Ухвала
від 25.11.2020 по справі 580/4460/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

25 листопада 2020 року справа № 580/4460/20

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Руденко А.В., розглянувши у письмовому провадженні в спрощеному позовному провадженні без виклику учасників справи в приміщенні суду клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про закриття провадження у справі №580/4460/20 за позовом заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області (в інтересах держави) до відділу освіти, молоді та спорту Катеринопільської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду звернувся заступник керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області (в інтересах держави) з позовною заявою до відділу освіти, молоді та спорту Катеринопільської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку площею 1,6 га, на якій розташована та яку використовує Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, що знаходиться за адресою: вул. Шкільна, 12, с. Ступичне, Катеринопільський район, Черкаська область;

- зобов`язати відповідача вжити в межах повноважень заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, розташовану за адресою: вул. Шкільна, 12, с. Ступичне, Катеринопільський район, Черкаська область.

Обгрунтовуючи позовні вимоги заступник керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області зазначає, що за адресою вул. Шкільна, 12, с. Ступичне, Катеринопільський район, Черкаська область функціонує Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, земельна ділянка якої використовується без оформлення у встановленому законом порядку правовстановлюючих документів на право постійного користування земельною ділянкою. Відділом освіти, молоді та спорту Катеринопільської районної державної адміністрації упродовж тривалого часу не здійснено належних та достатніх дій і заходів з оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, чим допущено протиправну бездіяльність. Оскільки відсутність правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку створює передумови для зловживань щодо розпорядження нею, ризики для нормального функціонування навчального закладу та здійснення учбового процесу, що може призвести до негативних наслідків, заступник керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області звернувся до суду з позовом з інтересах держави.

Відповідач відділ освіти, молоді та спорту Катеринопільської районної державної адміністрації 16.11.2020 надав відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що рішенням Катеринопільської районної ради Черкаської області №32-3/VІІ від 11.11.2020 визнано право спільної комунальної власності територіальних громад, сіл, селищ Катеринопільського району на земельну ділянку площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006) за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12, на якій знаходяться будівлі, споруди і інші об`єкти нерухомого майна Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, які є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ Катеринопільського району. Затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006) за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12. Передано Ступичненській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області в постійне користування земельну ділянку площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006), за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12. До відзиву додав копію рішення додав Катеринопільської районної ради Черкаської області №32-3/VІІ від 11.11.2020.

18.11.2020 заступник керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області подав клопотання про закриття провадження у справі та повернення судового збору. В обгрунтування клопотання зазначив, що відповідачем в ході судового розгляду було надано копію рішення Катеринопільської районної ради Черкаської області №32-3/VІІ від 11.11.2020, яким визнано право спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ Катеринопільського району на земельну ділянку площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006) розташованої за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12, на якій знаходяться будівлі споруди і інші об`єкти нерухомого майна Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вказану земельну ділянку та передано її у постійне користування Ступичненській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області.

Розглянувши клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про закриття провадження у справі суд дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Предметом позову є оскарження бездіяльності відповідача щодо не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій розташована та яку використовує Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, що знаходиться за адресою: вул. Шкільна, 12, с. Ступичне, Катеринопільський район, Черкаська область.

Судом встановлено, що після подання позову Катеринопільською районною радою Черкаської області прийнято рішення №32-3/VІІ від 11.11.2020, яким:

- визнано право спільної комунальної власності територіальних громад, сіл, селищ Катеринопільського району на земельну ділянку площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006) за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12, на якій знаходяться будівлі, споруди і інші об`єкти нерухомого майна Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області, які є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ Катеринопільського району;

- затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) Ступичненської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006) за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12;

- передано Ступичненській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області в постійне користування земельну ділянку площею 0,8938 га (кадастровий номер 7122287000:01:002:0006), за адресою: Черкаська область, Катеринопільський район, с. Ступичне, вул. Шкільна, 12.

Згідно пункту 8 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Беручи до уваги, що Катеринопільською районною радою Черкаської області прийнято рішення №32-3/VІІ від 11.11.2020, бездіяльність відповідача щодо спірної земельної ділянки відсутня, тому клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про закриття провадження є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Щодо клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про повернення судового збору, суд зазначає наступне.

Згідно частини 2 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно пункту 5 частини 1 статті 7 Закону України Про судовий збір №3674-VI від 08.07.2011, сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом).

Враховуючи, що провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області від позову, сплачений ним судовий збір не підлягає поверненню, оскільки причина відмови від позову значення не має.

Суд також зазначає, що частиною 2 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Статтею 140 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

Разом з цим, згідно частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Отже, у разі відмови від позову суб`єкта владних повноважень судові витрати зі сплати судового збору стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи викладене, клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про повернення судового збору задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 189, 238, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у адміністративній справі №580/4460/20 за позовом заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області (в інтересах держави) до відділу освіти, молоді та спорту Катеринопільської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Ступичненська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Катеринопільської районної ради Черкаської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії закрити.

У задоволенні клопотання заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури Черкаської області про повернення судового збору відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дати її підписання.

Головуючий суддя А.В. Руденко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93109349
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/4460/20

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні