Рішення
від 16.11.2020 по справі 523/3368/20
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/3368/20

Провадження №2/523/2421/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" листопада 2020 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м.Одеси у складі:

головуючого судді - Середи І.В.,

за участю секретаря - Щербан О.Д.,

представника позивача -Новорічного Ю.В.,

відповідача ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №9 в м.Одесі в порядку спрощеного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості до ОСОБА_1 , третя особа - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Державний професійно-технічний навчальний заклад Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості звернувся з позовом до ОСОБА_1 , третя особа - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та після уточнення позовних вимог просив стягнути з відповідача заборгованості по оплаті за проживання у житловому приміщенні в розмірі 71940,00 грн., у зв`язку з несвоєчасною оплатою відповідачем вартості послуг

В обґрунтування заявлених вимог позивач вказував на те, що гуртожиток, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в якому проживає відповідач знаходиться на балансі зазначеного навчального закладу, є державною власністю, перебуває у сфері Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарська і закріплено за позивачем на праві оперативного управління. За період з 01.10.2018 року по 01.11.2020 рік у відповідача за проживання у житловому приміщенні виникла заборгованість у розмірі 71940,00 грн. Посилаючись на зазначені обставини, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість в загальному розмірі 71940,00 грн. та судові витрати.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги повністю.

Відповідач ОСОБА_1 та її представник в засіданні заперечували проти позову вказуючи на те, що представлений розрахунок заборгованості невірний, адже не надано відомостей про те, як саме розрахується щомісячна оплата. Вона неодноразово зверталась до директору закладу з проханням надати їй довідки-розрахунки за комунальними послугами та розрахунок, але відповідь на її запити не надходила. Разом з тим, відповідач зазначила, що в жовтні 2018 року вона проживала в кімнаті разом з сином ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та донькою ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 та починаючи з 22.08.2020 року в кімнаті також мешкає і її чоловік.

Третя особа в судове засідання не прибула, про розгляд справи повідомлялась належним чином.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

Судом встановлено, що на балансі Державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості перебуває гуртожиток для слухачів, які проходять навчання у центрі, на підставі оперативного управління. Зазначений об`єкт не передаввся з державної у комунальну власність, відповідно до Закону України Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності .

Пунктом 2 постанови КМУ № 829 від 02.09.2019 року Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади реорганізовано Міністерство аграрної політики та продовольства шляхом приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Державний професійно-технічний навчальний заклад Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості належить до сфери Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а до того до управління Мiнагрополітики.

Будівлі, споруди, інші основні засоби і матеріальні цінності, що знаходиться на балансі зазначеного навчального закладу, є державної власністю, перебуває у сфері Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (до того управління Міністерства аграрної політики та продовольства України) і закріплено за Державним професійно-технічним навчальним закладом Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості на праві оперативного управління, в тому числі і гуртожиток, який розташований за адресою: вул. Кримська, буд. 61, м.Одеса. (а.с.19)

Згідно із постановою Кабінету міністрів України № 38 від 20.01.1997р. із змінами Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами адміністрації Державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості надається право тимчасового поселення до студентського гуртожитку окремих громадян на тимчасово вільні місця на підставі договору на тимчасове строкове оплатне проживання.

01.12.2015 р. адміністрація навчального закладу уклала договір № 132 з громадянкою ОСОБА_1 на платне тимчасове короткострокове проживання в кімнаті № НОМЕР_1 гуртожитку Державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості за адресою: м. Одеса, вул. Кримська, буд. № 61, та відповідно до додаткової угоди №3 від 01.09.2016 року, якою продовжила термін дії договору до 01.12.2016 року.(а.с.9, 10)

Більше узгодженого з адміністрацією продовження терміну дії договору і строку проживання не було.

Таким чином, строк дії договору № 132 від 01.12.2015 р. закінчився 01.12.2016 року.

Відповідно до п. 6 розділу V договору № 132 від 01.12.2015 року з ОСОБА_1 , термін якого закінчив свою дію, мешканець повинен залишити гуртожиток протягом 2-х тижнів з оплатою кожного додаткового дня проживання згідно калькуляції на проживання. При відмові від добровільного виселення, мешканець виселяється примусово. Вартість проживання в гуртожитку визначається відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами за N 736/902/758 від 23.07.2010, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2010 р. за N 1196/18491, та фактичних витрат за проживання за минулий період. Калькуляція розраховується на одну особу на добу.

За період з 01.10.2018року по 01.11.2020 рік ОСОБА_1 має заборгованість за проживання у жилому приміщенні у розмірі 71940,00грн. перед позивачем.

Окрім того, 01 грудня 2016 р. ОСОБА_1 було вручено повідомлення про те, що Договір на подальше тимчасове проживання з нею на 2017 рік укладатися не буде. Повідомлення ОСОБА_1 , взяти і розписатися про його одержання відмовилась, в присутності свідків. ( а.с. 12).

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, предбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч.1 ст.81 ЦПК України).

Частинами першою - другою статті 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. № 572 власник та наймач (орендар) квартири, житлового приміщення у гуртожитку зобов`язаний: оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За п.5 ч.1 ст.1 Закону України Про житлово- комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з ч.1 ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Пунктом 2 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992р. № 572 (далі Правила № 572), дія яких поширюється на вказаний гуртожиток, передбачено, що користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків здійснюється згідно з свідоцтвом на право власності, договором найму (оренди) або іншим документом, що підтверджує право власності чи користування.

За нормами п.10 вказаних Правил за газ, водопостачання та водовідведення, освітлення

підсобних приміщень - за чисельністю зареєстрованих осіб, що проживають у квартирі, житловому приміщенні у гуртожитку.

Пунктом 5 Правил № 572 передбачено, що власник квартири, житлового приміщення у гуртожитку має право здавати в найм (в оренду) квартиру, житлові приміщення у гуртожитку або кімнату квартири, житлового приміщення у гуртожитку та укладати інші договори відповідно до законодавства. Користування наймачем (орендарем) квартири (кімнати), житлового приміщення у гуртожитку здійснюється згідно з договором найму (оренди).

За приписами ч.1 ст.810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно ч.3 ст.815 ЦК України, наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Вартість проживання в гуртожитку визначається відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами за №736/902/758 від 23.07.2010, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2010 р. за № 1196/18491, та фактичних витрат за проживання за минулий період. Калькуляція розраховується на одну особу на добу.

Відповідно до ст.7 постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року №796 Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності оплатними у сфері житлово-комунальних є послуги: надання спеціально облаштованих будинків і приміщень, що перебувають на балансі закладів освіти, для тимчасового проживання; надання під час канікул вільних спеціально облаштованих приміщень гуртожитків для тимчасового проживання; надання спеціально облаштованих приміщень гуртожитків закладів освіти для проживання: осіб, які навчаються або працюють у відповідному закладі освіти; абітурієнтів відповідного закладу освіти під час вступних іспитів; осіб, які направлені у відрядження до таких закладів освіти; осіб, які навчаються в інших закладах освіти і проживають у гуртожитках закладу освіти згідно з рішенням його керівника; працівників інших закладів освіти, установ та організацій; надання громадянам, які користуються послугами, зазначеними у підпунктах 1-3 цього пункту, комунальних послуг, послуг з експлуатації та господарського обслуговування будинків і приміщень, тощо.

Частиною 3 ст. 815 ЦК України вказано, що наймач (орендар) наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло.

Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 763 ЦК України договір найму (оренди) укладається на строк, встановлений договором.

Згідно ч. 1 ст. 821 ЦК України договір найму житла укладається на строк, встановлений договором.

Об`єднана палата Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 15.06.2018 у справі №906/164/17 дійшла висновку, що об`єкт освіти - це не тільки навчальний заклад, а й будівлі, споруди, землі, комунікації, обладнання та інші цінності підприємств системи освіти.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Стаття 15 Цивільного кодексу України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Стаття 4 Цивільного кодексу України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на ефективний засіб юридичного захисту) передбачено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

При цьому під ефективним засобом (способом) слід розуміти такий, що призводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект. Відтак, ефективний спосіб захисту повинен забезпечити поновлення порушеного права, бути адекватним наявним обставинам. Згідно ч. 1 ст. 55 Конституції України та п.2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України № 9-зп від 25.12.1997(справа за зверненням жителів міста Жовті Води) будь-яка особа має право звернутись до суду, якщо її права порушуються, створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають місце інші ущемлення прав та свобод.

Отже, приймаючи до уваги вищевказані норми та встановлені факти, суд прийшов до висновку, що є всі підстави для стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті послуг за проживання у житловому приміщенні.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача також підлягає стягненню судовий збір, сплачений позивачем під час звернення до суду в розмірі 2102,00грн.

Керуючись ст.ст.12,13,76-81,258-259,141,263,265,268,273,279,354-355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ

Позов державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (рнокпп: НОМЕР_2 ) на користь державного професійно-технічного навчального закладу Одеський державний центр професійного навчання працівників переробної промисловості (код ЄДРПОУ 00452587) заборгованість по сплаті вартості за проживання в кімнаті АДРЕСА_1 за період з 01.10.2018 р. по 01.03.2020 р. у розмірі 71940 грн. а також судовий збір у розмірі 2102,00 грн..

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного рішення.

Повний текст рішення складено 20.11.2020 р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93168471
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —523/3368/20

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні