Ухвала
від 10.11.2020 по справі 2-3737/11
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:2-3737/11

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"10" листопада 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі головуючої судді Яровенко Н.О. , розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні Дніпровського районного суду м. Києвазаяву ОСОБА_1 про роз`яснення рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 12.03.2012 року, -

в с т а н о в и в :

У жовтні 2020 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про роз`яснення Дніпровського районного суду міста Києва від 12.03.2012 року обгрутовуючи тим, що рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 12.03.2012 року з ОСОБА_2 стягнуто аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання двох дітей в розмірі 1/3 зі всіх видів заробітку щомісячно, починаючи з 13.05.2011 року і до досягнення дітьми повноліття, але ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Проте зазначене рішення суду є дещо незрозумілим в частині, що стосується всіх видів заробітку щомісячно, які враховуються при визначенні розміру аліментів, а саме чи входить компенсація утриманого ПДФО (що відшкодовується військовослужбовцями згідно до п. 168.5 Податкового кодексу) до розміру грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовців з яких утримуються аліменти.

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України, суд розглядає заяву про роз`яснення рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Суд не вбачає необхідності розглядати заяву про роз`яснення рішення суду у судовому засіданні, а тому відповідно до вимог ч. 3 ст. 271 ЦПК України розгляд даної заяви проводиться без повідомлення учасників справи.

Дослідивши матеріали зазначеної цивільної справи, суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 12.03.2012 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів задовольнити частково. Стягнуто з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, працюючого в Службі безпеки України, аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання двох дітей: сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та дочки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/3 зі всіх видів заробітку щомісячно, починаючи з 13 травня 2011 року і до досягнення дітьми повноліття, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 1 ст. 271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду від 18 грудня 2009 року N 14 Про судове рішення у цивільній справі відповідно до статті 221 ЦПК роз`яснення рішення суду, а не ухвали, можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

За своєю правовою суттю роз`яснення судового рішення зумовлене його нечіткістю, якщо рішення є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання. Тобто, роз`яснення полягає в тому, що суд не в праві давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, а лише має роз`яснити положення постановленого рішення, які нечітко сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Стаття 271 ЦПК України передбачає можливість роз`яснення судом ухваленого ним рішення з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню.

Враховуючи те, що рішення суду у справі викладені українською мовою із застосуванням мінімально потрібної кількості юридичних термінів і частин чи слів, які б викликали труднощі в її розумінні, судом не виявлено, тому суд приходить до висновку, що зазначене заявником рішення не потребує роз`яснення.

Відповідно ч. 2 ст. 271 ЦПК України подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про роз`яснення ухвал суду, оскільки рішення є зрозумілим і роз`яснення не потребує, а зазначені заявником мотиви у заяві не є підставою для роз`яснення, а тому суд приходить до висновку про відмову у задоволенні вказаної заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. 271, 353 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про роз`яснення рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 12.03.2012 року відмовити.

До суду може бути подана апеляційна скарга на ухвалу суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а особами, які не були присутні при її оголошенні протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Повний текст ухвали виготовлено 10.11.2020 року.

Суддя Н. О. Яровенко

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено12.11.2020
Номер документу92778082
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3737/11

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 11.07.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 11.07.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Палюх Н. М.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Палюх Н. М.

Ухвала від 20.12.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 13.05.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні