Ухвала
від 01.12.2020 по справі 659/859/20
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/859/20

Номер провадження 2-о/659/28/20

У Х В А Л А

Іменем України

"01" грудня 2020 р. смт. Нижні Сірогози

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області у складі:

головуючого - судді Разгуляєвої О.В.,

за участю серктерая судових засідань Величко Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Нижні Сірогози Херсонської області цивільну справу за заявою Опікунської ради при виконкомі Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області в інтересах недієздатної ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області, опікунська рада при виконкомі Мелітопольської міської ради Запорізької області, Управління соціального захисту населення Нижньосірогозької районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

встановив:

Заявник звернувся до суду із заявою про звільнення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та опікуна над її майном. Призначити опікуном недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючого в АДРЕСА_1 , опікуном над нею та її майном.

В обґрунтування заяви зазначено про те, що рішенням Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 04.03.2014 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною. Рішенням виконавчого комітету Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області від 26 березня 2014р. № 37 опікуном над недієздатною ОСОБА_1 призначено її брата ОСОБА_2 , 1968 року народження. 13 листопада 2020р. до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області надійшла заява від ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про відмову бути опікуном над недієздатною ОСОБА_1 , у зв"язку із зміною постійного місця проживання та неможливістю здійснювати в подальшому обов"язки опікуна. 13.11.2020р. до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області звернувся із заявою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , котрий являється рідним племінником ОСОБА_1 , який виявив бажання стати опікуном недієздатної тітки та має змогу забезпечити особисті немайнові і майнові права та інтереси ОСОБА_1 . Рішенням виконавчого комітету Нижньосірогозької селищної ради від 17 листопада 2020р. № 126 затверджено висновок опікунськї ради при виконкомі селищної ради, яким рекомендовано звільнити ОСОБА_2 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_1 , а також опіки над її майном.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за їх відсутністю на задоволенні заявлених вимог наполягає.

Заінтересовані особи в судове засідання не з"явилися надали заяви про розгляд справи за їх відсутності, не заперечують проти задоволення заяви.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника ( ст. 300 ч.2 ЦПК України).

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 04.03.2014 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною( а.с.5).

Рішенням виконавчого комітету Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області від 26 березня 2014р. № 37 опікуном над недієздатною ОСОБА_1 призначено її брата ОСОБА_2 , 1968 року народження (а.с.8).

Рішенням Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області від 27.012016р.призначено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над майном недієздатної сестри ОСОБА_1 (а.с.11).

13 листопада 2020р. до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області надійшла заява від ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про відмову бути опікуном над недієздатною ОСОБА_1 , у зв"язку із зміною постійного місця проживання та неможливістю здійснювати в подальшому обов"язки опікуна (а.с.10).

13.11.2020р. до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області звернувся із заявою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , котрий являється рідним племінником ОСОБА_1 , який виявив бажання стати опікуном недієздатної тітки та має змогу забезпечити особисті немайнові і майнові права та інтереси ОСОБА_1 (а.с.

Рішенням виконавчого комітету Нижньосірогозької селищної ради від 17 листопада 2020р. № 126 затверджено висновок опікунської ради при виконкомі селищної ради, яким рекомендовано звільнити ОСОБА_2 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_1 , а також опіки над її майном (а.с.14).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування- виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області Понеполяк Олексій Михайлович може виконувати опікунські обов`язки та бути опікуном над недієздатною ОСОБА_1 (а.с.15).

Відповідно до ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно із ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до ч. 1ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Відповідно до ч. 2ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що ОСОБА_2 , не має можливості бути опікуном недієздатної ОСОБА_1 , суд дійшов висновку, що вимоги заявника знайшли своє підтвердження в суді, останні, ґрунтуються на вимогах закону і відповідають інтересам недієздатної особи, а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючисьст. 75 ЦК України, ст.ст.259,263-265,268,300 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву Опікунської ради при виконкомі Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області в інтересах недієздатної ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області, опікунська рада при виконкомі Мелітопольської міської ради Запорізької області, Управління соціального захисту населення Нижньосірогозької районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна, задовольнити повністю.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та опікуна над її майном.

Призначити опікуном недієздатної ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючого в АДРЕСА_1 , опікуном над нею та її майном.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через Нижньосірогозький районний суд Херсонської області, шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Опікунська рада при виконкомі Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області, ЄДРПОУ 26432760, місце знаходження смт. Нижні Сірогози Херсонської області, вул. Височина,2 .

Управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області, ЄДРПОУ 03193086, місце знаходження м. Мелітополь Запорізька область просп. Богдана Хмельницького,68а.

Управління соціального захситу населення Нижньосірогозької районної державної адміністрації місцезнаходження: 74701, смт. Нижні Сірогози Херсонської області вул. Височина,5, ЄДРПОУ 25899042.

ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя: Разгуляєва О. В.

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93237790
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/859/20

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні