Ухвала
від 15.11.2020 по справі 560/7318/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/7318/20

УХВАЛА

15 листопада 2020 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Михайлов О.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області про визнання незаконною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області в якій просить суд:

1. Витребувати у Хмельницької міської територіальної виборчої комісії протокол про підсумки голосування з виборів депутатів до Хмельницької районної ради по виборчому округу №6.

2. Визнати незаконною та скасувати постанову №67 від 09.11.2020 Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області про встановлення результатів виборів до Хмельницької районної ради Хмельницької області.

3. Зобов`язати Хмельницьку районну територіальну виборчу комісію Хмельницької області встановити результати виборів до Хмельницької районної ради Хмельницької області без врахування протоколу про підсумки голосування по виборчому округу №6 складеного та поданого Хмельницькою міською територіальною виборчою комісією.

Позивач підставою позову зазначає порушення відповідачем вимог Виборчого кодексу України.

Адміністративний позов подано з дотриманням вимог статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстав для залишення без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України немає.

Справа підсудна Хмельницькому окружному адміністративному суду.

Згідно з ч.2 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до ст.165 КАС України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами другою - четвертою статті 162 цього Кодексу.

Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Хмельницьку міську територіальну виборчу комісію.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність витребувати у відповідача докази.

Керуючись статтями 171, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області (вул. Лізи Чайкіної, 30, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29000) про визнання незаконною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Хмельницьку міську територіальну виборчу комісію (вул. Гагаріна, буд. 3А, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29000, код ЄДРПОУ 43757550) .

Запропонувати третій особі надати пояснення або відзив на підтримку або заперечення проти позову у строк до 12:00 год. 16.11.2020.

Призначити судове засідання на 16.11.2020 р. о 14:30 год. в приміщенні Хмельницького окружного адміністративного суду за адресою м. Хмельницький, вул. Козацька, 42, про що повідомити сторони.

Витребувати у Хмельницької міської територіальної виборчої комісії протокол про підсумки голосування з виборів депутатів до Хмельницької районної ради по виборчому округу №6.

Витребувати у Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області протокол (протоколи) Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Хмельницької області про результати виборів депутатів Хмельницької районної ради від 09.11.2020.

Вказані докази надати до суду в строк до 12:00 год. 16.11.2020.

Відповідно до ч. 6 - 9 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Враховуючи особливості виборчого процесу, суд зобов`язує відповідача, у разі неможливості подати докази у встановлений строк, негайно повідомити про це суд із зазначенням причин.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Роз`яснити Хмельницькій міській територіальній виборчій комісії та Хмельницькій районній територіальній виборчій комісії Хмельницької області, що відповідно до п.3 ч.1 ст.149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Суд згідно з п.4 ч.2 ст.149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення.

Надати відповідачу строк для подання відзиву на позов - до 12:00 год. 16.11.2020.

Повідомити учасників справи про відсутність технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддяО.О. Михайлов

Дата ухвалення рішення15.11.2020
Оприлюднено16.11.2020
Номер документу92846690
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконною, скасування постанови та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —560/7318/20

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Михайлов О.О.

Ухвала від 15.11.2020

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Михайлов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні