Ухвала
від 01.12.2020 по справі 200/7894/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

01 грудня 2020 р. Справа №200/7894/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голубової Л.Б., розглянувши в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду позовну заяву керівника Маріупольської місцевої прокуратури № 1 до Урзуфської сільської ради, третя особа на стороні відповідача: дошкільний навчальний заклад загального типу Ягідка № 4 про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Маріупольської місцевої прокуратури № 1 звернувся до суду з позовом до Урзуфської сільської ради, третя особа на стороні відповідача: дошкільний навчальний заклад загального типу Ягідка № 4 про:

- визнання протиправною бездіяльності щодо тривалого не оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій знаходиться дошкільний навчальний заклад загального типу Ягідка № 4, який розташований за адресою: вул. Горького, буд. 20 Ж, с. Урзуф, Мангушський район, Донецька область;

- зобов`язання вжити заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, площею 0,50 га, на якій знаходиться дошкільний навчальний заклад загального типу Ягідка № 4, який розташований за адресою: вул. Горького, буд. 20 Ж, с. Урзуф, Мангушський район, Донецька область.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 28 серпня 2020 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання на 22 вересня 2020 року.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року зупинено провадження у справі для надання часу для примирення сторін та призначено наступне судове засідання на 24 листопада 2020 року.

У зв`язку з перебуванням судді Голубової Л.Б. в щорічній додатковій відпустці у період з 12.11.2020 року по 26.11.2020 року, розгляд справи відкладено на 01 грудня 2020 року.

27 листопада 2020 року керівником Маріупольської місцевої прокуратури № 1 подана заява про закриття провадження у справі на підставі п. 8 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України), у зв`язку з добровільним виконанням вимог прокурора.

Суд дослідивши доводи заяви позивача про закриття провадження, матеріали справи, зазначає наступне.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі, щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Розглянувши вказаний адміністративний позов та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку про можливість закриття провадження у справі на підставі п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України.

За правилами частини 2 статті 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Вирішуючи питання про розподіл між сторонами судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа. Якщо ж сторонами є суб`єкти владних повноважень, тоді у разі закриття провадження у справі на підставі п. 8 ч. 1 ст. 238 КАС України, підлягають відшкодуванню лише судові витрати позивача, що пов`язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз відповідно до частини 2 статті 139 КАС України. Якщо ж за позовом суб`єкта владних повноважень відповідачем є фізична чи юридична особа, тоді судові витрати позивача з відповідача стягнуті бути не можуть згідно ч. 2 ст. 139 КАС України.

Згідно з частиною 2 статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України Про судовий збір , який є спеціальною нормою права у зазначеному питанні.

Постановою судових палат у цивільних, адміністративних та господарських справах Верховного Суду України від 30 листопада 2016 року № 6-1121цс16 ВСУ прийшов до висновку, що при оплаті судового збору спеціальним законом, який регламентує це питання є Закон України Про судовий збір . Всі інші закони, які передбачають пільги або нульову ставку із сплати судового збору, за думкою ВСУ є загальними, тому їх не слід застосовувати.

Крім того, суд зазначає, що у випадку колізії правових норм слід застосовувати фактор дії закону у часі та застосовувати норму права, яка прийнята пізніше. Саме такою нормою є спеціальний закон - Закон України Про судовий збір .

Таким чином, суд не вирішує питання розподілу судових витрат шляхом стягнення судового збору у зв`язку з тим, що у даній справі обидві сторони є суб`єктами владних повноважень та при задоволенні позовних вимог суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, які пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Проте, згідно з пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Крім того, згідно з частиною 3 статті 7 Закону України Про судовий збір у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Суд враховує, що у розумінні частини 2 статті 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання.

З наявного у матеріалах справи платіжного доручення від 05.08.2020 року № 2012 вбачається, що прокуратурою Донецької області при поданні даної позовної заяви сплачено судовий збір у розмірі 2102,00 гривень.

Оскільки, протиправна бездіяльність допущена Урзуфською сільською радою, яка була підставою звернення до суду, виправлена відповідачем самостійно, суд приходить до висновку про закриття провадження та повернення п`ятдесяти відсотків сплаченого судового збору в розмірі 1051,00 гривень з Державного бюджету України.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 9, 47, 132, 140, 142, 189, 238, 239, 248, 256, 293, 294, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву керівника Маріупольської місцевої прокуратури № 1 про закриття провадження у справі - задовольнити.

Закрити провадження у справі за позовом керівника Маріупольської місцевої прокуратури № 1 (місцезнаходження: 87501, Донецька область, м. Маріуполь, пл. Мічмана Павлова, буд. 10) до Урзуфської сільської ради (місцезнаходження згідно даних з ЄДР: 87455, Донецька область, Мангушський район, с. Урзуф, вул. Центральна, буд. 64, код ЄДРПОУ 04342878), третя особа на стороні відповідача: дошкільний навчальний заклад загального типу Ягідка № 4 (місцезнаходження згідно даних з ЄДР: 87455, Донецька область, Мангушський район, с. Урзуф, вул. Горького, буд. 20 Ж, код ЄДРПОУ 38140298) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Повернути з Державного бюджету України на користь прокуратури Донецької області (код ЄДРПОУ 25707002) п`ятдесят відсотків сплаченого судового збору в розмірі 1051 (одну тисячу п`ятдесят одну) гривню 00 копійок згідно платіжного доручення від 05.08.2020 року № 2012.

Роз`яснити позивачу, що на підставі ч. 2 ст. 239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Повний текст ухвали складено та підписано 01 грудня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтями 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Л.Б. Голубова

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93203862
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/7894/20-а

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 22.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 28.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні