Рішення
від 11.11.2020 по справі 673/1687/19
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1687/19

Провадження № 2/673/105/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2020 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Ягодіної Т.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Ясінської М.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Деражнянської міської ради Хмельницької області та Госпрозрахункового малого підприємства Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області про виділення в натурі частки майна із спільної часткової власності та припинення права спільної часткової власності,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2019 року позивач звернулася із означеним позовом до суду, вказавши, що на підставі договору довічного утримання, укладеного 27 вересня 2007 року між нею та ОСОБА_3 , вона є власником 288/500 частки житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, розташованих по АДРЕСА_1 . Право власності на інші 212/500 частки вказаного житлового будинку та надвірних будівель зареєстроване за чоловіком ОСОБА_3 - ОСОБА_4 . Позивач фактично проживає у належній їй частині будинку та підтримує його у належному стані, тоді як інша частина будинку перебуває у непридатному для проживання стані та не підлягає капітальному ремонту, оскільки після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 у будинку ніхто не проживає та не здійснює за ним догляду. Так, фактично спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняла його дружина ОСОБА_3 , проте вона померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , не оформивши своїх спадкових прав, а інші спадкоємці до його майна відсутні та спадкова справа до його майна не заводилась. При цьому щодо земельної ділянки, на якій розташоване будинковолодіння, належним чином не оформлене ні право власності, ні право користування. У зв`язку із наведеними обставинами позивач позбавлена можливості належним чином розпорядитися своєю власністю та оформити поділ будинку у встановленому законом порядку, а тому вона, стверджуючи, що право спільної часткової власності на вказане будиноковолодіння є припиненим внаслідок смерті іншого співвласника, просила виділити в натурі належній їй 288/500 частки вказаного нерухомого майна, визнати їх єдиним цілим, індивідуально визначеним нерухомим майном, а також припинити право спільної часткової власності на нього.

Ухвалою судді від 03 жовтня 2019 року позовну заяву було залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

Згідно з ухвалою від 29 жовтня 2019 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження, надано відповідачам строк для подання відзиву на позов, а позивачу - відповіді на відзив.

17 грудня 2019 року від представника відповідача Деражнянської міської ради Хмельницької області надійшов відзив на позов, в якому він вказав, що вимоги позивачів до міської ради є безпідставними та необґрунтованими, оскільки міська рада не є співвласником спірного нерухомого майна, у зв`язку з чим вона не може відповідати за даним позовом.

Крім того, представником подано заяву про розгляд справи за його відсутності.

Ухвалою суду від 20 грудня 2019 року підготовче провадження у справі закрито та призначено її до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив задоволити їх у повному обсязі з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача - Госпрозрахункового малого підприємства Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області в судове засідання не з`явився. Разом із цим, представник відповідача Сімашова Г.М. , яка брала участь у судовому засіданні 10 липня 2020 року, позовні вимоги визнала частково, вказуючи на те, що виділення в натурі частин спірного житлового будинку є неможливим, зважаючи на його аварійний стан.

Заслухавши учасників справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги та заперечення сторін, об`єктивно оцінивши та дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судом із матеріалів інвентарної справи №1224 Деражнянського ГМПП Інвентаризатор , житловий будинок із надвірними будівлями, який знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , належав на праві особистої власності ОСОБА_4 , відповідно до свідоцтва про право особистої власності на жилий будинок, виданого Деражнянською селищною радою 10 листопада 1969 року на підставі рішення виконкому №20 від 30 жовтня 1969 року.

На підставі договору дарування від 26 серпня 1983 року 47/100 частки вказаного житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель ОСОБА_4 подарував своїй дружині ОСОБА_3 .

Таким чином, у власності ОСОБА_4 залишилися 53/100 частки означеного нерухомого майна.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер, що підтверджується, зокрема, актовим записом про смерть №31 від 04 березня 1993 року, складеним Деражнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, копія якого була витребувана судом та безпосередньо оглянута у судовому засіданні.

З метою повного і всебічного розгляду справи судом також була витребувана із Хмельницького обласного державного нотаріального архіву спадкова справа, заведена до майна померлого ОСОБА_4 , із матеріалів якої судом встановлено наступне.

Спадкоємцями до майна померлого ОСОБА_4 були його дружина ОСОБА_3 , а також четверо його дітей - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Усі вказані особи прийняли спадщину, подавши відповідні заяви до Деражнянської нотаріальної контори.

Відтак, 21 вересня 1993 року державним нотаріусом на ім`я ОСОБА_3 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/5 частину належного ОСОБА_4 нерухомого майна, яким є 53/100 частки житлового будинку з надвірними будівлями, розташованих по АДРЕСА_1 .

В подальшому право власності на успадковане майно було зареєстровано ОСОБА_3 у встановленому законом порядку, що підтверджується витягом з Реєстру прав власності на нерухоме майно, виданим Деражнянським ГМП Інвентаризатор , який міститься в матеріалах інвентарної справи №1224 та із якого вбачається, що співвласниками будинковолодіння, розташованого по АДРЕСА_1 , були ОСОБА_4 , частка якого склала 212/500, та ОСОБА_3 - із часткою 288/500.

27 вересня 2007 року ОСОБА_3 уклала договір довічного утримання із ОСОБА_2 , за умовами якого передала останній у приватну власність вищевказані 288/500 частки будинковолодіння.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Деражнянського районного управління юстиції у Хмельницькій області.

Із матеріалів вищеозначеної спадкової справи також встановлено, що відомостей щодо видачі свідоцтв про право на спадщину за законом іншим спадкоємцям ОСОБА_4 , а саме - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вони не містять.

Разом із цим, усі вищеперераховані особи вважаються такими, що прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 в силу закону.

Так, згідно із ст.549 ЦК Української РСР (в редакції Закону, який діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 ) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Таким чином, суд констатує, що спадкоємцями, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 , є ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також була ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом із цим, звертаючись до із даним позову до суду, позивач пред`явила його до Деражнянської міської ради Хмельницької області та Госпрозрахункового малого підприємства Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області, зазначивши про відсутність інших спадкоємців до майна померлого ОСОБА_4 .

Згідно із ч.1, ч.3 ст. 13 ЦПК суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За правилами ст. 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідач - це особа, яка, на думку позивача, або відповідного правоуповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача. Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову є обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

Згідно з постановою Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування та роз`ясненнями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, наведеними у листі від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування належними відповідачами у справах щодо спадкування є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, належним відповідачем є відповідний орган місцевого самоврядування.

З огляду на наведене, приймаючи до уваги наявність спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 , суд вважає, що позовні вимоги пред`явлені позивачем до Деражнянської міської ради Хмельницької області та Госпрозрахункового малого підприємства Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області безпідставно, як до неналежних відповідачів у справі.

Згідно з п.п. 3, 4 ч.5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ч.1, ч.2 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Означені положення ст. 51 ЦПК України судом були роз`яснені стороні позивача у судовому засіданні, однак ні правом подати клопотання про залучення до участі у справі співвідповідача, ні правом заміни неналежного відповідача сторона позивача не скористалася.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Із урахуванням наведеного, встановивши, що позов пред`явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Деражнянської міської ради Хмельницької області та Госпрозрахункового малого підприємства Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області про виділення в натурі частки майна із спільної часткової власності та припинення права спільної часткової власності залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін:

позивач - ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Деражнянським РВ УМВС України в Хмельницькій області 16 вересня 2003 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 ;

відповідачі:

- Деражнянська міська рада Хмельницької області, місцезнаходження: Хмельницька область, м. Деражня, вул. Миру, 37, код ЄДРПОУ 04403025;

- Госпрозрахункове мале підприємство Інвентаризатор Деражнянської районної ради Хмельницької області, місцезнаходження: Хмельницька область, м. Деражня, вул. Миру, 72, код ЄДРПОУ 14154333.

Повний текст рішення складено 20 листопада 2020 року.

Суддя: Т. В. Ягодіна

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93032598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1687/19

Постанова від 11.03.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Постанова від 11.03.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 31.12.2020

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Рішення від 11.11.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Рішення від 11.11.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні