Рішення
від 01.12.2020 по справі 912/3258/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2020 року Справа № 912/3258/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Бестаченко О.Л., за участю секретаря судового засідання Буніна О.В. розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу у справі № 912/3258/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ", 25491, Кіровоградська область, м. Кропивницький, смт Нове, вул. Металургів, буд. 21, кв. 537,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП", 25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Юрія Олефіренка, буд. 18, кв. 56,

про стягнення 9 600,00 грн,

представники:

від позивача - Ципа С.І., ордер від 25.09.2020 КР № 67982, посвідчення адвоката від 02.07.2018 № 291;

від відповідача - участі не брали.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ", яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" про стягнення 9600,00 грн, з покладенням на відповідача судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" 19.06.2020 помилково сплачено на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" грошові кошти у сумі 9 600,00 грн, згідно платіжного доручення від 19.06.2020 № 35. Позивач звертався до відповідача з вимогою про повернення грошових коштів у сумі 9 600,00 грн у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, проте вимога була залишена відповідачем без розгляду та задоволення.

Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 16.11.2020 № 912/3258/20 позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" заборгованість в розмірі 9 600,00 грн, а також судовий збір у розмірі 2 102,00 грн.

Представником позивача 16.11.2020 в судовому засіданні заявлено про подачу доказів на підтвердження розміру судових витрат в порядку ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до частини другої статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

При цьому, суд враховує, що положеннями частини восьмої статті 129 Господарського процесуального кодексу України не передбачено, що заява про надання доказів на підтвердження розміру понесених судових витрат, зроблена стороною у справі до закінчення судових дебатів, має здійснюватися виключно у письмовій формі.

Вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у постанові від 08.10.2019 у справі № 920/810/18.

Враховуючи викладене, господарський суд при ухваленні рішення від 16.11.2020 призначив судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 01.12.2020 на 14:00 год та встановив позивачу строк для подачі до суду доказів щодо розміру понесених ним судових витрат.

17.11.2020 до господарського суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" - адвоката Ципи С.І. надійшла заява від 17.11.2020 №б/н про долучення до матеріалів справи № 912/3258/20 акта здачі-прийому виконаних послуг від 16.11.2020 згідно Договору про надання правової допомоги від 25.09.2020 №25/09/20.

У судовому засіданні 01.12.2020 брав участь представник позивача.

Представник відповідача участі в засіданні не брав, хоча відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання.

Господарський суд враховує, що позивачем дотримано строк подання доказів щодо розміру понесених витрат на правову (правничу) допомогу.

Розглянувши у судовому засіданні заяву про відшкодування на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" витрат на правову (правничу) допомогу, господарський суд враховує наступне.

Положеннями статті 221 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Пунктом 3 частини 1 статті 244 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до частин 2-5 статті 244 Господарського процесуального кодексу України заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Положеннями статті 123 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи (частини 1-4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, 25.09.2020 між Адвокатським бюро "Сергія Ципи", в особі керуючого Ципи Сергія Івановича (далі - Бюро), та Товариством з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" (далі - Клієнт) укладено Договір про надання правової допомоги № 25/09/20 (далі - Договір) (а.с. 27-29), відповідно до п. 1.1. якого, Бюро зобов`язується надати правову допомогу із підготовки і подання позовної заяви та комплексного юридичного супроводу справи у Господарському суді Кіровоградської області.

Пунктами 1.2. - 1.3. Договору передбачено, що Бюро приймає на себе обов`язки представляти права і законні інтереси Клієнта в суді та здійснювати професійну діяльність Адвоката згідно з умовами цього Договору з усіма правами представника, які передбачені Господарським процесуальним кодексом України, представництвом інтересів Клієнта у зв`язку із зверненням Клієнта до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення заборгованості з Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП". Безпосереднє представництво інтересів Клієнта від імені Бюро за цим договором здійснює адвокат Ципа Сергій Іванович (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №000204 від 02.07.2018 року). Бюро може залучати до виконання укладених ним договорів про надання правової допомоги інших адвокатів на договірних засадах. При цьому зобов`язане забезпечити дотримання професійних прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності.

За надання послуг з правової допомоги із підготовки і подання позовної заяви та комплексного юридичного супроводу справи у Господарському суді Кіровоградської області, Клієнт сплачує Бюро гонорар (винагороду) у розмірі 8000 (вісім тисяч грн. 00 коп.) без ПДВ. Клієнт сплачує 100% суми, зазначеної в п. 3.1 протягом 10-ти робочих днів з дня підписання даного договору. (п. 3.1.-3.2. Договору).

Договір підписано повноважними представниками сторін.

На підтвердження факту надання послуг з правової допомоги підписано Акт здачі - прийому виконаних робіт від 16.11.2020 (а.с. 57), відповідно до якого вбачається, що Бюро надало, а Клієнт прийняв правову допомогу із підготовки і подання позовної заяви та комплексного юридичного супроводу справи у Господарському суді Кіровоградської області, позов про стягнення заборгованості з Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" (справа № 912/3258/20).

Правова допомога в обсязі та на умовах, передбачених договором, складається з наступного:

- складання та подача позовної заяви до Господарського суду Кіровоградської області - 6500,00 грн (час витрачений адвокатом - 13 годин);

- ознайомлення з матеріалами справи в Кропивницькому апеляційному суді та отримання фотокопій з матеріалів справи - 500,00 грн (час витрачений адвокатом - 1 година);

- участь у судових засіданнях 02.11.2020 та 16.11.2020 року 1000,00 грн (час витрачений адвокатом - 2 години). Договірна плата за послуги становить 8 000,00 грн, без ПДВ.

Крім того, в матеріалах справи міститься: копія свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серія КР №000204 від 02.17.2018 на Ципу С.І.; ордер серії КР №67982 від 25.09.2020.

Позивачем оплачено надані послуги у повному обсязі, що підтверджується копією платіжного доручення від 28.09.2020 № 114 на суму 8 000,00 грн та випискою по розрахунковому рахунку Адвокатського бюро "Сергія Ципи" (а.с. 30).

В судовому засіданні присутнім представником позивача повідомлено, що в Акті здачі-приймання виконаних робіт від 16.11.2020 було допущено описку, в частині зазначення суду (в якому відбулось ознайомлення з матеріалами справи та отримання фотокопій), замість - Господарський суд Кіровоградської області вказано Кропивницький апеляційний суд.

З огляду на загальний зміст Договору, Акт здачі-приймання виконаних робіт від 16.11.2020 та факт ознайомлення з матеріалами справи № 912/3258/20 із зняттям фотокопій представником позивача - адвокатом Ципою С.І. (заява від 23.10.2020 № б/н, а.с. 42-43), господарський суд враховує допущену описку та вважає вірним назву суду - Господарський суд Кіровоградської області.

Враховуючи надані докази на підтвердження здійснених фактичних витрат на оплату послуг адвоката та обґрунтованість їх розміру, предмет позову, підготовлені адвокатом документи, господарський суд вважає підтвердженими понесені витрати на правову (правничу) допомогу у розмірі 8 000,00 грн.

При цьому суд зазначає, що за змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Вказаного правового висновку додержується Об`єднана палата Верховного Суду в постанові від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Клопотання позивача в порядку частини 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України щодо зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката не надходило.

Водночас, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Таким чином, з позивача підлягають до стягнення на користь відповідача витрати на правову (правничу) допомогу у розмірі 8 000,00 грн.

Керуючись ст. 74, 76, 77, 123, 126, 129, 221, 233, 236-241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" про відшкодування судових витрат на професійну правову (правничу) допомогу у справі № 912/3258/20 задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" (25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Юрія Олефіренка, буд. 18, кв. 56; код ЄДРПОУ 40937493) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" (25491, Кіровоградська область, м. Кропивницький, смт Нове, вул. Металургів, буд. 21, кв. 537; код ЄДРПОУ 42169077) витрати на правову (правничу) допомогу в розмірі 8000,00 грн.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень одночасно з врученням (надсиланням/видачею) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень можна за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії додаткового рішення надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "БРЕТТА ГРАНІТ" (на електронну адресу: kolchanskii@bigmir.net та tsypa.advocat@gmail.com), Товариству з обмеженою відповідальністю "РТК ГРУПП" (25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Юрія Олефіренка, буд. 18, кв. 56).

Повний текст додаткового рішення складено та підписано 02.12.2020.

Суддя О.Л. Бестаченко

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93228599
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3258/20

Рішення від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Рішення від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Рішення від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні