Рішення
від 10.11.2020 по справі 234/13195/20
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/13195/20

Провадження № 2/234/3626/20

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 листопада 2020 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області у складі судді Кравченко О.Ю., секретар судового засідання Малушка С.В., розглянув у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 234/13195/20 за позовом Приватного підприємства ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ в особі представника Нещерет Олександра Сергійовича до Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ , ОСОБА_1 , Закритого акціонерного товариства Науково - виробниче підприємство ТЕСТ , ОСОБА_2 , Приватного підприємства ГУТ , Товариства з обмеженою відповідальністю Краматорський залізобетон про виділення в натурі частки із майна, що є спільній частковій власності,-

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне підприємство ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ в особі представника Нещерет О.С. звернулося до Краматорського міського суду з позовом до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ , ОСОБА_1 , Закритого акціонерного товариства Науково - виробниче підприємство ТЕСТ , ОСОБА_2 , Приватного підприємства ГУТ , Товариства з обмеженою відповідальністю Краматорський залізобетон про виділення в натурі частки із майна, що є спільній частковій власності.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що Приватне підприємство ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , на підставі договору купівлі- продажу від 09.09.2004 року, є власником нежилого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що складає 29/1000 часток від усього об`єкту.

Дане нежиле приміщення - це окремо розташований об`єкт, який знаходиться на земельній ділянці, кадастровий номер 1412900000:00:005:0424, загальною площею 0,2605 га.

Відповідач ТОВ ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ володіє 26/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, відповідач ОСОБА_1 володіє 18/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, Закрите акціонерне товариство Науково-виробниче підприємство ТЕСТ володіє 19/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ОСОБА_2 володіє 2/100 часток від усього вищезазначеного об`єкту, Приватне підприємство ГУТ володіє 33/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ТОВ Краматорський залізобетон володіє 595/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту. Тобто відповідачі володіють іншими частками від усього об`єкту.

Вказує, що позивач провів реконструкцію вищезазначеного об`єкту, отримав декларацію про готовність до експлуатації об`єкта та 25.08.2020 року ввів об`єкт в експлуатацію.

31.08.2020 року позивач звернувся до Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради для реєстрації реконструкції об`єкту.

04.09.2020 року позивач отримав рішення державного реєстратора права на нерухоме майно Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради, в якому зазначено про неможливість проведення державної реєстрації в зв`язку з тим, що необхідно надати договір про виділу натурі частки із спільного майна або відповідне рішення суду.

В зв`язку з тим, що частки позивача та відповідачів у даний час не складають 1/1 (тобто 1000/1000 часток) усього об`єкта, тому договір про виділу натурі частки із спільного майна нотаріус засвідчити не може, що змушує позивача звернутися до суду з даним позовом.

Тому просить визнати за Приватним підприємством ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , код ЄДРПОУ 30917109, місцезнаходження: 84175, Донецька область, Слов`янський р-н, смт Андрїївка, вул. Октябрьська, 45, право власності на окремий об`єкт нерухомості, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається з цеху по виробництву ДВП 0-1 загальною площею 596, 75 кв.м., виробничої будівлі П1-П2 , загальною площею 310, 4 кв.м., навіс ПЗ,П4 , огорожа №12-№13 , огорожа №20-№23 , свердловина №24 та припинити право спільної часткової власності Приватного підприємства ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , код ЄДРПОУ 30917109, місцезнаходження: 84175, Донецька область, Слов`янський р-н, смт Андріївка, вул. Октябрьська, 45, на 29/1000 часток нежилого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 13 жовтня 2020 року по справі відкрите загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого судового засідання.

У підготовче судове засідання представник позивача ОСОБА_3 не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність, на позовних вимогах наполягав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача -керівник Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ у підготовче судове зсідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 у підготовче судове зсідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Представник відповідача- керівник Закритого акціонерного товариства Науково - виробниче підприємство ТЕСТ Хозін В.В. у підготовче судове зсідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_2 у підготовче судове зсідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила розглянути справу у її відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Представник відповідача- керівник Приватного підприємства ГУТ Муніц Д.В. у підготовче судове зсідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Представник відповідача- директор Товариства з обмеженою відповідальністю Краматорський залізобетон у підготовче судове зсідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутність на підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України, слідує, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно до ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно копії договору купівлі -продажу нежилого приміщення, посвідченого 09 вересня 2004 року Державним нотаріусом Першої краматорської державної нотаріальної контори Уваровою Г.І., реєстр № 1-10223, зареєстрованого в електронному Реєстрі прав власності на нерухоме майно 02.12.2004 року, Приватне підприємство ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , є власником нежилого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що складає 29/1000 часток від усього об`єкту.

Дане нежиле приміщення - це окремо розташований об`єкт, який знаходиться на земельній ділянці, кадастровий номер 1412900000:00:005:0424, загальною площею 0,2605 га.

За відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 , на праві спільної часткової власності належить: ТОВ ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ , яке володіє 26/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ОСОБА_4 , який володіє 18/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ЗАТ Науково-виробниче підприємство ТЕСТ , яке володіє 19/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ОСОБА_2 , яка володіє 2/100 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ПП ГУТ , яке володіє 33/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту, ТОВ Краматорський залізобетон , яке володіє 595/1000 часток від усього вищезазначеного об`єкту.

Відповідно до Декларації про готовність до експлуатації об`єкта, реєстраційний номер: ДЦ101200825633, зареєстрованої 04.08.2020 року відділом державного архітектурно- будівельного контролю виконавчого комітету Краматорської міської ради, здійснено реконструкцію та введено в експлуатацію будівлю цеху по виробництву ДВП по АДРЕСА_1 .

Відповідно до технічного паспорту, на виробничий будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, виготовленого ФОП ОСОБА_5 (кваліфікаційний сертифікат відповідального виконання окремих видів робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури серія АЕ № 005780), станом на 12.08.2020 року, виготовленого на замовлення ПП ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , будівля розташована по АДРЕСА_1 , складається з цеху по виробництву ДВП 0-1 загальною площею 596, 75 кв.м., виробничої будівлі П1-П2 , загальною площею 310, 4 кв.м., навіс ПЗ,П4 , огорожа №12-№13 , огорожа №20-№23 , свердловина №24 та є самостійним об`єктом нерухомості.

Рішенням про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 53895320 від 04.09.2020 року Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради Донецької області, зупинено розгляд заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийнятої 31.08.2020 09:11:13 за реєстраційним номером 41179439, яку подав ОСОБА_6 , що діє на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, серія і номер б/н, виданий 31.08.2020, видавник: Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, податковий номер/серія, номер паспорта/УНЗР 2675710896/ВА567676/ для проведення державної реєстрації права власності, форма власності: приватна на нежитлове приміщення, що розташоване АДРЕСА_1 , у зв`язку з тим, що документи подані не в повному обсязі.

Згідно з ч. 1 ст. 356 ЦК України - власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Отже, з аналізу вказаних вище правовстановлюючих документів та положень статті 356 ЦК України вбачається, що позивач та відповідачі є суб`єктами спільної часткової власності.

Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності (ч. ч. 1, 2 ст. 355 ЦК України).

Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки. Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації (ст. 364 ЦК України).

Згідно ч.ч. 1-3 ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Встановлено, що належні ПП ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ 29/1000 часток нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , є відокремленою часткою.

Відсутність правовстановлюючого документу, що засвідчує право власності позивача на окремо виділену частку позбавляє його можливості відповідно до вимог чинного законодавства вчиняти правочини (без згоди інших співвласників).

Як врегульовано Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна, затвердженою Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 18.06.2007р. № 55 (1.2.) поділ та виділ частки в натурі здійснюється відповідно до законодавства з наданням Висновку щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна, або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об`єкта нерухомого майна.

Поділ майна між співвласниками є однією з підстав для припинення права спільної часткової власності. Таким чином, юридичним наслідком поділу майна завжди є припинення права спільної часткової власності між колишніми учасниками.

Майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділено в натурі між співвласниками, згідно ч.1 ст. 367 ЦК України, за домовленістю між ними.

Згідно п.6.Постанови Пленуму Верховного Суду України N 7 від 04.10.91 Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок , при вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

За умовами ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

При цьому, суд звертає увагу на те, що згідно з п.6 ч.1 ст.3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є справедливість, добросовісність та розумність.

Зважаючи на гарантоване законом право позивача як співвласника у спільній частковій власності на виділення в натурі своєї частки, беручи до уваги, що інші співвласники не заперечують проти такого виділення, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Позивачем у позові та під час розгляду справи не заявлялись вимоги про відшкодування судових витрат, у зв`язку з чим у суду відсутні підстави для покладення цих витрат на відповідачів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 200, 206, 258, 260, 263, 265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Приватного підприємства ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ в особі представника Нещерет Олександра Сергійовича до Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ , ОСОБА_1 , Закритого акціонерного товариства Науково - виробниче підприємство ТЕСТ , ОСОБА_2 , Приватного підприємства ГУТ , Товариства з обмеженою відповідальністю Краматорський залізобетон про виділення в натурі частки із майна, що є спільній частковій власності- задовольнити.

Визнати за Приватним підприємством ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , код ЄДРПОУ 30917109, місцезнаходження: 84175, Донецька область, Слов`янський р-н, смт Андрїївка, вул. Октябрьська, 45, право власності на окремий об`єкт нерухомості, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається з цеху по виробництву ДВП 0-1 загальною площею 596, 75 кв.м., виробничої будівлі П1-П2 , загальною площею 310, 4 кв.м., навіс ПЗ,П4 , огорожа №12-№13 , огорожа №20-№23 , свердловина №24 .

Припинити право спільної часткової власності Приватного підприємства ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , код ЄДРПОУ 30917109, місцезнаходження: 84175, Донецька область, Слов`янський р-н, смт Андріївка, вул. Октябрьська, 45, на 29/1000 часток нежилого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд Донецької області (Перехідні положення п.п. 15, 15.5), протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Приватне підприємство ПНТК ЕЛЕКТРОТЕХМАШ , код ЄДРПОУ 30917109, місцезнаходження: 84175, Донецька область, Слов`янський р-н, смт Андріївка, вул. Октябрьська, 45.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОВНІШПРОМРЕСУРСИ , код ЄДРПОУ 31054999, місцезнаходження: Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Світлодарська, 4-55.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Закрите акціонерне товариства Науково - виробниче підприємство ТЕСТ , код ЄДРПОУ 13523509, місцезнаходження: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, 33А.

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Приватне підприємство ГУТ , код ЄДРПОУ 32788534, місцезнаходження: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Я.Мудрого, 31.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Краматорський залізобетон , код ЄДРПОУ 32934922, місцезнаходження: Донецька область, м. Краматорськ, вул. О.Тихого,1-А.

Суддя Краматорського міського суду О. Ю. Кравченко

Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93012230
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділення в натурі частки із майна, що є спільній частковій власності

Судовий реєстр по справі —234/13195/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні