Рішення
від 17.11.2020 по справі 440/4656/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/4656/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Головка А.Б., розглянув у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

В С Т А Н О В И В:

27 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення від 15.07.2020 про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби громадянину ОСОБА_1 , зобов`язання надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, що розташована за межами населеного пункту села Огирівка Великобагачанського району Полтавської області.

В обґрунтування позову вказує на неправомірну, як на його думку, поведінку відповідача, що перешкоджає в реалізації гарантованого державою права особи на отримання у користування земельної ділянки.

24.09.2020 до суду надійшов відзив на позов, в якому відповідач висловив свої заперечення проти позову з посиланням на обставини, відповідно до яких на земельну ділянку, яку бажає отримати у користування ОСОБА_1 , рішенням 42 сесії 7 скликання Білоцерківської сільської ради від 04.06.2020 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення громадського пасовища орієнтовною площею 39,9086 га (кадастровий номер 5320284000:00:001:2129), розташованої за межами населеного пункту села Огирівка Великобагачанського району Полтавської області із земель комунальної власності Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області. Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення громадського пасовища площею 39,9086 га знаходиться в стадії розробки.

Розгляд даної справи, відповідно до частини п`ятої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше в межах строку, встановленого статтею 258 цього ж Кодексу.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні до них правовідносини.

ОСОБА_1 звернувся до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, орієнтовною площею 39,9086 га, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Рішенням 43 сесії 7 скликання Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області від 15.07.2020 "Про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" відмовлено ОСОБА_1 у наданні дозволу у зв`язку з тим, що земельна ділянка значиться громадським пасовищем.

Не погоджуючись із правомірністю даного рішення, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Вирішуючи позовні вимоги по суті, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Підстави набуття права на землю шляхом передачі ділянок у власність встановлюються нормами Земельного кодексу України.

Відповідно до приписів статті 12 Земельного кодексу України (надалі - ЗК України) до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб.

Згідно з пунктом 34 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", питання регулювання земельних відносин вирішуються виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до положень частин першої, другої статті 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Відповідно до частин другої та третьої статті 123 ЗК України особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку

Таким чином, частина третя статті 123 ЗК України визначає вичерпний перелік підстав для відмови особі в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, при цьому зобов`язує орган державної влади або орган місцевого самоврядування у випадках ухвалення рішення про відмову в надані такого дозволу належним чином мотивувати причини цієї відмови.

У свою чергу, з положень статті 79 1 ЗК України слідує, що формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі.

Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Формування земельних ділянок (крім випадків, визначених у частинах шостій - сьомій цієї статті) здійснюється за проектами землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Системний аналіз наведених правових норм дає суду підстави дійти висновку про те, що розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки необхідне для формування земельної ділянки.

Такий висновок також узгоджується з положеннями статті 50 Закону України "Про землеустрій", відповідно до якої проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі зміни цільового призначення земельних ділянок або формування нових земельних ділянок.

Класифікація видів цільового призначення земель, затверджена наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 №548, визначає поділ земель на окремі види цільового призначення земель, які характеризуються власним правовим режимом, екосистемними функціями, типами забудови, типами особливо цінних об`єктів.

В зазначеному Класифікаторі землі сільськогосподарського призначення поділяються, зокрема на землі, для ведення особистого селянського господарства та на землі для сінокосіння і випасання худоби.

Нормами частини другої статті 22 ЗК України визначено, що до земель сільськогосподарського призначення належать, зокрема, сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Відповідно до пункту "а" частини третьої статті 22 ЗК України, землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до статті 34 ЗК України громадяни можуть орендувати земельні ділянки для сінокосіння і випасання худоби.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть створювати на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади, громадські сіножаті і пасовища.

Таким чином, відповідно до вимог Земельного кодексу України, земельні ділянки, призначені для сінокосіння та випасання худоби, можуть бути переданні громадянам виключно на умовах користування (в оренду).

Позивач звернувся до відповідача із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, орієнтовною площею 39,9086 га, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Відмовляючи позивачу у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою, відповідач фактично виходив з того, що обрана ОСОБА_1 земельна ділянка знаходиться на земельній ділянці, що запроектована для створення громадських пасовищ згідно з рішенням 42 сесії 7 скликання від 04.06.2020 "Про створення громадського пасовища за рахунок земель комунальної власності".

Перевіряючи вказані обставини, суд з матеріалів справи встановив, що дійсно рішенням 42 сесії 7 скликання Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області від 04.06.2020 "Про створення громадського пасовища за рахунок земель комунальної власності" вирішено створити громадське пасовище на земельній ділянці орієнтовною площею 39,9086 га кадастровий номер 5320284000:00:001:2129, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області. Цим же рішенням Білоцерківській сільській раді Великобагачанського району надано дозвіл на розроблення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення громадського пасовища площею 39,9086 га, кадастровий номер 5320284000:00:001:2129, яка розташована за межами населених пунктів на території Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Згідно з частиною другою статті 34 Земельного кодексу України органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть створювати на землях, що перебувають у власності держави чи територіальної громади, громадські сіножаті і пасовища.

Отже, орган місцевого самоврядування має право на створення на землях комунальної власності громадських сіножатей.

Проте, реалізація цього права має відбуватися у повній відповідності з вимогами Земельного кодексу України та інших законів з питань землеустрою.

У цій справі відповідачем не надано суду належних доказів того, що у достатній мірі свідчили би про створення на обраній позивачем земельній ділянці громадських сіножатей.

Матеріали справи не містять доказів розроблення та затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою створення громадського пасовища, формування земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням та її реєстрації у Державному земельному кадастрі, реєстрації прав у державному реєстрі тощо.

Посилання відповідача на прийняття сільською радою 04.06.2020 рішення "Про створення громадського пасовища за рахунок земель комунальної власності" суд визнає неприйнятними, оскільки прийняття рішення про створення громадського пасовища на території Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області є лише початковою стадією формування земельної ділянки, тоді як саме по собі це рішення ще не означає позитивного вирішення питання по суті.

З відкритих джерел за даними Публічної кадастрової карти суд встановив, що земельна ділянка площею 39,9086 га з кадастровим номером 5320284000:00:001:2129 відноситься до земель комунальної власності з цільовим призначенням - 16.00 Землі запасу (земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам).

Таким чином, відповідач не довів суду правомірності своєї відмови у наданні позивачу дозволу на розробку проекту землеустрою, у зв`язку з чим рішення 43 сесії 7 скликання Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області від 15.07.2020 "Про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" щодо відмови ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, орієнтовною площею 39,9086 га, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, підлягає скасуванню як протиправне.

При цьому вимога позивача про зобов`язання відповідача надати саме дозвіл на розробку проекту землеустрою задоволеною бути не може, оскільки суд не може досліджувати інших обставин, що можуть бути перешкодою в наданні такого дозволу, які не досліджувалися відповідачем, оскільки ці повноваження відносяться до його виключної компетенції.

Належним способом захисту порушених прав позивача є зобов`язання відповідача повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, орієнтовною площею 39,9086 га, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, з урахуванням зроблених судом висновків.

Відтак позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню частково.

Відповідно до частини третьої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи на обставини часткового задоволення адміністративного позову ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне стягнути за рахунок бюджетних асигнувань відповідача на його користь частину витрат зі сплати судового збору у розмірі 420,40 грн.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області (вул. Першотравнева, 9, с. Білоцерківка, Великобагачанський район, Полтавська область, 38340, код ЄДРПОУ 21044763) про визнання дій протиправними та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати рішення 43 сесії 7 скликання Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області від 15.07.2020 "Про дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки" щодо відмови ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди строком на 49 років для сінокосіння та випасання худоби, яка розташована за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Зобов`язати Білоцерківську сільську раду Великобагачанського району Полтавської області (вул. Першотравнева, 9, с. Білоцерківка, Великобагачанський район, Полтавська область, 38340, код ЄДРПОУ 21044763) повторно розглянути заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) від 25.05.2020 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди, строком на 49 років для сінокосіння і випасання худоби, за межами села Огирівка Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області з урахуванням висновків, сформульованих судом у даному рішенні.

В решті позову відмовити.

Стягнути на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) за рахунок бюджетних асигнувань Білоцерківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області (вул. Першотравнева, 9, с. Білоцерківка, Великобагачанський район, Полтавська область, 38340, код ЄДРПОУ 21044763) частину витрат, пов`язаних зі сплатою судового збору, у сумі 420 (чотириста двадцять) грн 40 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено18.11.2020
Номер документу92920805
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/4656/20

Рішення від 17.11.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 01.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні