Ухвала
від 23.11.2020 по справі 933/388/20
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 933/388/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2020 року Костянтинівський міскрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області обвинувальний акт по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22019020000000053 від 25 червня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Волноваха Донецької області, громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшов обвинувальний акт з додатками за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України, по якому здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про здійснення спеціального судового провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_7 , обґрунтовуючи його тим, що 11.03.2020 року відносно ОСОБА_7 складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, яке не було вручено останньому через його перебування на тимчасово окупованій території України. Пізніше підозрюваного ОСОБА_7 оголошено у розшук та ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування даного кримінального провадження. Далі прокурором затверджено обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні, який спрямовано до суду для розгляду по суті. У підготовчі судові засідання, призначені на 17.08.2020, 03.11.2020 та 25.11.2020 обвинувачений не з`явився, викликався до суду шляхом здійснення публікації відповідного виклику у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження. Відповідно до переліку злочинів, зазначених у ч. 2 ст. 297-1 КПК України у кримінальному провадженні № 22019020000000053 від 25 червня 2019 року, судовий розгляд може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia). До теперішнього часу ОСОБА_7 на підконтрольну Україні територію не з`явився. Просив вирішити питання про здійснення відносно обвинуваченого ОСОБА_7 спеціального судового провадження.

Захисник просив відмовити у задоволені клопотання, оскільки обвинуваченому ОСОБА_7 особисто не було вручено повідомлення про підозру, також відсутні відомості на підтвердження того, що останній обізнаний про здійснення відносно нього даного кримінального провадження за ч.1 ст.258-3 КК України, у зв`язку з чим просив оголосити обвинуваченого ОСОБА_7 у розшук.

Обвинувачений ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, про час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлений належним чином, через оголошення в газеті «Урядовий кур`єр».

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Однак, ч. 6 ст. 9 КПК України передбачає, що у випадку, коли положення цього Кодексу не регулюють або регулюють неоднозначно питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 КПК України.

Частина 1 ст. 7 КПК України до загальних засад кримінального судочинства відносить у тому числі забезпечення права на захист, доступу до правосуддя, змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а також дотримання розумних строків розгляду кримінального провадження.

Зважаючи, що ст. 314 КПК України не передбачає можливості проведення підготовчого судового засіданні за відсутності обвинуваченого, а можливість проведення судового розгляду кримінального провадження за відсутності обвинуваченого передбачена у виключному переліку злочинів, зазначеному у ч. 2 ст. 297-1 КПК України, враховуючи вимоги ст.ст. 2, 7, 9 КПК України і виходячи із загальних засад кримінального судочинства, у тому числі і дотримання розумних строків розгляду кримінального провадження, суд приходить до висновку, що проведення підготовчого судового засідання за відсутності обвинуваченого можливе з урахуванням думки учасників кримінального провадження, після вжиття усіх можливих заходів для належного повідомлення обвинуваченого про час та місце проведення підготовчого судового засідання та виключно у випадках, передбачених ч. 3 ст. 323 КПК України, тобто у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених ч. 2 ст. 297-1 КПК України, якщо обвинувачений переховується від слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Вислухавши думку прокурора та захисника, вивчивши обвинувальний акт з доданими матеріалами клопотання про здійснення спеціального судового провадження, суд приходить до висновку про відмову в здійсненні спеціального судового провадження та оголошення обвинуваченого ОСОБА_7 в розшук, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.323 КПК України, судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 цього Кодексу, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

За наявності таких обставин за клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, суд постановляє ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно такого обвинуваченого.

Якщо у справі декілька обвинувачених, суд постановляє ухвалу лише стосовно тих обвинувачених, щодо яких існують обставини для спеціального судового провадження.

Участь захисника у спеціальному судовому провадженні є обов`язковою.

Повістки про виклик обвинуваченого у разі здійснення спеціального судового провадження надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування, а процесуальні документи, що підлягають врученню обвинуваченому, надсилаються захиснику. Інформація про такі документи та повістки про виклик обвинуваченого обов`язково публікуються у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження згідно з положеннями статті 297-5цього Кодексу. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження обвинувачений вважається належним чином ознайомленим з її змістом.

Згідно ч.1 ст.5 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції», ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває в районі проведення антитерористичної операції, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження. Важливо зауважити, що істотним елементом засобів процесуального захисту є право обвинувачуваного захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд (ст. 6 (3) (с) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року). Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року передбачає, що кожний має право при розгляді будь-якого пред`явленого йому обвинувачення на цілий ряд гарантій на основі повної рівності й, зокрема, бути засудженим у його присутності та захищати себе особисто або за допомогою обраного ним захисника (ст. 14 (3)).

Таким чином, особиста присутність особи у судовому процесі виділена як одна з найбільш фундаментальних гарантій права на справедливий розгляд справи.

Частина 3 статті 323 КПК України передбачає можливість проведення судового розгляду за відсутності обвинуваченого, який переховується від слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук, однак лише у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених ч. 2 ст. 297-1 КПК України, (спеціальне судове провадження).

Питання про здійснення спеціального судового провадження вирішується судом за клопотанням прокурора тільки на стадії судового розгляду (абз. 2 ч. 3 ст. 323 КПК України).

В судовому засіданні згідно до реєстру вбачається, що 11.03.2020 року відносно ОСОБА_7 складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст 258-3 КК України.

Постановою старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ у Вінницькій області 25.03.2020 підозрюваного ОСОБА_7 оголошено у розшук у зв`язку з переховуванням останнього від органів слідства з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду 08.04.2020 надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню.

24.04.2020 прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Службою безпеки України та державної прикордонної служби управління нагляду за додержанням законів СБУ та Державною прикордонною службою України прокуратури Вінницької області затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22019020000000053 від 25 червня 2019 року за обвинуваченням ОСОБА_7 , у скоєнні злочину передбаченого ст. 258-3 ч. 1 КК України, який спрямовано до Олександрівського районного суду Донецької області (у подальшому передано до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області) для розгляду по суті.

У підготовчі судові засідання, які відбулись 17.08.2020, 03.11.2020 та 25.11.2020 обвинувачений з невідомих суду причин не з`явився, викликався до суду шляхом здійснення публікації відповідного виклику у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, а саме через оголошення в газеті «Урядовий кур`єр».

Прокурор в підготовчому судовому засіданні не надав матеріали про те, що обвинувачений ОСОБА_7 знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження. Особисто ОСОБА_7 підозра не вручалась, як повідомив захисник ОСОБА_6 у судовому засіданні, з обвинуваченим він жодного разу не зустрічався та не спілкувався.

Відповідно до ст. 323 КПК України спеціальне судове провадження може бути застосовано лише тоді, коли обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате відносно нього кримінальне провадження.

За таких обставин, враховуючи, що відсутні матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, судова колегія прийшла до висновку про відмову у задоволенні клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження відсутні.

Відповідно до ст.335 КПК України, у разі якщо обвинувачений ухилився від суду, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якого доручається слідчому та/або прокурору.

Враховуючи, що проведення судового засідання у відсутності обвинуваченого неможливо, в зв`язку з чим суд вважає за необхідним оголосити обвинуваченого ОСОБА_7 в розшук, а провадження по справі зупинити до розшуку обвинуваченого.

Керуючись ст.ст. 323, 335, 372 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження у кримінальному провадженні № 22019020000000053від 25червня 2019року стосовно обвинуваченого ОСОБА_8 , - відмовити.

Оголосити розшук обвинуваченого ОСОБА_8 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Волноваха Донецької області, громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Організацію виконання розшуку обвинуваченого ОСОБА_9 доручити прокурору відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України прокуратури Вінницької області, який входить до групи прокурорів у кримінальному провадженні № 22019020000000053, ОСОБА_5 .

Зупинити судове провадження по кримінальному провадженню № 22019020000000053від 25червня 2019року відносно обвинуваченого Зіпіра ОСОБА_10 , обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України, до розшуку останнього.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення судом.

Ухвала суду окремому оскарженню не підлягає. Заперечення на неї може бути включено до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Головуючий суддя

Судді

Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93132982
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_7 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Волноваха Донецької області, громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України

Судовий реєстр по справі —933/388/20

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Залізняк Р. М.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Олександрівський районний суд Донецької області

Шинкаренко А. І.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Олександрівський районний суд Донецької області

Шинкаренко А. І.

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Олександрівський районний суд Донецької області

Шинкаренко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні