Постанова
від 16.10.2020 по справі 752/5651/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5651/20

Провадження №: 1-кс/752/6857/20

У Х В А Л А

16.10.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Дизайн хаб інтернешнл" про скасування арешту майна, у кримінальному провадженні № 42020100000000059 від 18.02.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ "Дизайн хаб інтернешнл" в якому просить скасувати арешт коштів на спеціальному рахунку НОМЕР_1 , відкритого у Державній Казначейській службі України ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649), на якому останнє має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та на грошові кошти які знаходяться на рахунках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , відкритих в АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У М. КИЄВI ( НОМЕР_5 ), накладених у кримінальному провадженні № 42020100000000059 від 18.02.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 191 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання адвокат зазначив про те, що 21.05.2020 слідчим суддею Голосіївського районного суду м. Києва за клопотанням старшого слідчого СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 постановлено ухвалу по справі № 752/5651/20, якою накладено арешт на активи суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній податковій службі України по рахунку НОМЕР_1 , відкритого у Державній Казначейській службі України ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649), на яку останнє має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та на грошові кошти, які знаходяться на рахунках НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , відкритих в АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У М. КИЄВI ( НОМЕР_5 ).

Однак, на цей час, на думку заявника, вказаний арешт був накладено не обґрунтовано при відсутності на те передумов, регламентованихст. 170 КПК України, зокрема, з огляду на викладення у клопотанні прокурора про арешт майна даних, які не ґрунтуються на дійсних обставинах, та у світлі того, що у рамках кримінального провадження, у якому накладено арешт, жодній особі з ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ" не повідомлено про підозру.

Також,представник заявникаадвокат ОСОБА_3 вказує нате,що,на цейчас,потреба узастосуванні цьогозаходу забезпеченнякримінального провадженнявідсутня,так яквказана юридичнаособа,здійснює своюдіяльність здотриманням вимогподаткового законодавстваУкраїни,що власнеслідує,на думкузаявника,з долученихдо клопотанняу якостідодатків копіївитягуз Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, витягу з реєстру платників податку на додану вартість, договір на виконання робіт, договір на проектування, договір про надання послуг, договір поставки, витягу з реєстру платників податку на додану вартість.

Як наслідок, заявник просить скасувати накладений арешт, у порядкуст. 174 КПК України, з наведених ним у вказаному зверненні передумов.

Адвокат ОСОБА_3 надав клопотання про здійснення розгляду справи без його участі.

Особа, за клопотанням якої було арештовано майно в судове засідання не з`явилась про день, час та місце судового засідання повідомлений належним чином.

У зв`язку з неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі та на підставі ч.4ст.107 КПК Українифіксування кримінального провадження в суді за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання та додатки до нього, приходжу до наступних висновків.

В провадженні СУ ГУ НП у м. Києві перебуває кримінальне провадження № 42020100000000059 від 18.02.2020 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено діяльність групи невстановлених осіб, яка створює умови для розкрадання бюджетних коштів, незаконного переведення їх у готівку та виведення у тіньовий сектор економіки, чим наносить шкоду державним інтересам.

Так, організатори конвертаційного центру за сприянням ГУ ДПС у м. Києві та Київській області, використовуючи підприємства з ознаками фіктивності, укладають формальні договори купівлі-продажу фактично неіснуючих товарів та виписують відповідні податкові накладні, чим фактично формують податковий ліміт на рахунках ряду підприємств м. Києва та Київського регіону лише в базі ДПС, що дає змогу в подальшому формувати незаконний податковий кредит виконавцям бюджетних замовлень.

До складу вказаних суб`єктів господарської діяльності, які використовуються як інструмент вчинення кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності сторона обвинувачення відносить в тому числі і Заявника.

Слідчий суддя сприймає критично доводи особи, яка подала клопотання про скасування арешту майна в частині того, що арешт було накладено не обгрунтовано, адже у світлі норм п. 1 ч. 2ст.170КПК України арешт на майно накладається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Речовими доказами згідно ч. 1ст. 98 КПК Україниє, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

При цьому з цієї підстави арешт може бути накладено на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу, наявність у такої особи, певного статусу, як-то підозрюваного чи юридичної особи, відносно якої здійснюється таке провадження, не є імперативною складовою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження з цієї передумови.

Разом з тим, слідчий суддя вважає за наслідками встановлених у ході судового розгляду обставин у цій справі, що, у цей період, досудового розслідування вказного кримінального провадження, в подальшому застосуванні цього заходу забезпечення кримінального провадження відпала потреба, з огляду на таке.

Питання арешту майна, а саме його накладення, скасування є одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження (п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України).

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження є неможливим, якщо потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні (п. 2 ч. 3ст. 132 КПК України).

Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження (ч. 1ст. 131 КК України).

У цьому випадку, в ході судового розгляду, з наявних саме у даному провадженні документів (сторона обвинувачення будь-яких письмових доказів на підтвердження своєї позиціє не надала, клопотань про їх витребування не заявляла), встановлено, що, відповідно до долучених до клопотання у якості додатків, слідує, що вказана юридична особа, здійснює свою діяльність з дотриманням вимог діючого законодавства України.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано (ч.1ст. 174 КПК України).

Відповідно до ч.1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленомуКПК Українипорядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відомості щодо юридичних осіб, на майно яких накладено арешт, або їх посадових осіб до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено. Заявник не є підозрюваними, обвинуваченими або особами, які в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. Жодному з посадових осіб заявника підозру не вручено, та, навіть, не допитано в жодному статусі.

А тому, передбачені ч.1.ст. 170 КПК Українипідстави для арешту майна, відсутні.

Долучені до клопотання про скасування арешту майна документи в їх системному зв`язку, вказують на те, що, на день постановлення цієї ухвали, потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи цих юридичних осіб.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.131-132,174,369-372,376 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

клопотання - задовольнити.

Скасувати арешт майна, накладений на підставі ухвали слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 21.05.2020 р. у справі № 752/5651/20в кримінальномупровадженні №42020100000000059від 18.02.2020р. на кошти, які знаходяться на рахунках у наступних банківських установах:

-рахунок НОМЕР_1 , відкритий в Казначействі України (ел. адм. под.) (МФО 899998), що належить ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649);

-рахунок НОМЕР_2 , відкритий в АТ "РАЙФФАЙЗЕНБАНК АВАЛЬ"У М.КИЄВI( НОМЕР_5 ),що належить ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649);

-рахунок НОМЕР_3 , відкритий в АТ "РАЙФФАЙЗЕНБАНК АВАЛЬ"У М.КИЄВI( НОМЕР_5 ),що належить ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649);

-рахунок НОМЕР_4 , відкритий в АТ "РАЙФФАЙЗЕНБАНК АВАЛЬ"У М.КИЄВI( НОМЕР_5 ),що належить ТОВ "ДИЗАЙН ХАБ ІНТЕРНЕШНЛ"(код ЄДРПОУ 40050649);

Скасувати заборону відчуження, розпорядження та користування вказаним майном.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення16.10.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/5651/20

Постанова від 16.12.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 23.11.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 16.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 28.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 16.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Постанова від 06.07.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 20.07.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 18.06.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні