Ухвала
від 20.11.2020 по справі 280/8382/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАЛУЧЕННЯ ТРЕТЬОЇ ОСОБИ

20 листопада 2020 року 13:17 Справа № 280/8382/20 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Семененко М.О., за участю секретаря судового засідання Стовбур А.Ю., представника позивача: Романової І.В., представника відповідача: адвоката Озюменка Є.Ю., розглянувши за правилами, передбаченими статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України, у підготовчому засіданні клопотання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області про залучення до участі в справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, в адміністративній справі за позовом

кандидата на посаду Бердянського міського голови ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до Заступника голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейди Ірини Едуардівни (71118, Запорізька область, м.Бердянськ, пл.Єдності, буд.2; код ЄДРПОУ 43755616),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Комунальне підприємство Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області (71001, Запорізька область, Більмацький район, селище міського типу Більмак, пров.Поштовий буд.27; код ЄДРПОУ 02466627),

про визнання протиправними дій та встановлення факту грубого порушення виборчого законодавства,

ВСТАНОВИВ:

В провадження Запорізького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Кандидата на посаду Бердянського міського голови ОСОБА_1 (далі - позивач) до Заступника голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейди Ірини Едуардівни (далі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Комунальне підприємство Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області (далі - третя особа), в якій позивач просить суд:

1) встановити факт грубого порушення відповідачем вимог п.12 ст.36, ч.4, 5 ст.38, 242 Виборчого кодексу України щодо одноособового прийнятого рішення про визначення підприємства-виготовлювача виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови КП Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області під час засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії 16.11.2020;

2) визнати протиправними дії відповідача під час засідання Бердянської міської територіальної виборчої комісії 16.11.2020 щодо особистого доручення члену БМТВК Герасименку А.В. негайно укласти договір на друк виборчих бюлетенів з виборів Бердянського міського голови між Бердянською територіальною виборчою комісією Бердянського району Запорізької області та КП Більмацька районна друкарня Більмацької районної ради Запорізької області.

20.11.2020 до суду надійшло клопотання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, яке обґрунтовано тим, що рішення суду у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси та обов`язки Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області, яка не є стороною у справі.

У підготовчому засіданні представник позивача підтримав заявлене клопотання, зазначив, що рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов`язки Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області.

У підготовчому засіданні представник відповідача проти задоволення клопотання заперечив, зазначив, що позовні вимоги звернуті безпосередньо до відповідача, як до члена територіальної виборчої комісії, а рішення у даній справі не породжує прав та обов`язків для Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області.

Підготовче засідання проведено без участі третьої особи, яка про дату, час та місце його проведення повідомлена належним чином, подала заяву про розгляд справи за відсутності її представника.

Вирішуючи клопотання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області про залучення до участі в справі як третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору, на стороні позивача, суд виходить з того, що правовий статус третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору та які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, визначений статтею 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Частиною 2 статті 49 КАС України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно з частиною 4 статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до частини 5 статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується.

Системний аналіз наведених норм процесуального законодавства дозволяє дійти висновку, що передумовою залучення до участі у справі третьої особи є встановлення факту, що рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

Бердянська міська територіальна виборча комісія Бердянського району Запорізької області у своєму клопотанні не конкретизувала, на які саме права, свободи, інтереси або обов`язки територіальної комісії може вплинути рішення суду в даній справі, обмежившись лише загальним посиланням.

Зі змісту позовної заяви судом встановлено, що в даній справі позивач оскаржує дії, які безпосередньо вчинені Заступником голови Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області Легейдою Іриною Едуардівною, та заявляє вимоги про встановлення факту грубого порушення, вчиненого саме відповідачем.

Будь-яких вимог, які б прямо або опосередковано впливали на права та обов`язки Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області, позивачем не заявлено, отже судом не встановлено обставин, які б свідчили про те, що рішення в даній справі може будь-яким чином вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області.

При цьому суд вважає безпідставними посилання представника позивача на обставини укладання відповідачем договору з третьою особою, оскільки такі обставини входять до предмету доказування у даній справі по суті.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для залучення Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області до участі в справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, у зв`язку з чим клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 49, 241, 256, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Бердянської міської територіальної виборчої комісії Бердянського району Запорізької області про залучення до участі в справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя М.О. Семененко

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92982099
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та встановлення факту грубого порушення виборчого законодавства

Судовий реєстр по справі —280/8382/20

Постанова від 22.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 21.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Рішення від 20.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 18.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні