Ухвала
від 21.07.2020 по справі 554/791/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.07.2020 Справа № 554/791/20

Єдиний унікальний номер справи: №554/791/20

Провадження № 1-кс/554/9600/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.07.2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про допит свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням в обґрунтування кого вказував, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження №42018041500000261, внесеного 03.08.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 4. ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 ч. 4 ст. 358 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що у березні-квітні 2015 року, невстановлені особи за попередньою змовою групою осіб з використанням завідомо підроблених довіреностей від імені ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 нібти-то посвідчених посвідчувальним службовцем нотаріусом м. Ларнаки . Кіпр Панайотіс А. Авраам за №№ 18923/14, 18923d/14, 18925/14, 18963d/14, 19005/14, 19539а/14, відповідно до яких нібито ОСОБА_6 , умисно з корисливих мотивів ОСОБА_4 та ОСОБА_6 уповноважили ОСОБА_7 представляти їх інтереси при укладанні договорів з ма1ном ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , умисно з корисливих мотивів шляхом обману придбали майно, зокрема: квартиру АДРЕСА_1 , паркувальні місця №№ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 , приміщення 31, а також нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , після чого вчинили правочини по відчуженню вказаного майна, чим завдала збитки потерпілій ОСОБА_4 на суму 4600200,24 грн., що є особливо великим розміром.

Досудове розслідування вказаного кримінального провадження здійснювалося ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Постановами першого заступника Генерального прокурора засвідчено, що стан досудового розслідування у ІНФОРМАЦІЯ_2 проводилось не ефективно та з порушеннями чинного законодавства та в подальшому досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню доручено СУ ГУНП в Полтавській області.

Стан досудового розслідування перебуває на контролі керівництва прокуратури Полтавської області та ІНФОРМАЦІЯ_4 .

02.07.2020, на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 надійшла письмова ОСОБА_8 , про те, що остання бажає надати показання у відношенні відомих їй осіб, які причетні до вчинення злочинів у відношенні родини ОСОБА_9 , ОСОБА_10 вважає себе свідком по вказаному кримінальному провадженні та може дати покази про відомі їй обставини вчинення кримінальних правопорушень, так як остання являється підозрюваною по аналогічному кримінальному провадженню, в якій потерпілою стороною також являється родина ОСОБА_4 та вказане кримінальне провадження найближчим часом планується скерувати до суду з обвинувальним актом. ОСОБА_10 , після закінчення кримінального провадження відносно себе, планує взяти дозвіл у відповідних органах виконавчої влади та здійснювати довготривалі від`їзди до іншої країни, з метою працевлаштування на відповідні сезонні роботи, через те, що остання ніде не працевлаштована та їй необхідні грошові кошти, у зв`язку з чим просить провести її допит у порядку ст. 225 КПК України, тобто допит в якості свідка під час досудового розслідування кримінального провадження № 420180415000000261 від 03.08.2018 в судовому засіданні у слідчого судді.

Окрім цього, 02.07.2020 на адресу СУ ГУНП в Полтавській області надійшло письмове клопотання адвоката ОСОБА_11 , який діє в інтересах ОСОБА_10 та у своєму клопотанні адвокат повідомляє, що його підзахисна ОСОБА_10 являється свідком по кримінальному провадженню по фату вчинення злочинів у відношенні родини ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та бажає надати покази у відношенні відомих їй осіб. Окрім цього, він являється захисником підозрюваної ОСОБА_10 у аналогічному кримінальному провадженні, в якій потерпілою стороною також являється родина ОСОБА_4 та вказане кримінальне провадження найближчим часом планується скерувати до суду з обвинувальним актом. ОСОБА_10 , після закінчення кримінального провадження відносно себе, планує взяти дозвіл у відповідних органах виконавчої влади та здійснювати довготривалі від`їзди до іншої країни, з метою працевлаштування на відповідні сезонні роботи. На підставі викладеного, адвокат вважає край необхідним та доцільним, з метою повноти досудового розслідування, провести допит свідка ОСОБА_10 в порядку статті 225 КПК України, тобто її допит як свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні у слідчого судді.

Також, 22.06.2020, на адресу СУ ГУНП в Полтавській області надійшло письмове клопотання адвоката ОСОБА_12 , який діє в інтересах потерпілої ОСОБА_4 та посилається на те, що в межах кримінального провадження № 12015040650001789 підозрюваною являється ОСОБА_10 , а потерпілою стороною у вказаному кримінальному провадженні являється ОСОБА_4 . Підозрювана ОСОБА_10 повідомила про те, що їй відомо багато обставин вчинення злочинів іншими особами у відношенні потерпілої ОСОБА_4 . Адвокат ОСОБА_12 у вказаному кримінальному провадженні являється учасником кримінального провадження, так як представляє інтереси потерпілої сторони та просить провести допит свідка ОСОБА_10 в порядку статті 225 КПК України, тобто її допит як свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні у слідчого судді за участі представника потерпілої сторони адвоката ОСОБА_12 . Виключно із застосуванням технічних засобів відеофіксації кримінального провадження.

Окрім цього, слід зазначити, що відповідно до матеріалів кримінального провадження, в разі складення обвинувального акту у відношенні ОСОБА_10 , зазначений обвинувальний акт необхідно скеровувати до суду в межах юрисдикції судів Дніпропетровської області для розгляду судом кримінального провадження по суті, тобто за місцем скоєння кримінальних правопорушень.

Разом з тим, зазначене приведе до втрати показань ОСОБА_10 , які мають значення для доказової бази в межах даного кримінального провадження № 42018041500000261 та це призведе до неможливості ОСОБА_10 приймати участь найближчому майбутньому у слідчих діях в межах даного кримінального провадження у зв`язку із значною територіальною віддаленістю іншого регіону та слід взяти до уваги ситуацію із превентивними карантинними заходами на території держави у зв`язку з пандемією короновірусної хвороби. Маються підстави того, що настануть обставини, що унеможливлять допит ОСОБА_10 в суді в межах даного кримінального провадження, а на даній стадії досудового розслідування сторона обвинувачення зобов`язання вчинити заходи, спрямовані на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування кримінального провадження.

Таким чином та, враховуючи, що положення ст. 225 КПК України, на даній стадії досудового розслідування, слідчому необхідно отримати дозвіл на допит ОСОБА_10 як свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні у слідчого судді.

Згідно ст.225КПК Українидопит потерпілогопід часдосудового розслідуванняв судовомузасіданні у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

На даний час жодній особі, про підозру у вчиненні вказаного злочину у цьому провадженні не повідомлено.

Крім цього слід зазначити, що дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії справ, які не відноситься до злочинів приватного обвинувачення, а тому вказане провадження відповідно до вимог статті 477 КПК України не може бути закрито, у зв`язку з відмовою потерпілої від підтримання приватного обвинувачення.

На даний час виникла необхідність у проведенні допиту свідка ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , під час досудового розслідування у судовому засіданні, за участі представника потерпілої сторони адвоката ОСОБА_12 , оскільки вона являється підозрюваною у аналогічному кримінальному провадженні де потерпілою стороною являється родина ОСОБА_4 , наявності інших обставин, що можуть вплинути на повноту чи достовірність показань, а тому може унеможливити її допит у суді під час судового розгляду. Показання свідка ОСОБА_10 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази у суді.

Слідчий суддя, заслухавши обґрунтування прокурора, слідчого, розглянувши надані матеріали приходить до наступних висновків.

Відповідно дост. 225 КПК Україниу виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повнотучи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду. Неприбуття сторони, що була належним чином повідомлена про місце та час проведення судового засідання, для участі в допиті особи за клопотанням протилежної сторони не перешкоджає проведенню такого допиту в судовому засіданні.

Наданими до слідчого судді матеріалами підтверджено наявність достатність підстав вважати, що є обставини, які в подальшому можуть унеможливити допит свідка.

Тому, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Допит свідка відповідно до вимогст. 225 КПК Українислід провести в судовому засіданні в присутності сторін кримінального провадження.

Керуючисьст. 225КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про допит свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні - задовольнити.

Провести в судовому засіданні в місці розташування Октябрського районного суду м. Полтава, за участю прокурора, слідчого відділу СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 ,представника потерпілої сторони адвоката ОСОБА_12 , допит свідка ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки м. Запоріжжя, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_4 за участі адвоката останньої ОСОБА_11 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93162045
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —554/791/20

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 25.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні