентство "Пантера-Гранд" про визнання договорів недійсними.

Оглянувши позовні матеріали на предмет відповідності їх нормам Господарського процесуального кодексу України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, господарський суд прийшов до висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 4 ст. 180 ГПК України зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною четвертою цієї статті, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу (п.5 ст. 180 ГПК України).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" установлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2, ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" установлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць станом на 01.01.2020 року для працездатних осіб у розмірі 2 102,00 грн.

Як вбачається з матеріалів зустрічної позовної заяви, що Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" заявлено дві позовні вимоги немайнового характеру, а саме визнати договори підряду №73-ст від 29.04.2020 року на охорону об`єкта та №74-ст від 16.05.2020 року на охорону об`єкта, укладені між Товариством з обмеженою відповідальністю "Охоронне Агентство "Пантера-Гранд" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" недійсними.

Отже, при поданні зустрічної позовної заяви позивач за зустрічним позовом повинен був сплатити за подання позову за дві вимоги немайнового характеру судовий збір у розмірі 4 204,00 грн.

Як вбачається з матеріалів зустрічної позовної заяви, позивачем надано копію платіжного доручення № 1011 від 06.11.2020 року про сплату судового збору в розмірі 2 102,00 грн.

Відтак, позивачу за подання зустрічної позовної заяви необхідно доплатити судовий збір в розмірі 2 102,00 грн. за другу вимогу немайнового характеру.

Крім того, у Листі Вищого господарського суду України від 17.09.2012 року № 01-06/1260/2012 "Про оформлення платіжних документів на перерахування судового збору" роз`яснено, що перерахування суми судового збору здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" та відповідних нормативно-правових актів Національного банку України. За наявності сумнівів у здійсненні сплати суми судового збору до Державного бюджету України і зарахування його до спеціального фонду цього бюджету господарський суд вправі витребувати у платника відповідне підтвердження (довідку) органу Державної казначейської служби України, якому судовий збір перераховано, про що зазначається в ухвалі про порушення провадження у справі або про прийняття скарги (заяви) до провадження. Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі ; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

За таких обставин, зустрічна позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" підлягає залишенню без руху.

За ч. ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Зустрічну позовну заяву залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "ЛІХТНЕР РЕСУРС УКРАЇНА" подати господарському суду через відділ канцелярії та документального забезпечення у 5-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області докази доплати судового збору за другу вимогу немайнового характерудру в розмірі 2 102,00 грн., (в оригіналі) та докази зарахування цих коштів до спеціального фонду державного бюджету.

3 . Роз`яснити, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч. 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/sud5019/.

Суддя Романюк Ю.Г.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92770399
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/982/20

Постанова від 26.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 27.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Судовий наказ від 13.01.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Рішення від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні