Рішення
від 11.11.2020 по справі 586/696/20
СЕРЕДИНО-БУДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕРЕДИНО-БУДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 586/696/20

Номер провадження 2/586/128/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2020 року м.Середина-Буда

Середино-Будський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Ситайла О.І.,

за участі секретаря судового засідання Спиридонова А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Середина-Буда без фіксування технічними засобами згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №586/696/20 за позовом Комунального підприємства Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання послуг з водопостачання та водовідведення,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідачки, ОСОБА_1 , на користь КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01.11.2018 по 31.08.2020 у розмірі 6 518,83 грн. та судові витрати в розмірі 2102 грн.

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідачка, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , користується послугами позивача з централізованого водопостачання та водовідведення, але плату за отримані послуги здійснює нерегулярно та не в повному обсязі, у зв`язку з чим станом на 01.09.2020 сума заборгованості за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я ОСОБА_1 , склала 6 518,83 грн.

Ухвалою суду від 25.09.2020 відкрито провадження у справі та визначено розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Представник позивача КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця у судове засідання не з`явився, однак надав клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та наполягає на їх задоволенні.

Відповідачка, ОСОБА_1 , у судове засідання повторно не з`явилась, про причини неявки суд не повідомила, хоча належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, про що в матеріалах справи містяться повідомлення про вручення поштових відправлень.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що рішенням п`ятдесят шостої сесії шостого скликання Середино-Будської міської ради від 29.01.2014 визнано одним з виконавців послуг з холодного водопостачання та водовідведення в м.Середина-Буда КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця з 01.02.2014 /а.с.3/.

З довідки про склад сім`ї від 02.09.2020 вбачається, що відповідачка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що також підтверджується довідкою Середино-Будськї міської ради Сумської області від 23.09.2020 №02-14/1015, та є споживачем послуг з водопостачання та водовідведення, які надаються КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця /а.с.11, 20, 27/.

Відносини, що що виникають у процесі надання централізованого водопостачання та централізованого водовідведення регулюються Законом України Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі - Закон № 2189-VIII).

Житлово-комунальні послуги, в розумінні зазначеного Закону, являють сосбою результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Частина 2 статті 5 Закону № 2189-VIII до комунальних послуг відносить: послуги з постачання та розподілу природного газу, послуги з постачання та розподілу електричної енергії, послуги з постачання теплової енергії, послуги з постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, послуги з централізованого водовідведення та послуги з поводження з побутовими відходами.

Згідно статті 12 Закону № 2189-VIII надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Відповідно до ст.23, 24 Закону № 2189-VIII послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення надаються згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з централізованого водопостачання, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ст.7, 8 Закону № 2189-VIII до обов`язків споживача належить укладення договору про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом, та оплата наданих житлово-комунальних послуг за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами, в свою чергу, до обов`язків виконавця житлово-комунальних послуг належить забезпечення своєчасності надання, безперервності і відповідної якості комунальних послуг, та підготовка і укладання зі споживачем договору про надання комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов їх виконання згідно з типовим договором.

Обов`язок власника квартири укласти договір про надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачений також п.7 Правил користування житловими приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №572 від 08.10.1992 в редакції постанови Кабінету Міністрів України №45 від 24.01.2006.

Судом встановлено, що договір про надання послуг з водопостачання та водовідведення між КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця та відповідачкою не укладався, проте послуги з водопостачання та водовідведення останній надавались належним чином, заяву про відмову від користування зазначеними послугами відповідачка не надавала, таким чином, остання перебуває у фактичних договірних відносинах з КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця.

З розрахунку заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я ОСОБА_1 , вбачається, що остання користувалась послугами з водопостачання та водовідведення, які надавались позивачем, та частково сплачувала за рахунками /а.с.20, 21/.

Оскільки обов`язок споживача житлово-комунальних послуг як власника житла ґрунтується не тільки на договорі, але й на законі, відсутність письмових договірних відносин не є підставою для звільнення від оплати житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст.9 Закону № 2189-VIII споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Обов`язок щодо оплати власниками квартир та споживачами житлово-комунальних послуг також закріплений у статті 162 ЖК УРСР.

Порядок оплати послуг з надання водопостачання та водовідведення регулюється Правилами надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.17.2019 №690, пункт 24 якого встановлює обов`язок споживача здійснювати оплату за спожиті послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені договором. Споживач не звільняється від оплати послуг, отриманих ним до укладення договору. Згідно п.25 даних Правил розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом, якщо інший порядок та строки не визначені договором. За бажанням споживача оплата послуг може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів.

Відповідно до ст.10 Закону № 2189-VIII ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Рішенням виконавчого комітету Середино-Будської міської ради Сумської області від 19.07.2018 №109 був встановлений тариф на послуги з водопостачання з 01.08.2018 у розмірі 13,44 грн. за 1 куб.м. для населення, який надає КП Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця /а.с.6, 7/.

Тарифи на послуги з водовідведення для населення з 01.11.2018 встановлювались в розмірі 25,62 грн. за 1 куб.м., з 01.01.2019 змінений тариф встановлювався у розмірі 14,85 грн. за 1 куб.м., і з 01.06.2019 тариф знову було змінено, розмір нового склав 25,62 грн. за 1 куб.м., дані зміни тарифів підтверджуються копіями рішень виконавчого комітету Середино-Будської міської ради Сумської області від 01.11.2018 №152, від 14.01.2019 №1, від 04.06.2019 №68 /а.с.39-41/.

Згідно розрахунку заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення, надані позивачем, за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я ОСОБА_1 , заборгованість за наданим послугами станом на 01.09.2020 складає 6 518,83 грн. /а.с.20, 21/.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що споживач зобов`язаний сплачувати за житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Викладе узгоджується з правовим висновком Верховного Суду України, висловленим у постанові від 20 квітня 2016 року у справі №6-2951цс15.

Відповідачка у встановленому законом порядку не відмовлялась від надання послуг позивачем, доказів ненадання послуг або надання послуг неналежної якості, що б давало підстави для звільнення від їх оплати, відповідачкою надано не було, а також, як вбачається з розрахунку заборгованості, частково здійснювала оплату за отримані послуги, що підтверджує визнання нею свого обов`язку оплачувати надані послуги.

Наданий позивачем в обґрунтування своїх позовних вимог розрахунок заборгованості складений з чітким зазначенням суми заборгованості за кожен місяць отримання споживачем послуг з водопостачання та водовідведення, а тому приймається судом та покладається в основу рішення, оскільки будь-якого іншого розрахунку чи обґрунтованого заперечення проти зазначеного розрахунку відповідачем не надано.

За таких обставин суд приходить до обґрунтованого висновку про стягнення з відповідачки ОСОБА_1 на користь позивача Комунального підприємства Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення, яка утворилась за період з 01.11.2018 по 31.08.2020, в розмірі 6 518 (шість тисяч п`ятсот вісімнадцять) гривень 83 копійки.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з відповідачки необхідно стягнути на користь позивача суму судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст.4, 5, 206, 247, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов Комунального підприємства Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , на користь Комунального підприємства Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця, 41000, Сумська область, м.Середина-Буда, вул. Новгород-Сіверська, 4, код ЄДРПОУ: 22984356, заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01.11.2018 по 31.08.2020 в розмірі 6 518 (шість тисяч п`ятсот вісімнадцять) гривень 83 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , на користь Комунального підприємства Середино-Будська житлова ремонтно-експлуатаційна дільниця, 41000, Сумська область, м.Середина-Буда, вул. Новгород-Сіверська, 4, код ЄДРПОУ: 22984356, судовий збір в розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Середино-Будський районний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя О. І. Ситайло

Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено13.11.2020
Номер документу92804332
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —586/696/20

Рішення від 11.11.2020

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Ситайло О. І.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Ситайло О. І.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Ситайло О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні