Ухвала
від 17.11.2020 по справі 488/3773/20
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 488/3773/20

Провадження № 2/488/1693/20 р.

УХВАЛА

Іменем України

17.11.2020 року м. Миколаїв

Суддя Корабельного районного суду міста Миколаєва Чернявська Я.А. , розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України про стягнення компенсації за невикористану відпустку та стягнення моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

12 листопада 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою до Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, в якій просить стягнути з останньої компенсацію за невикористану відпустку у розмірі 12 333 грн. 14 коп. з урахуванням індексації та стягнути моральну шкоду.

12.11.2020 року визначено суддю, для розгляду справи у відповідності до пункту 15 Розділу XIII Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України від 18.03.2004 № 1618 - ІV (у редакції Закону № 2147 - VIII від 03.10.2017 року) та передано, для вирішення питання про відкриття провадження у справі судді згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, приходжу до висновку про необхідність залишити її без руху через наступне.

Відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу, позовна заява повинна відповідати вимогам ст. 175 цього Кодексу, зокрема, повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Пунктами 1 та 10 частини 1 статті 176 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку та у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Стаття 5 Закону України «Про судовий збір» , містить перелік підстав для звільнення від сплати судового збору, зокрема, п. 1 ч. 1 статті зазначає: від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За змістом приписів ст. ст. 94, 116, 117 КЗпП України, ст. ст. 1, 2 ЗУ Про оплату праці , компенсація за невикористану відпустку не входить до структури заробітної плати, а тому пільга щодо сплати судового збору на цю вимогу не поширюється.

Відповідно до ст. 4 ч.1 п. 1 Закону України Про судовий збір при зверненні до суду з позовними вимогами майнового характеру, які подані фізичною особою або фізичною особою - підприємцем судовий збір справляється у розмірі - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У даному випадку позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп. за позовної вимогою щодо стягнення компенсації за невикористану відпустку.

Крім того, позивачем не надано розрахунок суми індексації за цією вимогою та заявлено про стягнення моральної шкоди, розмір якої не визначено.

Разом із цим, суд зауважує, що за позовною вимогою про відшкодування моральної шкоди також необхідно сплатити судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 2102 грн. (ст. Закону України Про судовий збір ).

Судовий збір сплачується на рахунок UA948999980313141206000014004, код класифікації доходів 22030101; отримувач: УК у м. Миколаїв/Корабел. р-н/22030101, код отримувача (ЄДРПОУ): 37992781, Банк отримувача (ГУДКСУ): Казначейство України (ЕАП).

Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України Про судовий збір . На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату.

З урахуванням цього, позивачу необхідно роз`яснити його право уточнити позовні вимоги в частині відшкодування моральної шкоди, її розміру та в частині суми індексації за вимогою про стягнення компенсації за невикористану відпустку.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви та подати позовну заяву у новій редакції, в якій зазначити повне найменування відповідача, його ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомі номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та сплатити судовий збір у відповідному порядку та розмірі.

Відповідно ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 175 ЦПК України , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що відповідно положенням ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185 Цивільного процесуального кодексу України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України про стягнення компенсації за невикористану відпустку та стягнення моральної шкоди, - залишити без руху .

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви в строк не більше десяти днів з моменту отримання ним копії ухвали та роз`яснити, що у разі невиконання вимог ухвали у зазначений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та йому повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя: Яна Анатоліївна Чернявська

СудКорабельний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено18.11.2020
Номер документу92907823
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —488/3773/20

Рішення від 29.09.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 15.12.2020

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні