Ухвала
від 26.11.2020 по справі 909/626/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

26.11.2020Справа № 909/626/20

За заявою Державного підприємства Виробниче об`єднання Карпати

про забезпечення позову

у справі № 909/626/20

за позовом Державного підприємства Виробниче об`єднання Карпати

до Товариства з обмеженою відповідальністю Київ-Спецтех

про стягнення 322 063,57 грн

Суддя Удалова О.Г.

без виклику представників сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 909/626/20 за позовом Державного підприємства Виробниче об`єднання Карпати (далі - ДП Виробниче об`єднання Карпати , позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Київ-Спецтех (далі - ТОВ Київ-Спецтех , відповідач) про стягнення 322 063,57 грн за договором № 01/67 від 13.03.2020 (210 600,00 грн авансового платежу, 57 564,00 грн пені, 49 140,00 грн 7% штрафу).

24.11.2020 до суду надійшла подана позивачем заява про забезпечення позову, в якій позивач просив суд накласти арешт на грошові кошти відповідача в межах ціни позову, які розміщені на банківському рахунку відповідача, відкритому в ПАТ Південний .

В обґрунтування вказаної заяви позивач зазначив, що граничний термін виконання відповідачем договірних зобов`язань за договором № 01/67 від 13.03.2020 сплив 26.04.2020. При цьому станом на день подання даної заяви, відповідач ухиляється від виконання своїх зобов`язань за згаданим договором, не здійснює повернення попередньої оплати за товар, а як вбачається з відзиву на позовну заяву, намагається затягувати судовий розгляд справи з метою уникнення відповідальності за невиконання договірних зобов`язань. Відповідно до Інформаційної довідки з Державних реєстрів № 233409142 від 20.11.2020 у відповідача відсутнє у власності майно, на яке може бути звернено стягнення, що може ускладнити в майбутньому виконання рішення суду. Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову, на переконання позивача, може призвести до неможливості повернення коштів позивачу.

Розглянувши вищевказану заяву позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що вказана заява задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Положеннями ст. 136 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Поряд з цим, за приписами ч. 3 ст. 13, ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Проте, судом встановлено, що заява про забезпечення позову не містить обґрунтованих доводів щодо реальних, існуючих обставин, які вказують на ймовірну складність або неможливість виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог, так само як і не містить документального обґрунтування наявності фактичних обставин, які свідчать про загрозу невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Суд зазначає, що Рішенням Конституційного Суду України у справі №3-рп/2003р від 30.01.2003 року визначено, що правосуддя за своєю суттю визнається таким за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР встановлено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження. Одним з механізмів забезпечення ефективного юридичного захисту є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів до забезпечення позову. При цьому, вжиття заходів до забезпечення позову має на меті запобігти утрудненню чи неможливості виконання рішення господарського суду, прийнятого за результатами розгляду справи.

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст.2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" є, зокрема, забезпечення права кожному на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Отже, вирішуючи питання щодо забезпечення позову суд зобов`язаний виходити із інтересів позивача і вимог Конституції України щодо обов`язковості виконання рішень суду та вживати всі необхідні дії для забезпечення виконання рішення.

Суд зазначає, що відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі статтею 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Тобто забезпечення позову не може ґрунтуватись лише на припущеннях заявника щодо дій відповідача у майбутньому, посиланням на суттєвість завданих відповідачем збитків та небажання останнього добровільно сплачувати заборгованість.

У порушення наведених вимог закону позивачем в обґрунтування поданої ним заяви не надано суду жодного належного та допустимого доказу на підтвердження наявності підстав для забезпечення позову, а обставини, наведені позивачем в обґрунтування заяви про забезпечення позову, не є такими, що в розумінні ст. 136 Господарського процесуального кодексу України свідчать про можливе істотне ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду або позбавлення позивача можливості ефективно захистити його порушені чи оспорювані права та інтереси, за захистом яких він звернувся до суду, у разі невжиття таких заходів забезпечення позову про які просить позивач.

За таких обставин, суд дійшов висновку про необґрунтованість поданої позивачем заяви про забезпечення позову та відсутність підстав для її задоволення.

Керуючись ст.ст. 74, 136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Державного підприємства Виробниче об`єднання Карпати про забезпечення позову.

Ухвала підписана та набрала законної сили 26.11.2020. Ухвала підлягає оскарженню в порядку, встановленому чинним законодавством України.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93148606
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 322 063,57 грн

Судовий реєстр по справі —909/626/20

Постанова від 01.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Рішення від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 04.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні