Рішення
від 22.08.2006 по справі 4/71
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/71

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "22" серпня 2006 р.Справа №  4/71

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Хилька Ю.І. розглянув у судовому засіданні справу №4/ 71

за позовом товариства  з  обмеженою   відповідальністю  “Алмакс-Авто”  м.  Полтава

до  товариства   з  обмеженою  відповідальністю “Комерційна фірма  торговий дім  “Артеміда”  м.  Кіровоград

про стягнення 1117 грн. 52  коп.  боргу та  пені  

Представники сторін :

Представники сторін:

від позивача - Коркішко І.І. , довіреність № б/н  від 01.02.06 ;

від відповідача:  участі  не  брали. Про час  та  місце  розгляду  справи  відповідач  належним  чином  повідомлений   у  відповідності  до вимог  Інструкції з діловодства в господарських судах України.  21.08.06 року до суду  надійшло клопотання  про  розгляд  справи за наявними  в  справі   матеріалами  через  знаходження  представника   відповідача  у відпустці.  Тобто  відповідач  не виявив  бажання   реалізувати  своє   процесуальне  право на  участь у судовому  засіданні.  Справа  розглядається  без   участі  представника  відповідача.

СУТЬ СПОРУ :

Заявлено позов про стягнення 1117  грн. 52 коп.  боргу та пені за  продані   паливно-мастильні  матеріали.

Відповідач відзиву на позов   подав, вимоги    заперечив, доказів погашення заборгованості не представив.  Позивачем направлено  до суду   заяву  про  зміну  обставин,  на  яких  ґрунтуються   позовні  вимоги та  ціни  позову. В судовому засіданні  22.08.06 року  позивач  зменшив   розмір  позовних вимог  до   628  грн. 40  коп. Вказане  клопотання  прийнято  судом та задоволено.

Справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними в ній доказами та матеріалами.

Розглянувши матеріали справи,  заслухавши  представників  позивача   господарський суд  

                                       ВСТАНОВИВ:

       

На підставі Положення про філію відповідач  на території  м. Полтави створив Полтавську філію ТОВ "Артеміда". В серпні 2004 року з боку Відповідача в особі Полтавської філії до Позивача надійшла пропозиція укласти Договір поставки.  01.10.2004 р. між Позивачем і Відповідачем був укладений Договір поставки №37-АЗС/2004 (надалі-Договір) та сторони не реалізували свої права і обов'язки щодо цього Договору, а саме: в жодному документі переданому сторонами не має посилання на здійснення своїх дій відповідно укладеному Договору. Предметом Договору була поставка Відповідачу паливно-мастильних матеріалів (надалі-паливо). Рішенням  господарського суду  Кіровоградської  області  від  20.06.2006 року  по  справі №2/101  Договір поставки №37-АЗС/2004 від  01.10.2004  року   між  Полтавською  філією товариства з обмеженою  відповідальністю “Комерційної  фірми Торговий  Дім  Артеміда” м.Полтава  та  товариством з обмеженою  відповідальністю “Алмакс-Авто” м.Полтава  визнано  недійсним з  моменту  його  вчинення.

Враховуючи  вказане  рішення  суду, господарський суд   вважає, що правовідносини  між сторонами  спору виникли на підставі   усної  домовленості та  правочин   здійснено  в  усній  формі.

Відповідно до ст.205 Цивільного кодексу України (надалі-ЦКУ) правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Одним з видів правочинів є договір. Відповідно до ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Відповідно до ст.ст.638,639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.  Відповідно до  ст.  642  Цивільного кодексу України,  - якщо  особа,     яка одержала  договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Таким чином, фактично після виконання сторонами певних дій спрямованих на набуття цивільних прав та обов'язків між Позивачем і Відповідачем був укладений договір в простій усній формі.

Протягом  серпня 2004 року  за попередньою домовленістю Позивач зі своєї сторони відвантажував паливо, а Відповідач його отримував на підставі бланків дозволу ПФ ТОВ "КФТД Артеміда" ( надалі - ПФ) на відпуск палива (талони), з вказівкою  прізвища,  імені та  по батькові  водія, який має право отримати паливо, виду та кількості палива, кожний з яких скріплювався печаткою  Полтавської філії “Артеміда”. Кожен факт заправки фіксувався та відображався в заправочній відомості Позивача з вказівкою Прізвища водія, державного номерного знаку автотранспортного засобу Відповідача, виду та кількості отриманого палива, з фіксуванням дати та часу видачі палива, також всі дані затверджувались підписом водія, який отримував паливо і являвся працівником Відповідача.  Таким  чином, в серпні  місяці  згідно до  довіреності  ЯКЦ №671960 від  01.08.2005  року  через  уповноваженого представника   Сичова  О.В.   відповідачем отримано   бензин  різних марок   на   суму  1174  грн. 40  коп.,  про  що    на підставі бланків дозволу на відпуск палива та заправочних відомостей за поточний місяць, бухгалтерією Позивача складались рахунок-фактура та накладна на поставлене та отримане Відповідачем на протязі місяця паливо( а.с.25).

Оскільки поставка товару, тобто відпуск палива Відповідачу, здійснювалась безпосередньо з автозаправочних станцій Позивача (АЗС), то Позивач являється таким, що виконав свої зобов'язання щодо поставки товару з моменту вручення товару Відповідачу, який фіксувався в шляхових листах автотранспортних засобів Відповідача та в заправочних відомостях Позивача.

В свою чергу Відповідач  розрахувався  за отримане  пальне лише частково, сплативши  позивачу  згідно до  платіжного доручення  №790 від  05.09.05 р.  лише  546  грн. Після  часткового  проведення  погашення   боргу  виникла заборгованість в  розмірі   628 грн. 40  коп., до рівня  якої фактично   позивач   зменшив  свої  позовні вимоги.     

Підтвердженням  визнання  відповідачем   боргу  з боку Відповідача є платіжне  доручення на перерахування грошових коштів як заборгованості  за пальне.

Таким чином встановлено, що Відповідач на протязі  серпня 2004 року  приймав товар, який поставлявся Позивачем, частково оплатив  цей товар. Відповідач своїми діями виявляв згоду на вчинення певних   погоджених  дій (прийняття товару, часткова оплата поставленого товару та ін.) і жодним чином не заявив про відкликання  домовленості  або про відмову , а навпаки продовжував приймати товар, який поставлявся Позивачем на підставі довіреності виписаної  ним відповідно до п. 5 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, а саме: “ Довіреність підписується керівником та головним бухгалтером підприємства або їх заступниками та особами, які на те уповноважені керівником підприємства. У тих випадках, коли бухгалтерський облік ведеться централізованою бухгалтерією, довіреність на одержання цінностей підписується керівником підприємства та головним бухгалтером централізованої бухгалтерії або їх заступниками та особами, ними на те уповноваженими." (а.с.25).

Згідно з ст. 8. Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», -бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Головний    бухгалтер    або    особа,    на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі - бухгалтер):

забезпечує дотримання    на    підприємстві    встановлених    єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

- забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства, (п. 7 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову   звітність в Україні») та ін.

Таким чином, головне підприємство несе повну відповідальність за організацію та контроль облікової, фінансової політики своїх структурних підрозділів.

Відповідно   до   п.    8.1.,    8.4   Положення,   Полтавська філія       веде   оперативний,   статистичний   та бухгалтерський облік та звітує підприємству.

Тобто, всі відомості по рух грошових коштів, а це означає і про оплату Позивачу за отриманий товар, Відповідачу були відомі.

Взаємовідносини між Позивачем та Відповідачем - поставка - отримання товару та оплата за нього продовжувалися на протязі  місяця . Оплата за отримане пальне йшла з розрахункового рахунку Відповідача, тому що поняття "розрахунковий рахунок філії" немає. Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу України , рахунки в установах банків можуть відкривати лише підприємства, тому рух грошових коштів усіх розрахункових рахунків, які відкриті через відокремлені підрозділи, повністю підконтрольні головному підприємству.

Відповідно до ст. 241 Цивільного кодексу України правочин, вчинений представником з перевищенням повноважень, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє, лише у разі наступного схвалення правочину цією особою. Правочин вважається схваленим зокрема у разі, якщо особа, яку він представляє, вчинила дії, що свідчать про прийняття його до виконання. Наступне схвалення правочину особою, яку представляють, створює, змінює і припиняє цивільні права та обов'язки з моменту вчинення цього правочину. Саме оплата Відповідачем зі свого рахунку і є схваленням правочину

Позивач повністю виконав свої зобов'язання по поставці товару, а Відповідач приймав товар, видав  довіреність  на отримання цього товару, самостійно його отримував з АЗС Позивача та хоч і частково, але ж таки сплатив  за отриманий товар.

В  судовому засіданні  22.08.06 року  позивач  зменшив  позовні вимоги,  просить суд  стягнути з  відповідача  628  грн. 40 коп.

Цими  діями  позивач  фактично визнав  обгрунтованість  викладених у  відзиві  на позовну  заяву   відповідачем   підстав   для   зменшення   заявленої  до стягнення суми.  Так,  оспорюючи позовні  вимоги відповідач   посилався   на  відсутність довіреностей на  отримання товару на протязі з вересня  по листопад  2005  року  по  накладним  №4411 від 30.09.05 р. на  суму  472  грн. 42  коп., №4679 від  31.10.05  року на суму  199 грн. 10 коп. та №4929  від 30.11.05  року  на суму  365  грн.  Як  достовірно  встановлено  судом дійсно  видача  матеріальних  цінностей по вказаних  документах  проведена  позивачем з  порушенням  п.2 Наказу  Міністерства фінансів  України від  16.05.1996 року  №99 “Про затвердження Інструкції про порядок  реєстрації виданих,  повернутих і використаних довіреностей  на  одержання цінностей”  стосовно  того, що матеріальні  цінності відпускаються покупцям або  передаються  безоплатно тільки  за  довіреностями  одержувачів.  При цьому  довіреність, незалежно  від  строку  її  дії, залишається у  постачальника  при  першому  відпуску цінностей. Згідно  п.15 вказаної  Інструкції,  відповідальність за дотримання постачальником  встановленого   порядку  відпуску за  довіреністю цінностей  покладається  саме на  посадових  осіб  постачальника,  які мають  право  підписувати первинні  документи на  відпуск  цінностей.

Господарським  судом  звернуто увагу на  відсутність на  примірниках   накладних  №4411 від 30.09.05 р. на  суму  472  грн. 42  коп., №4679 від  31.10.05  року на суму  199 грн. 10 коп. та №4929  від 30.11.05  року  на суму  365  грн.  підписів   осіб, які  передавали  чи  отримували матеріальні  цінності, що   судом  визнається  як   порушення  порядку  відображення в  документах  бухгалтерського обліку господарських  операцій,   передбаченого  Законом України   “Про бухгалтерський  облік  та  фінансову   звітність в  Україні” та Наказом  Міністерства  фінансів  України від 24.05.1995   року  “ Про затвердження  Положення  про  документальне  забезпечення записів  у  бухгалтерському  обліку.  Єдиним належним та  допустимим  доказом здійснення  господарської  операції  може бути саме  первинний  документ з  суворо  визначеними  Законом  реквізитами:  назвою підприємства, установи від  імені  якої  складено   документ, назва документа (форми),  код форми,  дата і місце  складання, зміст  господарської  операції та  її вимірники (у  натуральному  і  вартісному  виразі), посади,  прізвища, підписи  осіб,  відповідальних  за  здійснення господарської операції і  складання первинного  документа, особистий  підпис або інші  дані, які дають  змогу  ідентифікувати осіб, які  брали  участь  у господарській  операції.

Виходячи  з  аналізу  вказаних  нормативних  актів, господарський суд  вважає, що позивачем  не  подано належних  доказів  відпуску в вересні , жовтні та  листопаді  2005  року   матеріальних  цінностей  на  загальну суму   1036  грн. 52 коп. відповідачу.

Однак,  враховуючи   що   позивачем  в судовому  засіданні  зменшено  позовні  вимоги стосовно стягнення   саме цієї суми,  суд   приходить  до висновку, що   питання  про стягнення   заборгованості   за  цей  товар  виходить за  межі  позовних  вимог,  оцінці  та  дослідженню в  судовому  засіданні   не підлягає.

27.12.2005  року  Позивач направив на адресу Відповідача повідомлення про сплату суми заборгованості,  що судом  розцінюється як   заявлені  вимоги  про  проведення  оплати на погашення  заборгованості. Відповідач на повідомлення жодним чином не відреагував,  що дало  підставу Позивачу звернутися до суду для захисту порушеного права.

Відповідач   позовні вимоги   заперечив,  документи  про погашення    заборгованості  до  суду не надав.

Проаналізувавши  правовідносини, що виникли  між учасниками спору та  надавши  їм  правову  оцінку,  суд  приходить  до висновку,  що  позовні вимоги  підлягають  до  повного  задоволення,  з  відповідача    необхідно  стягнути  на  користь  позивача     628  грн. 40 коп.

Такий  висновок  суд  зробив  на  підставі  слідуючого.

Правовідносини,   що виникли  між  сторонами   регулюються   за  правилами  глави 54   Цивільного  кодексу  України  про  купівлю-продаж. За  приписом  ст. 655  Цивільного   кодексу  України  за   договором купівлі-продажу  одна  сторона (продавець)  передає  або  зобов'язується  передати  майно (товар) у  власність  другій  стороні  (покупцеві),  а  покупець  приймає  або  зобов'язується  прийняти  майно(товар) і  сплатити  за  нього  певну  грошову  суму.

Таким  чином,  після  отримання   бензину від     позивача   у  відповідача    виник  обов'язок  провести  оплату  за  цей  товар.

Відповідно до ст.526 ЦК  України  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Суд вважає, що між сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору, наявні договірні відносини у відповідності до вимог ст.ст. 11, 639,655,691 ЦК України  підтверджують що це  саме  договір купівлі-продажу.

Позивач   повністю виконав  свої  обов'язки  відпустивши   представникам  відповідача   за  довіреностями   паливно-мастильні  матеріали  згідно  до накладної   №4138 від  31.08.05 року  на суму  1174  грн.40 коп. за   дорученням  ЯКЦ №671960, яка підлягала  до сплати відповідачем.

Відпуск   відповідачу  паливно-мастильних  матеріалів   повністю  підтверджується  накладною №4138 від  31.08.05 р. (а.с. 25), довіреностю (а.с.25),  відомостями  з  підписами   працівників   відповідача  про отримання  бензину  (а.с. 29), талонами на  отримання  бензину   та  мастила  з печатками   відповідача (а.с.30,37,39).

Визнання  відповідачем   заборгованості  та  вжиття  заходів   для  її погашення   підтверджується   платіжними    дорученнями  № 790  від  05.09.2005 року  про перерахування заборгованості в розмірі  546 грн. (а.с. 41).

Таким чином, господарський  суд  вважає, що   уточнені  позовні  вимоги   підлягають  до  повного задоволення  з  відповідача  підлягає  до  стягнення    628  грн. 40 коп.  заборгованості  за   поставлений   відповідачеві  товар.

На підставі статті 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення покладаються на відповідача,  оскільки   невиконанням  зобов'язань  відповідачем    порушено  права позивача, за  захистом  яких він був  змушений  звертатись до  суду  та поніс  додаткові  витрати.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.901, 903,509 Цивільного кодексу України,   ст.ст.33,36,43,49,66,75,82,84,85,116 ГПК України, господарський суд , -

          

                                       В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з відповідача  товариства   з  обмеженою  відповідальністю “Комерційна  фірма  торговий дім “Артеміда”  м.  Кіровоград товариства   з  обмеженою  відповідальністю “Авілон”  м.  Кіровоград   вул. Леніна 8А  р/р 26005420159340 в КОФ АКБ "Укрсоцбанк" МФО 323293, код 33083644  на користь  товариства  з  обмеженою   відповідальністю  “Алмакс-Авто”  м.  Полтава вул. Монастирська 8 р/р 26000171687001 в ГРУ КБ "Приватбанк", МФО 331401, код 25156973 заборгованість  за отриманий  товар  в  розмірі   628 грн. 40 коп.,  витрати  за  сплату державного мита в  розмірі   102  грн.,  затрати  по оплаті  інформаційно-технічних послуг  в розмірі  118  грн.

Наказ  видати.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через господарський суд Кіровоградської області.

  

Суддя   Ю. І. Хилько

 

 

 

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.08.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу93251
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/71

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 30.04.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 14.04.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 12.01.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 03.01.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 15.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 08.06.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні