Ухвала
від 18.11.2020 по справі 280/8382/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

18 листопада 2020 року Справа № 280/8382/20 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Семененко М.О., перевіривши матеріали позовної заяви

Кандидата на посаду Бердянського міського голови Баранова Валерія Олексійовича ( АДРЕСА_1 )

до Заступника голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейди Ірини Едуардівни (71118, Запорізька область, м.Бердянськ, пл.Єдності, буд.2; код ЄДРПОУ 43755616)

про визнання протиправними дій та встановлення факту,

ВСТАНОВИВ:

18.11.2020 о 16:18 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Кандидата на посаду Бердянського міського голови ОСОБА_1 (далі - позивач) до Заступника голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейди Ірини Едуардівни (далі - відповідач), в якій позивач просить суд:

1) встановити факт грубого порушення відповідачем вимог п.12 ст.36. ч.4, 5 ст.38. 242 Виборчого кодексу України щодо одноособового прийнятого рішення про визначення підприємства-виготовлювача виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови КП Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області під час засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії 16.11.2020;

2) визнати протиправними дії відповідача під час засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії 16.11.2020 щодо особистого доручення члену БМТВК Герасименку А.В. негайно укласти договір на друк виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови між Бердянською територіальною виборчою комісією Бердянського району Запорізької області та КП Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області.

Позовна заява подана довіреною особою кандидата Романенко Іриною Володимирівною, яка діє на підставі посвідчення №2 від 12.11.2020.

Спір виник із публічно-правових відносин, пов`язаних з виборчим процесом, відповідно до статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) належить до компетенції адміністративних судів і підлягає розгляду Запорізьким окружним адміністративним судом.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

У відповідності до частини 9 статті 273 КАС України суд приймає позовну заяву без сплати судового збору.

В позовній заяві заявлено клопотання про витребування від Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області доказів по справі, а саме:

- протоколу засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області від 16 листопада 2020 року;

- договору, укладеного Бердянською міською територіальною виборчою комісією Бердянського району Запорізької області з Комунальним підприємством Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради на друк виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови.

Розглянувши заявлене клопотання, суддя дійшов висновку про його обґрунтованість, оскільки витребувані докази безпосередньо стосуються обставин, які входять до предмета доказування в даній справі.

У позовній заяві визначено третю особу - Комунальне підприємство Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області.

Згідно з частиною 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи те, що позивач оскаржує протиправні дії відповідача, які стосуються укладення договору на друк виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови між Бердянською територіальною виборчою комісією Бердянського району Запорізької області та Комунальним підприємством Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області, суд вважає, що судове рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Комунального підприємства Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області, у зв`язку з чим наявні підстави для залучення його до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача.

Положеннями статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими вказаним Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до частини 3 статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на категорію, складність справи, обсяг та характер доказів у ній, а також суспільний інтерес, суддя вважає, що наявні підстави для розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Згідно з частиною 1 статті 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до частини 11 статті 273 КАС України суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 171, 179 243, 248, 257, 273 КАС України, суддя,

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви Кандидата на посаду Бердянського міського голови ОСОБА_1 до Заступника голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейди Ірини Едуардівни про визнання протиправними дій та встановлення факту.

Призначити підготовче засідання на 19 листопада 2020 року о 15:30 год., яке буде проводитися суддею Семененко М.О. одноособово в приміщенні Запорізького окружного адміністративного суду за адресою: м.Запоріжжя, вул.Сергія Синенка, 65в, кабінет 144, зала судових засідань 9.

Витребувати від Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області докази по справі (належним чином засвідчені копії - для долучення до матеріалів справи, оригінали - для огляду), а саме:

- протокол засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області від 16 листопада 2020 року;

- договір, укладений Бердянською міською територіальною виборчою комісією Бердянського району Запорізької області з Комунальним підприємством Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради на друк виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови.

Встановити Бердянській міській територіальній виборчій комісії Бердянського району Запорізької області строк до 15:30 год. 19 листопада 2020 року для подання до суду витребуваних доказів, а також відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України та мати докази надіслання (надання) його копії іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішена за наявними матеріалами.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача, Комунальне підприємство Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області (71001, Запорізька область, Більмацький район, селище міського типу Більмак, пров.Поштовий буд.27; код ЄДРПОУ 02466627).

Встановити третій особі строк для подання письмових пояснень щодо позову до 15:30 год. 19 листопада 2020 року.

Копію даної ухвали невідкладно направити учасникам справи у порядку, встановленому статтею 268 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідачу - копію позовної заяви з доданими до неї документами.

Повідомити учасників справи про можливість подання процесуальних документів, письмових та електронних докази тощо, в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис» .

В підготовче засідання викликати сторін (їх представників) у порядку, встановленому статтею 268 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити учасникам справи, що неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень статті 268 Кодексу адміністративного судочинства України, не перешкоджає розгляду справи.

Роз`яснити учасникам справи про можливість отримання інформації по справі, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.О. Семененко

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено20.11.2020
Номер документу92954357
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та встановлення факту

Судовий реєстр по справі —280/8382/20

Постанова від 22.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Рішення від 20.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 18.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні