Ухвала
від 09.11.2020 по справі 640/24215/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

09 листопада 2020 року м. Київ № 640/24215/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Федорчука А.Б., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "РЕСУРСТРЕЙДСЕРВІС"(03038, м.Київ, вул. Казимира Малевича, 8) доГоловного управління ДПС у м. Києві (04116, м.Київ, вул. Шолуденка, 33/19) провизнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити дії, В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕСУРСТРЕЙДСЕРВІС" звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язати вчинити дії.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.10.2020 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСУРСТРЕЙДСЕРВІС" залишено без руху та встановлено п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали для усунення її недоліків шляхом подання до суду належним чином оформленого документу на підтвердження доплати судового збору у розмірі 2102,00 грн. за кожну позовну вимогу немайнового характеру на реквізити Окружного адміністративного суду міста Києва та власного письмового підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

26.10.2020 до суду надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви, в якій позивач просив розстрочити сплату судового збору в адміністративній справі, посилаючись на те, що сума, необхідна для сплати судового збору є надзвичайно великою так, як позивач нормально не здійснює господарську діяльність внаслідок прийняття оскаржуваних рішень.

Вирішуючи дане клопотання, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 133 Кодексу адміністративного судочинства України Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно із частиною 2 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Отже, підстави звільнення від сплати судового збору, його відстрочення чи розстрочення чітко урегульовані законом.

Суд звертає увагу позивача, що з метою розгляду клопотання про звільнення від сплати судового збору чи відстрочення його сплати з урахуванням майнового стану сторони, до суду мають бути подані відповідні докази. Однак, заявником разом з відповідним клопотанням не надано до суду жодних доказів, що відображали б майновий стан підприємства, який не дозволяє сплатити судовий збір.

Крім того, положення частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір" спрямоване на те, щоб сплата судового збору не була перешкодою для доступу до суду малозабезпечених осіб, і слугує гарантією принципу рівності всіх осіб у правах щодо доступу до суду незалежно від майнового стану.

Згідно із положеннями статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України усі учасники судового процесу є рівними перед законом і судом. Не може бути привілеїв чи обмежень прав учасників судового процесу за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Таким чином, суд приходить до висновку, що підстави для задоволення клопотання про розстрочення сплати судового збору за звернення до суду з позовними вимогами немайнового характеру відсутні, а недоліки позовної заяви, визначені ухвалою суду від 13.10.2020 не усунені.

У відповідності до приписів частини 2 статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Оскільки, клопотання про розстрочку сплати судового збору визнано судом необґрунтованим та відмовлено у розстроченні сплати судового збору, а недоліки позову не усунені, суд вважає за доцільне продовжити позивачу процесуальний строк для їх усунення.

Враховуючи вищевикладене в сукупності, керуючись положеннями статей 88, 121, 133, 160 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

1. Відмовити в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСУРСТРЕЙДСЕРВІС" про розстрочення сплати судового збору.

2. Продовжити строк для усунення недоліків позовної заяви.

3. Встановити позивачу п`ятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання даної ухвали.

4. Попередити позивача про те, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута йому відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства.

Ухвала оскарженню не підлягає. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями), відповідно частини другої статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя А.Б. Федорчук

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92832949
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/24215/20

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Рішення від 06.12.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 23.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні