Рішення
від 10.11.2020 по справі 930/592/20
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/592/20

Провадження №2-о/930/75/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.2020 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі

головуючого судді Царапори О.П.

присяжних Магденка І.Л., Костенка М.М.

за участю секретаря судових засідань Євтодієвої Н.М.

заявниці ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши в судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки піклування Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції заявника .

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки ОСОБА_3 , мотивуючи її тим, що у неї є молодший рідний брат - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На даний час ОСОБА_3 постійно проживає разом із заявницею та перебуває на повному її уриманні. Їхня мати - ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 50 років в с. Зяньківці Немирівського району, а батько ОСОБА_5 проживає окремо від них та має свою окрему сім`ю.

Брат завниці - ОСОБА_3 з народження хронічно хворіє на психічні розлади. У 2012 році йому було встановлено 1А групу інвалідності з дитинства безстроково. Основний його діагноз - розумова відсталість. За висновками комісії потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Здоров`я його не покращується, а лише загострюється. На сьогоднішній день його стан такий, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, вказані вище обставини та поведінка брата заявниці на сьогоднішній день вказують на те, що він внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатен усвідомлювати значення своїх дій та ( або) керувати ними.

Відповідно до подання-клопотання Зяньковецької сільської ради Немирівського району від 03 лютого 2020 року заявниця - ОСОБА_1 може бути опікуном свого брата ОСОБА_3 так як являюсь його рідною сестрою та є особою, яка постійно проживає з ним та здійснює за ним догляд, у зв`язку з чим вона звернулася до суду з даним позовом.

Заяви, клопотання учасників справи

Від заявниці ОСОБА_1 було подано клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Від представника зацікавленої особи органу опіки піклування Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області подана заява про розгляд справи у їх відсутність. Щодо задоволення заяви не заперечують.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Царапори О.П. від 05.03.2020 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження за вище вказаною заявою.

Ухвалою від 20.05.2020 року призначено судово-психіатричну експертизу та зупинено провадження по справі.

Ухвалою від 04.08.2020 року поновлено провадження за вище вказаною справою.

В судове засідання для розгляду справи по суті з`явилися заявниця ОСОБА_1 та представник заявника ОСОБА_2 .

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_6 , заяву підтримав та просить задовільнити.

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено особу заявниці ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Бендери Молдова. (а.с.5).

Згідно копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 вбачається, що заявниця являється рідною сестрою ОСОБА_3 (а.с.7).

Згідно довідки Зяньковецької сільської ради №39 від 03.02.2020 року вбачається, що ОСОБА_1 , 1989 року народження проживає зі своїм рідним братом ОСОБА_3 , та який знаходиться на її утриманні (а.с.9).

Як вбачається з довідки до акта огляду МСЕК ОСОБА_3 являється інвалідом Першої А. (а.с.10), та потребує сторонньої допомоги та догляду.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 мати заявниці та її рідного брата - ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.13).

Згідно Висновку судово-психіатричного експерта №177 від 25.06.2020 року вбачається, що ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді глибокої розумової відсталості без порушень поведінки (F73.0).

Про це свідчать дані анамнезу про перинатальне ураження головного мозку підекспертного (період вагітності, пологів та перший тиждень після пологів) нез`ясованого генезу, що призвело до органічного ураження його головного мозку, а в подальшому ускладнилось виникненням дитячого церебрального паралічу, судомних нападів, супроводжувалось порушенням пізнавальної функції психічної діяльності, з різким відставанням з раннього дитинства як в розумовому, так і в фізичному розвитку від однолітків, що унеможливило здобуття ним загальноосвітніх знань, практичного життєвого досвіду, навичок по самообслуговуванню, призвело до грубої соціально- трудової дезадаптації, а також до встановлення соціальної допомоги як інваліду дитинства, а з 2011р. - 1-А групи інвалідності по психічному захворюванню довічно.

Даний висновок підтверджується і теперішнім психіатричним обстеженням, яке виявило недоступність експертного контакту, нерозвиненість його мови, недиференційованість, бідність, неадекватність емоцій; грубо конкретне мислення; різкий недорозвиток пам`яті, інтелекту, непродуктивність його психічної діяльності, відсутність критики, характерну неврологічну симптоматику. Тому ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 32-35)

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Відповідно до ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Згідно до ч.1 ст. 300 ЦПК, суд ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з ч.1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно до ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Згідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Висновки суду

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що ОСОБА_3 згідно висновку судово-психіатричних експертів №177 від 25.06.2020 року, страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді глибокої розумової відсталості без порушень поведінки. Крім того у нього різкий недорозвиток пам`яті, інтелекту, непродуктивність його психічної діяльності, відсутність критики, характерну неврологічну симптоматику, а тому ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд вважає за необхідне заяву задовольнити в повному обсязі.

Розподіл судових витрат

Відповідно до ч.1 ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно ч.2 ст.133 ЦПК України вбачається, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно ч.2 ст.299 ЦПК України вбачається, що судові витрати , пов`язані із провадженням про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи вище викладене, витрати пов`язані із провадженням по справі віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263, 273, 295-300, 354 ЦПК України, суд , -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ) заінтересована особа Орган опіки та піклування Зяньковецької сільської ради Немирівського району Вінницької області (юридична адреса с.Зяньківці вул.Перемоги,54 Немирівського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04327241) про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця м.Бендери Республіка Молдова, паспорт НОМЕР_5 виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 19.09.2011, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительку АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_7 виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 02.03.2006 року РНОКПП НОМЕР_4 , опікуном її брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бендери Республіка Молдова, жителя АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 19.09.2011 року, РНОКПП НОМЕР_6 .

Витрати пов`язані із провадження по справі віднести на рахунок держави.

Cтрок дії рішення суду до 10.12.2022 року.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд, Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 10.11.2020 року

Головуючий О.П.Царапора

Присяжні І.Л.Магденко

М.М.Костенко

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено12.11.2020
Номер документу92782608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/592/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні