Ухвала
від 04.11.2020 по справі 766/11178/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/11178/20

н/п 1-кс/766/9602/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.11.2020 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянув у судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області майора поліції ОСОБА_3 у матеріалах досудового розслідування №12020230040002191 від 10.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем мешкання ОСОБА_4 , для відшукання та вилучення оригіналів документів за період діяльності кредитної спілки 2019 по жовтень 2020 років: кредитних договорів укладених протягом з відповідними додатками та підтверджуючими документами щодо перевірки майна, яким забезпечено кредити (майно тощо), рішень про надання кредитів; актів (довідок) позапланових перевірок фінансовогосподарської діяльності кредитної спілки ревізійною комісією, якщо так на якій підставі (рішення ревізійної комісії; звернення членів кредитної спілки); рішень загальних зборів про обрання членів ревізійної комісії; положення про Ревізійну комісію; документів, що підтверджують підготовку та проведення загальних зборів, присутніх на загальних зборів за період 2019-2020 років; балансу кредитної спілки;»; протоколів засідань спостережної ради, правління та ревізійної ради за 2015-2020 роки; касових книг кредитної спілки «Громада» та видаткових та прибуткових касових ордерів за 2015-2020 роки; журналів руху коштів та журналів видачі готівки за 2015-2020 роки; журнали реєстрації членів кредитної спілки, кредитних та депозитних договорів за період 2015-2020, а також інші предмети та документи, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні та інші предмети злочинної діяльності, необхідність у вилученні яких виникне в ході обшуку.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що СУ ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12020230040002191 від 10.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом розтрати службовими особами кредитної спілки «Громада», коштів вкладників вказаної кредитної спілки, внесених останніми на власні депозитні рахунки.

Так під час допиту осіб, які подали колективну заяву, у якості потерпілих, встановлено, що службові особи кредитної спілки «Громада» під різними приводами уникають прямого спілкування, на телефоні дзвінки не відповідають, усіляко відмовляються видавати депозитні кошти вкладників.

Головою правління кредитної спілки «Громада» є ОСОБА_4 , головою спостережницької ради кредитної спілки «Громада» являється ОСОБА_5 , наразі інші співробітники кредитної спілки «Громада» встановлюються.

Допитані в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , у своїх показах зазначили, що наразі кредитна спілка «Громада» (код ЄДРПОУ 24108251) перебуває у скрутному становищі, у зв`язку з чим наразі припинились виплати по депозитним вкладам, з їх слів, наразі існує так звана «кредитна яма», яка утворилась внаслідок невиплат позичальників кредитної спілки «Громада», які мотивують свої невиплати відсутністю прибутку через карантин. Також з`ясовано, що наразі кредитна спілка «Громада» досі не подала звітність до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (наразі контролюючим органом є Національним Банк України).

24.07.2020 слідчим суддею Херсонського міського суду в Херсонській області надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебували у володінні «Громади» (24108251), що розташована за адресою: м. Херсон, вул. Робоча, 52, та вилучення копій:

- документів, які підтверджують факт отримання за період 2019-2020 років кредитною спілкою «Громада» коштів від вкладників.

- документів, які підтверджують факт видачі або нарахування грошових коштів позичальникам кредитною спілкою «Громада», за кредитними договорами у період 2019-2020 роки.

- документів, які підтверджують сплату вкладникам кредитної спілки «Громада» дивіденді за період 2019-2020 роки.

- кредитних договорів, укладених протягом 2019-2020 років.

- балансу (Звіт прo фінансовий стан) кредитної спілки «Громада» період 2019-2020 рік

- копії статуту підприємства.

- документів, якими встановлено повноваження голови спостережницької ради та голови правління кредитної спілки «Громада».

- документів, які підтверджують факт виплати вкладникам грошових коштів за депозитами у разі дострокового розірвання договорів за період 2019-2020 роки.

- касової книги підприємства

Посадовими особами кредитної спілки «Громада» ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на виконання вказаної ухвали слідчого судді надано копії наступного:

- документів, які підтверджують факт отримання за період 2019-2020 років кредитною спілкою «Громада» коштів від вкладників.

- статуту підприємства.

- документів, якими встановлено повноваження голови спостережницької ради та голови правління кредитної спілки «Громада».

- документів, які підтверджують сплату вкладникам кредитної спілки «Громада» дивіденді за період 2019-2020 роки.

Інших копій документів, щодо яких слідчим суддею надано дозвіл на вилучення, службовими особами кредитної спілки «Громада» не видано. На неодноразові звернення, службові особи кредитної спілки «Громада» повідомляли, що не можуть виконати ухвалу слідчого судді Херсонського міського суду через брак часу та відсутність працівників кредитної спілки «Громада», які б мали можливість здійснити копіювання документі, також вони посилались на те, що роботу кредитної спілки «Громада» блокував відеоблогер ОСОБА_6 та представники «Національного корпусу».

Внаслідок чого, у відповідності до норм ст. 166, 235 КПК України на слідчим за погодженням з прокурором на адресу Херсонського міського суду в Херсонській області спрямовано клопотання про надання дозволу на проведення обшуку приміщення КС «Громада» з метою вилучення документів, які не були надані на виконання ухвали слідчого судді Херсонського міського суду в Херсонській області про тимчасовий доступ до речей і документів.

28.09.2020 слідчий суддя Херсонського міського суду в Херсонській області ОСОБА_1 задовольнив клопотання слідчого СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області та прийняв рішення у формі ухвали постановленої від імені України про дозвіл на проведення обшуку приміщення кредитної спілки «Громада», розташованої за адресою: м. Херсон, вул. Робоча, 52, з метою відшукання:

- Кредитних договорів, які були укладені за період 2019-2020 роки.

- Баланс (Звіт прo фінансовий стан) кредитної спілки «Громада» період 2019-2020 рік.

- Касових книг підприємства кредитної спілки «Громада» 2019-2020 роки.

02.10.2020 на підставі ухвали слідчого судді Херсонського міського суду в Херсонській області проведено слідчу (розшукову) дію обшук, під час проведення якої встановлено, що у тому числі відшукуванні документи на підставі договору про відповідальне зберігання та захист конфіденційної інформації від 11 липня 2020 року між КС «Громада» та обслуговуючим кооперативом «Аврора-Центр Підтримки Кредитних Спілок» ( код ЄДРПОУ 33104192) перебувають у обслуговуючому кооперативі «Аврора-Центр Підтримки Кредитних Спілок» ( код ЄДРПОУ 33104192), про що складено відповідний акт прийому передачі документів.

12.10.2020 слідчим суддею Херсонського міського суду винесено ухвалу про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів КС «Громада», які зберігаються у службових осіб Обслуговуючого кооперативу «Аврора-Центр Підтримки Кредитних Спілок» (код ЄДРПОУ № 33104192) за адресою: м. Київ, вулиця Арсенальна, 9/11, з метою вилучення:

- кредитних договорів, укладених протягом 2019-2020 років;

- балансу (Звіт прo фінансовий стан) кредитної спілки «Громада» за 2019-2020 рік;

- касових книг кредитної спілки «Громада»;

- протоколів засідань спостережної ради, правління та ревізійної ради за 2015-2020 роки;

- видаткових та прибуткових касових ордерів за 2015-2020 роки;

- журналів руху коштів та журналів видачі готівки за 2015-2020 роки.

Проте з`ясовано, що вказане підприємство за вказаною адресою відсутнє, у зв`язку з чим виконати ухвалу слідчого судді не видалося за можливе.

Відсутність Обслуговуючого кооперативу «Аврора-Центр Підтримки Кредитних Спілок» за місцем юридичної адреси підтверджена показами свідка ОСОБА_7 .

Вищевказані обставини можуть свідчити про те, що службовими особами кредитної спілки «Громада», зокрема Головою правління кредитної спілки «Громада» ОСОБА_4 створено видиме хибне уявлення щодо передачі вищевказаних документів Обслуговуючому кооперативу «Аврора-Центр Підтримки Кредитних Спілок» та те, що ним вчиняються протиправні дії, які перешкоджають проведенню своєчасного, повного досудового розслідування кримінального провадження.

Ст. 129-1 Конституції України визначено, що: «Суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.»

Аналогічні норми зазначені і у ч.2 ст. 13 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» зазначено, що: «Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом».

У ч. 4 вказаного закону зазначено «Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом».

Ч. 1 Ст. 166 КПК України визначено, що: «У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.»

Згідно з ч.1 ст. 165 КПК України: «Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.»

Враховуючи те, що ухвали про тимчасовий доступ до документів залишаються не виконаними з причин, що не залежать від органу досудового розслідування, під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні слідчої (розшукової) дії обшук, з метою відшукання та вилучення наступних документів щодо яких раніше слідчим суддею Херсонського міського суду ухвалено рішення щодо надання дозволу на їх вилучення.

Вказані документи перебувають у володінні кредитної спілки «Громада» ( код ЄДРПОУ 24108251) та можуть знаходитись у службових осіб кредитної спілки «Громада», а саме у голови правління кредитної спілки «Громада» ОСОБА_4 , яка проживає у будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки Херсонського БТІ, домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином, за результатами проведеного досудового розслідування встановлено, що за місцем мешкання голови спостережної ради кредитної спілки ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться: кредитних договорів, укладених протягом 2019-2020 років; балансу (Звіт прo фінансовий стан) кредитної спілки «Громада» за 2019-2020 рік; касових книг кредитної спілки «Громада»; протоколів засідань спостережної ради, правління та ревізійної ради за 2015-2020 роки; видаткових та прибуткових касових ордерів за 2015-2020 роки; журналів руху коштів та журналів видачі готівки за 2015-2020 роки, а також інші предмети та документи, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні та інші предмети злочинної діяльності, необхідність у вилученні яких виникне в ході обшуку.

Вказані документи мають важливе значення для встановлення обставин та оцінки фактам, які досліджуються в рамках вказаного провадження, зокрема: - дані документи можуть підтвердити факт протиправного заволодіння коштами вкладників; - вищезазначені документи будуть використані в подальшому при проведенні судово економічної та судово почеркознавчих експертиз.

Крім того, протиправна поведінка службових осіб КС «Громада» лише свідчить про наявність ризиків можливого вчинення ним протиправних дій направлених на приховування, знищення оригіналів документів, з метою уникнення відповідальності.

29.10.2020 на розгляд слідчому судді внесено клопотання про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 . За результатами розгляду в його задоволенні відмовлено.

Так, 30.10.2020 на адресу УСР в Херсонській області ДСР НПУ направлено доручення в порядку ст. 40 КПК України, на виконання якого оперативними працівниками УСР в Херсонській області проведені оперативно- розшукові заходи, за якими «за наявною оперативною інформацією за місцем мешкання голови правління кредитної спілки «Громада» ОСОБА_4 зберігаються документи за період діяльності кредитної спілки з 2019 по жовтень 2020 років, зокрема: договорів про відкриття депозитних та кредитних рахунків, документи щодо прийняття рішень про видачу кредитів, фінансові документи щодо прийняття та виплату коштів, які були туди вивезені з офісного приміщення КС «Громада».

Виходячи з наведеного, органу досудового розслідування стали відомі нові обставини внаслідок чого є підстави для звернення з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

На підставі наведеного, з метою відшукання матеріальних об`єктів, які є знаряддями вчинення кримінального правопорушення та речовими доказами, а саме: оригіналів документів за період діяльності кредитної спілки 2019 по жовтень 2020 років: кредитних договорів укладених протягом з відповідними додатками та підтверджуючими документами щодо перевірки майна, яким забезпечено кредити (майно тощо), рішень про надання кредитів; актів (довідок) позапланових перевірок фінансово господарської діяльності кредитної спілки ревізійною комісією, якщо так на якій підставі (рішення ревізійної комісії; звернення членів кредитної спілки); рішень загальних зборів про обрання членів ревізійної комісії; положення про Ревізійну комісію; балансу (Звіт прo фінансовий стан) кредитної спілки; касових книг кредитної спілки «Громада»; протоколів засідань спостережної ради, правління та ревізійної ради за 2015-2020 роки; видаткових та прибуткових касових ордерів за 2015-2020 роки; журналів руху коштів та журналів видачі готівки за 2015-2020 роки; журнали реєстрації членів кредитної спілки, кредитних та депозитних договорів за період 2015-2020; документи, що підтверджують підготовку та проведення загальних зборів, присутніх на загальних зборів за період 2019-2020 років, а також інші предмети та документи, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні та інші предмети злочинної діяльності, необхідність у вилученні яких виникне в ході обшуку та мають значення для досудового розслідування, у зв`язку із чим слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, які надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього кодексу з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно доп.4ч.5ст.234КПК України,слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

У відповідності до ч. 6 ст. 234 КПК України, у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Приймаючи до уваги вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає, оскільки до матеріалів клопотання не долученні актуальні відомості щодо права власності на майна в якому слідчий просить провести обшук, зокрема витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Крім того слідчий вже звертався із аналогічним клопотанням про проведення обшуку того самого житла з тих самих обставин та мотивів, у задоволенні якого йому було відмовлено, а отже орган досудового розслідування не має права повторного звернення із клопотанням про дозвіл на обшук.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області майора поліції ОСОБА_3 у матеріалах досудового розслідування №12020230040002191 від 10.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про проведення обшуку залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу92788024
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/11178/20

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні