Рішення
від 12.10.2020 по справі 296/10179/19
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10179/19

2/296/589/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" жовтня 2020 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

головуючого судді Адамовича О.Й.,

за участю секретаря судового засідання Світко Т.І.,

представника позивача ОСОБА_1 ;

представника відповідача Ведіщевої А.П.;

представника відповідача Слюсар О.М.

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Житомирі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Житомиргаз , Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Житомиргаз , Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут , в якому просить: визнати протиправними дії Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації Житомиргаз та Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут відносно до споживача ОСОБА_2 по відключенню газопостачання, шляхом від`єднання від мережі за адресою: АДРЕСА_1 ; зобов`язати Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації Житомиргаз та Товариство з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут розпломбувати газове обладнання по об`єкту споживача ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 ; зобов`язати Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації Житомиргаз та Товариство з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут безкоштовно відновити газопостачання (розподілу природного газу) на об`єкту споживача ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він є споживачем природного газу відповідно до особового рахунку НОМЕР_1 . Проте, 05 грудня 2017 року йому, як споживачу, було відключено газопостачання, шляхом від`єднання від мережі за адресою: АДРЕСА_1 . Підставою такого від`єднання є нібито заборгованість, яка виникла з невідомих підстав. На неодноразові звернення до ТОВ Житомиргаз збут та ПАТ Житмоиргаз йому постійно вказують про заборгованість та про її оплату, однак позивач зазначає, що ним в повному обсязі сплачено за спожитий газ. Вважає, що діями працівників ТОВ Житомиргаз збут та ПАТ Житомиргаз порушено вимоги Кодексу газорозподільних систем, оскільки припинення газопостачання було здійснено шляхом механічного від`єднання газових мереж від газорозподільних систем, а не шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки. Не було складено акту припинення газопостачання у двох примірниках.

Ухвалою суду від 22.10.2019 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

У відзиві на позовну заяву представник АТ Житомиргаз - Гончарук О.М. вказала, що з 01.07.2015 між позивачем ОСОБА_2 та ПАТ Житмоиргаз діючим є публічний типовий договір на розподіл природного газу. В свою чергу між АТ Житомиргаз та ТОВ Житомиргаз збут укладено договір на виконання робіт з припинення (обмеження) газопостачання від 18.12.2015 за №11/15877/Д.240. Так, отримавши доручення від ТОВ Житомиргаз збут від 28.11.2017 року за №Zhz04-СЛ-10111-1117 АТ Житомиргаз здійснив припинення розподілу природного газу за адресою АДРЕСА_1 у зв`язку із порушенням строків розрахунку за спожитий природний газ. По факту припинення складено акт №137 від 05.12.2017. Акт складено в двох примірниках та направлено на адресу позивача простим поштовим відправленням. Станом на дату надання відзиву на позовну заяву на адресу АТ Житомиргаз не надходило повідомлення від ТОВ Житомиргаз збут щодо необхідності відновлення газопостачання за адресою АДРЕСА_1 . Вважає, що позовні вимоги ОСОБА_2 до АТ Житомиргаз є безпідставними та необґрунтованими (а.с.34-37).

У відзиві на позовну заяву представник ТОВ Житмоиргаз збут - Ведіщева А.П. вказала, що ОСОБА_2 є побутовим споживачем природного газу, який постачається за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 . Наголосила, що рахунки за послуги з газопостачання здійснюються постачальником на підставі даних про об`єм (обсяг) газу, визначений споживачем та оператором ГРМ за підсумками місяця. Так, нарахування за спожитий природний газ ОСОБА_2 здійснюється з врахуванням пільги (інвалід війни) в розмірі 100 % (2 особи). Натомість, пільга надається не на 100% від спожитого об`єму природного газу за календарний місяць, а лише на 100% від пільгових кубів. Різницю ж між пільговою нормою і спожитими кубами споживач має сплачувати самостійно. Враховуючи, що ОСОБА_2 (споживач) не здійснював оплат різниці між пільговою нормою і спожитими кубами понад пільгову норму утворилася заборгованість за яку було припинено газопостачання. Також вказала, що дії ТОВ Житомиргаз збут з нарахування плати за поставлений газ та відображення даних сум та об`ємів (які останній отримав від АТ Житомиргаз ) в платіжках є правомірними. Щодо дій ТОВ Житомиргаз збут з припинення постачання природного газу за борг вважає, що оскільки боржником не сплачено заборгованість за спожитий природний газ, а відтак відновлення газопостачання споживачу не є можливим без вирішення питання щодо оплати боргу. Вважає, що заявлені позовні вимоги не мають обґрунтування та не доведені доказами, а тому не підлягають задоволенню (а.с. 53-57).

У відповіді на відзив представник позивача ОСОБА_1 вказав, що з відзивами відповідачів не погоджується, оскільки останніми не надано жодних доказів, які вказують на те, що споживач був повідомлений про припинення газопостачання (поштове відправлення з відміткою про вручення). Крім того, відповідач ПАТ Житомиргаз вказав, що простим листом на адресу споживача було надіслано повідомлення про припинення газопостачання, однак, жодних доказів надано не було. Також зазначив, що ТОВ Житомиргаз збут та ПАТ Житомиргаз не мають права вимагати погашення заборгованості від споживача на підставі фінансового стану абонента, оскільки норми розділу ХІ, п.1 Постанови №2494 від 30.09.2015 року Про затвердження Кодексу газорозподільних систем застосовуються за наявності акта про порушення, складеного оператором ГРМ відповідно до вимог цього розділу (а.с.84-86).

Позивач в судовому засіданні 13.07.2020 вказав, що під час відключення будинку від газопостачання його не було вдома, а про намір здійснити відключення його не повідомляли.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив задовольнити з викладених у позові підстав. Вказав, що позивачем оспорюються процедура відключення, а не підстави відключення. Позивач доводить неправомірність відключення від газопостачання, зокрема спосіб, у який було це зроблено, а також час - на передодні Дня Збройних Сил України, який є святковим.

Представник АТ Оператор газорозподільної системи Житомиргаз - Ведіщева А.П. в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та просила відмовити у їх задоволенні.

Представник ТОВ Житмоиргаз збут - Слюсар О.М. в судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив відмовити у їх задоволенні.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши подані ними письмові докази, прийшов до наступних висновків.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відповідно до Закону України Про ринок природного газу , затверджено постановою від 30.09.2015 р. № 2494 Кодекс газорозподільних систем, який визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем (далі за текстом - Кодекс).

Пунктом 4 глави 1 розділу І Кодексу визначенні терміни, які вживаються у ньому, зокрема:

- оператор газорозподільної системи (Оператор ГРМ) - суб`єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління;

- постачальник природного газу (постачальник) - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із постачання природного газу;

- побутовий споживач - споживач, що є фізичною особою та придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх житлових приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_2 є побутовим споживачем природного газу за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Житомиргаз (АТ "Житомиргаз") відповідно до отриманої ліцензії надає послуги виключно по розподілу природного газу та виступає як оператор газорозподільних систем (Оператор ГРМ) (далі за текстом - відповідач 1, або оператор ГРМ).

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Житомиргаз збут" (ТОВ "Житомиргаз збут") відповідно до отриманої ліцензії є постачальником природного газу побутовим споживачам (далі за текстом - відповідач 2).

Зокрема, Постановою НКРЕКП № 1646 від 28.05.2015 р. для ТОВ Житомиргаз Збут видано ліцензію на постачання природного газу. Таким чином, вказане товариство з 01.07.2015 р. виступає постачальником природного газу для споживачів, розташованих в Житомирській області.

Відповідно до п. 17 ч.3 ст. 4 Закону України Про ринок природного газу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг постановою № 2496 від 30.09.2015 р. затвердила Правила постачання природного газу (далі - Правила).

Отже, між позивачем та ТОВ "Житомиргаз збут" існують договірні відносини з приводу постачання природного газу на підставі типового публічного договору постачання природного газу побутовим споживачам.

Крім того, між позивачем та АТ "Житомиргаз" існують правовідносини з приводу розподілу природного газу на підставі типового договору на розподіл природного газу.

Таким чином відносини, які виникають між ТОВ Житомиргаз Збут , відповідачем та ТОВ "Житомиргаз збут" регулюються Кодекс газорозподільних систем, Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП від 30.09.2015р. № 2496 (далі - Правила) (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин), а також укладеними договорами.

Відповідно до пункту 1, 2 глави 2 розділу І Кодексу, оператор ГРМ здійснює діяльність з розподілу природного газу на підставі ліцензії та відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання у належному стані та розвиток (будівництво) газорозподільної системи, яка на законних підставах перебуває у його власності чи користуванні, належну організацію та виконання розподілу природного газу.

Пунктом 3 глави 2 розділу І Кодексу передбачено, що основними функціями Оператора ГРМ є, зокрема: 1) забезпечення розподілу (переміщення) природного газу від місць його надходження в ГРМ з ГТС та з інших джерел (від ГДП та ВБГ, підключених до ГРМ, та від суміжних ГРМ) до споживачів природного газу з урахуванням його якісних і фізико-хімічних характеристик та потреб цих споживачів; 5) виконання договірних зобов`язань при розподілі (споживанні, передачі) природного газу ГРМ; 8) забезпечення комерційного обліку природного газу, у тому числі приладового, в ГРМ.

Відповідно до пункту 4 глави 2 розділу І Кодексу, оператор ГРМ має право безперешкодного та безкоштовного доступу до земельних ділянок всіх форм власності, на яких розташована газорозподільна система, для виконання своїх функцій та обов`язків, передбачених законодавством.

Згідно із пунктом 3 глави 3 розділу І Кодексу, для забезпечення цілодобового доступу до газорозподільної системи та можливості розподілу (переміщення) належного споживачу (суміжному суб`єкту ринку природного газу) природного газу ГРМ обов`язковою умовою є наявність фізичного підключення об`єкта споживача (суміжного суб`єкта ринку природного газу) до ГРМ.

Споживачі, у тому числі побутові, та суміжні суб`єкти ринку природного газу, які фізично підключені до ГРМ, забезпечуються цілодобовим доступом до ГРМ та можливістю розподілу (переміщення) природного газу ГРМ у порядку, визначеному в розділі VІ цього Кодексу.

Відповідно до пункту 5 глави 3 розділу І Кодексу ГРМ, взаємовідносини, пов`язані з розподілом природного газу споживачам, у тому числі побутовим споживачам, підключеним до/через ГРМ, включаючи забезпечення Оператором ГРМ цілодобового їх доступу до ГРМ для споживання (розподілу) належного їм (їх постачальникам) природного газу, регулюються договором розподілу природного газу, укладеним між Оператором ГРМ та споживачем відповідно до вимог глави 3 розділу VІ цього Кодексу.

Пунктом 1 глави 7 Розділу IV Кодексу (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) визначено, що оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об`єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманням ПБСГ (правил безпеки систем газопостачання) та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, зокрема у випадку подання споживачем або його постачальником (який уклав з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання (підпункт 3 пункту 1 глави 7 Розділу IV Кодексу).

Згідно абзацу другого пункт 1 глави 7 розділу VI Кодексу (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання), якщо припинення газопостачання (розподілу природного газу) на об`єкт побутового споживача буде здійснюватися у випадках, визначених у підпунктах 1 - 5 (крім випадку подання споживачем письмової заяви про припинення газопостачання), 9 цього пункту, Оператор ГРМ має надіслати рекомендованим поштовим відправленням або надати з позначкою про вручення повідомлення про припинення газопостачання/розподілу природного газу побутовому споживачу не менше ніж за три доби до запланованої дати припинення газопостачання (розподілу природного газу). При цьому в повідомленні мають бути зазначені підстави та дата припинення газопостачання (розподілу природного газу) Оператором ГРМ.

Згідно пункту 4 глави 7 розділу VI Кодексу (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) пломбування та розпломбування газового обладнання на об`єктах споживачів, що пов`язані з припиненням/обмеженням або відновленням газопостачання (розподілу природного газу), виконуються Оператором ГРМ відповідно до вимог розділу X цього Кодексу. При припиненні (відновленні) розподілу природного газу на об`єкт споживача складається акт у двох примірниках, один з яких залишається у споживача.

Відповідно до п.5 глави 7 розділу VI Кодексу (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) припинення (обмеження) газопостачання (розподілу природного газу) споживачу здійснюється, зокрема, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування.

При несанкціонованому відновленні газоспоживання (розподілу природного газу), відмові представникам Оператора ГРМ в доступі до об`єкта споживача для припинення газопостачання (розподілу природного газу), у тому числі для локалізації чи ліквідації аварійної ситуації, а також після закінчення (розірвання) договору розподілу природного газу Оператор ГРМ може здійснити припинення газопостачання (розподілу природного газу) шляхом механічного від`єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи.

Пунктом 6 глави 7 розділу VI Кодексу (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) визначено, що відновлення газопостачання (розподілу природного газу) здійснюється Оператором ГРМ протягом двох робочих днів у містах та п`яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання (розподілу природного газу) та після усунення порушень (за їх наявності) і відшкодування Оператору ГРМ витрат на припинення та відновлення газопостачання (розподілу природного газу).

Згідно п.14 розділу ІІІ Правил (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) розрахунковим періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць. При розрахунку за квитанціями абонентської книжки постачальника споживач самостійно розраховує суму платежу та сплачує його постачальнику не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим. При розрахунку за платіжними документами (рахунками постачальника) оплата за послуги з газопостачання має бути здійснена споживачем у терміни, визначені в рахунку, який не може бути меншим п`яти робочих днів з моменту отримання споживачем цього рахунку. У разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу.

Згідно п. 17 розділу ІІІ Правил (в редакції чинній на момент відключення відповідача від газопостачання) якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред`явленням службового посвідчення на об`єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

Постачальник має право здійснити заходи з припинення газопостачання споживачу через залучення до цих робіт Оператора ГРМ. Для цього постачальником має бути укладений з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам. При необхідності здійснення заходів з обмеження чи припинення газопостачання споживачу Оператором ГРМ постачальник надсилає Оператору ГРМ відповідне письмове повідомлення (з позначкою про вручення) про необхідність здійснення ним заходів з припинення/обмеження розподілу природного газу споживачу, копію якого надсилає споживачу (з позначкою про вручення), в якому повинен зазначити підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити розподіл природного газу на об`єкт споживача. У такому разі Оператор ГРМ відповідно до умов укладеного договору на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання, здійснює в установленому порядку припинення розподілу природного газу на об`єкт споживача, після чого повідомляє про це постачальника.

Побутовий споживач, що має прострочену заборгованість перед постачальником за послуги з газопостачання, не має права протидіяти постачальнику та/або Оператору ГРМ у заходах із припинення газопостачання та на письмову вимогу постачальника має самостійно припинити власне газоспоживання.

Судом встановлено, що 18.12.2015 року було укладено договір №11/15877/Д.240 на виконання робіт з відключення та обмеження газопостачання між ТОВ Житомиргаз збут (замовник за договором) та ПАТ Житомиргаз (виконавець за договором) (а.с. 38-40).

Пунктом 1.1. договору визначено, що його предметом є здійснення виконавцем робіт по відключенню від газопостачання споживачів, які мають заборгованість перед замовником за спожитий природний газ, за письмовим повідомленням замовника, в якому повинно бути зазначено підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити постачання природного газу на об`єкт споживача.

Згідно п.1.2. договору виконавець здійснює виконання робіт по відключенню газопостачання відповідно до Кодексу та Правил, зокрема.

Пунктом 2.1. договору передбачено, що при необхідності здійснення заходів з обмеження або припинення газопостачання споживачу виконавцем замовник надсилає виконавцю відповідне письмове повідомлення (з позначкою про вручення), копію якого надсилає споживачу (з позначкою про вручення), в якому повинен зазначити підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити розподіл природного газу на об`єкт споживача.

Замовник не менше, ніж 5 календарних днів до початку проведення робіт з відключення від газопостачання споживача надсилає Виконавцю письмове повідомлення про відключення споживача від газопостачання.

Копія такого повідомлення надсилається споживачу (з позначкою про вручення). але не пізніше як за 3 (три) календарні дні до дня, на який заплановано відключення.

Хоча представник позивача в судовому зсіданні вказав, що ними не оспорюються підстави відключення газових мереж споживача від газорозподільної системи, суд зазначає, що саме наявність заборгованості споживача перед постачальником природного газу є підставою для припинення газопостачання.

Виходячи зі змісту заявлених позовних вимог, предметом вказаного спору не є встановлення конкретного розміру заборгованості позивача перед ТОВ Житомиргаз збут . Разом з тим, суд вважає, що позивачем не доведено відсутність боргу за спожитий природний газ на момент припинення газопостачання.

Окрім наданих відповідачем розрахунків, з матеріалів справи вбачається, що 20.07.2018 року ОСОБА_2 звернувся до ТОВ Житомиргаз збут з заявою, в якій зазначив про те, що 05.12.2017 року йому було відключено газопостачання у зв`язку з виникненням заборгованості, а також повідомив, що у зв`язку із скрутним матеріальним становищем не має можливості у повному обсязі сплатити заборгованість у розмірі 6778 грн. 77 коп. та про сплату 1000грн. станом на 20.07.2018р. (а.с.110).

Отже, в судовому засідання встановлено, що станом на момент припинення газопостачання 05.12.2017 року існувала заборгованість за спожитий природний газ.

Разом з тим, суд вважає, що при відключенні будинку позивача від газопостачання, не було дотримано вимог Кодексу та Правил, а тому такі дії привели до порушення прав позивача.

Кодексом передбачено, що газопостачання припиняється оператором ГРМ на підставі подання постачальником (який уклав з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання. В такому випадку оператор ГРМ має надіслати рекомендованим поштовим відправленням або надати з позначкою про вручення повідомлення про припинення газопостачання/розподілу природного газу побутовому споживачу не менше ніж за три доби до запланованої дати припинення газопостачання (розподілу природного газу). При цьому в повідомленні мають бути зазначені підстави та дата припинення газопостачання (розподілу природного газу) Оператором ГРМ.

Аналогічна за змістом норма передбачена п. 17 розділу ІІІ Правил, за якою постачальник має право здійснити заходи з припинення газопостачання споживачу через залучення до цих робіт Оператора ГРМ для чого постачальник надсилає Оператору ГРМ відповідне письмове повідомлення (з позначкою про вручення) про необхідність здійснення ним заходів з припинення/обмеження розподілу природного газу споживачу, копію якого надсилає споживачу (з позначкою про вручення), в якому повинен зазначити підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити розподіл природного газу на об`єкт споживача.

Таким чином, положення Кодексу та Правил, а також укладений договір між відповідачами, покладають обов`язок повідомити про підстави припинення, дату та час припинення постачання природного газу на об`єкт споживача, як на оператора ГРМ, так і на постачальника.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ Житомиргаз збут було направлено доручення №Zhz04-СЛ-10111-1117 від 28 листопада 2017 року ПАТ Житомиргаз про припинення газопостачання за адресою позивача (а.с.43).

Копія такого доручення була адресована позивачу та з пояснень представника відповідача була надіслана на його адресу, що підтверджується фіскальним чеком підприємства зв`язку від 30.11.2017р. та списком згрупованих поштових відправлень рекомендованих листі (а.с. 95, 96).

Однак, суд не бере їх до уваги, оскільки номер відправлення в фіскальному чеку та у списку не співпадають, крім того список не містить дати, до того ж відсутній опис вкладення поштового відправлення.

Слід зазначити, що доручення №Zhz04-СЛ-10111-1117 від 28 листопада 2017 року не містить дати припинення газопостачання (розподілу природного газу) Оператором ГРМ.

Отже, відповідачем-2 не підтверджено направлення повідомлення про припинення газопостачання у встановленому порядку.

Також відсутні відомості про надіслання рекомендованим поштовим відправленням або надання з позначкою про вручення повідомлення про припинення газопостачання/розподілу природного газу відповідачу не менше ніж за три доби до запланованої дати припинення газопостачання (розподілу природного газу) оператором ГРМ (відповідачем -1).

Позивач зазначав, що не отримував від постачальника письмового повідомлення постачальника Оператору ГРМ про необхідність здійснення заходів з обмеження чи припинення газопостачання споживачу, що містить данні, згідно п.17 Правил.

З аналогічних підстав, суд не бере до уваги посилання на фіскальний чек від 30.05.2017р.(а.с. 97).

Крім того, суд погоджується з доводами позивача, що припинення (обмеження) газопостачання (розподілу природного газу) споживачу слід було проводити, шляхом перекриття запірних пристроїв або встановлення інвентарної заглушки та їх опломбування.

Однак, у випадку з позивачем припинення газопостачання здійснено шляхом механічного від`єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи, що можливо при відмові представникам Оператора ГРМ в доступі до об`єкта споживача для припинення газопостачання (розподілу природного газу).

Суд вважає, що відповідачами не доведено факт не допуску представників оператора ГРМ до припинення газопостачання. Акт №12/7 не береться судом до уваги, оскільки його подано до канцелярії суду з пропуском процесуальних строків, під час розгляду справи по суті. З огляду на штамп у нижньому правому куті акта, такий доказ був наявний у відповідача ще станом на 20.03.2020. До того ж, представник відповідача заперечив його достовірність зважаючи на відсутність оригіналу.

Згідно ч.2 ст. 16 ЦК України, ч.2 ст.5 ЦПК України суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлено договором або законом, який не суперечить закону.

Враховуючи, що газопостачання позивачу було припинено без належного повідомлення останнього про час такого припинення, що позбавило можливості завчасно оплатити існуючу заборгованість та запобігти припиненню газопостачання, зважаючи на недоведеність правомірності способу відключення, суд вважає дії відповідача щодо відключення будинку позивача від газопостачання шляхом механічного від`єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи таким, що порушують встановлену процедури та права позивача.

Тому, порушенні права підлягають відновленню шляхом зобов`язання відповідача, який безпосередньо виконав роботи з припинення газопостачання та не проявив достатньої уваги для перевірки дотримання усіх вимог щодо порядку такого припинення, здійснити підключення газових мереж споживача до газорозподільної системи самостійно.

Разом з тим, суд не вбачає підстав для задоволення решти вимог позивача, а тому в іншій частині позовних вимог слід відмовити за необґрунтованістю.

Суд не бере до уваги доводи позивача щодо заборони проводити роботи з припинення газопостачання перед святковим днем - Днем Збройних Сил України, оскільки неробочі та святкові дні визначаються відповідно до трудового законодавства.

Відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, таким чином суд вважає необхідним стягнути із відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 768,40 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. ст. 2, 4, 10, 12, 19, 49, 76, 77-81, 89, 133, 141, 191, 263,-265, 274-279, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Житомиргаз , Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Зобов`язати Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Житомиргаз відновити газопостачання (розподіл природного газу) споживачу ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , яке було припинено згідно акту №137 від 05.12.2017р. шляхом механічного від`єднання газової мережі споживача від газорозподільної системи.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Житомиргаз на користь держави судовий збір в розмірі 768 грн. 40 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП № НОМЕР_2 .

Відповідач: Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Житомиргаз , місцезнаходження за адресою: м. м. Житомир, вул. Фещенка-Чопівського, буд.35, ЄДРПОУ 03344071.

Відповідач: Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут , місцезнаходження за адресою: м. м. Житомир, вул. Фещенка-Чопівського, буд.35, ЄДРПОУ 39577504.

Головуючий суддя О. Й. Адамович

Дата складання повного рішення: 22.10.2020р.

Дата ухвалення рішення12.10.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92828696
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —296/10179/19

Рішення від 12.10.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 12.10.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні