Ухвала
від 17.11.2020 по справі 420/11001/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/11001/20

У Х В А Л А

17 листопада 2020 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді ТанцюриК.О., розглянувши заяви фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 від 16.11.2020р. про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву та про розгляд справи в порядку загального позовного провадження,-

В С Т А Н О В И В :

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у розмірі 46 135,00грн.

Ухвалою суду від 26.10.2020р. відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

16.11.2020р. до суду від фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 надійшла заява про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву, посилаючись на те, що відповідач не отримувала адміністративного позову і доданих до нього документи, територіальною віддаленістю місця проживання ФОП ОСОБА_1 , а також впровадженням карантинних обмежень.

Також, 16.11.2020р. до суду від фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, обґрунтовуючи її тим, що з серпня 2018 року ФОП ОСОБА_1 не здійснює підприємницьку діяльність, а відповідно не отримує від такої діяльності доходу. Відповідач вказала, що у 59-річному віці вона проживає в сільській місцевості та знаходить на пенсії, яка є єдиним джерелом її доходу і посилаючись на положення ч.5 ст.262 КАС України просить суд про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Частиною 1 статті 12 КАС визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч.5 ст.12 КАС України умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до положень п.20 ч.1 ст.4 КАС України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Відповідно до частини 3 статті 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з частиною 3 статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до п.7 ч.6 ст.12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є справи щодо стягнення грошових сум, що грунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

При цьому, відповідач звернувшись до суду із заявою про розгляд справи про стягнення заборгованості у розмірі 46 135,00грн. за правилами загального позовного провадження, не навів достатніх обґрунтувань доцільності такого розгляду, а саме в чому полягає складність даної справи чи інших обставин, що свідчать про доцільність розгляду справи №420/11001/20 за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви відповідача про розгляд зазначеної справи за правилами загального позовного провадження.

Щодо заяви відповідача про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву, суд зазначає наступне.

Пунктом 3 Прикінцевих положень КАС України встановлено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

У зв`язку з викладеним, враховуючи територіальну віддаленість місця проживання відповідача від міста Одеси, керуючись положеннями п. 3 Прикінцевих положень КАС України, суд вважає, що заява відповідача про продовження процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву - підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні заяви відповідача про розгляд справи №420/11001/20 в порядку загального позовного провадження та продовження строку для подання відзиву на позовну заяву.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 248, 257-261 КАС України, суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про розгляд справи №420/11001/20 у порядку загального позовного провадження - відмовити.

Продовжити фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про продовження строку для подання відзиву на позовну заяву. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя К.О. Танцюра

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено17.11.2020
Номер документу92889880
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/11001/20

Постанова від 01.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 30.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 30.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 08.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Рішення від 28.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 17.11.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 26.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні