Ухвала
від 03.12.2020 по справі 640/13251/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1/454

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про виклик свідків та витребування доказів

03 грудня 2020 року м. Київ № 640/13251/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Клочкової Н.В., при секретарі судового засідання Бєсєді А.Ю., за результатами судового засідання в адміністративній справі за позовом

товариства з обмеженою відповідальністю ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ

до Головного управління ДПС у місті Києві

про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення - рішення

за участі представника позивача, представників відповідача

В С Т А Н О В И В :

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ" (надалі - позивач, адреса: 01601, м. Київ, вул. Госпітальна, 4а до Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві (надалі - відповідач) адреса: 04116, місто Київ, вулиця Шолуденка, будинок 33/19, в якій позивач просить визнати протиправними та скасувати податкове повідомлення - рішення Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві №00006581402 від 15 травня 2019 року.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 липня 2019 року прийнято справу до провадження та вирішено здійснити розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва 13 вересня 2019 року закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті.

В судовому засідання 02 грудня 2020 року судом на розгляд було поставлено питання щодо виклику свідків у судове засідання, а саме свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 .

Також, судом у даному судовому засіданні, було поставлено питання щодо витребування від Головного управління ДПС у місті Києві для огляду в судовому засіданні оригінал акту від 09 квітня 2019 року № 519/26-15-14-02-02 про ненадання копій та оригіналів документів.

Представники позивача та відповідача у судовому засіданні не заперечували проти виклику вказаних вище свідків у судове засідання та витребування необхідних для суду документів.

Заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи, які мають значення для правильного вирішення питання щодо доцільності виклику та допиту у якості свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 (головного бухгалтера ТОВ "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ"), суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої та четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з частинами першою-другою статті 65 Кодексу адміністративного судочинства України як свідок в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з`ясувати у справі. Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи. Учасник справи, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинен зазначити його ім`я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.

Згідно з статтею 92 Кодексу адміністративного судочинства України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Судом в свою чергу було встановлено, що предметом даного позову є оскарження податкового повідомлення - рішення Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві №00006581402 від 15 травня 2019 року які були винесені за результатами планової виїзної перевірки позивача на підставі акту від 16 квітня 2019 року № 260/26-15-14-02-02/33947089.

Підставою для складення вказаного податкового повідомлення-рішення стали дані акту перевірки, якими встановлено нібито нереальність господарських операцій позивача з його контрагентами.

Таким чином, враховуючи вище викладені норми та з`ясовані судом обставини, вислухавши думку присутніх у судовому засіданні представників сторін, суд прийшов до висновку, що виклик свідків - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 (головного бухгалтера ТОВ ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ ) має значення для всебічного, повного і об`єктивного розгляду та вирішення справи із прийняттям у ній законного і обґрунтованого рішення.

Згідно частини 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України вбачається, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Частиною 6 статті 80 КАС України встановлено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Відповідно до частини 8 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно частини 9 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Частиною 8 статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до частини 9 статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Таким чином, виходячи з аналізу вищевикладених норм чинного законодавства, та перевіривши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов до висновку про необхідність витребування доказів, а саме витребувати у Головного управління ДПС у місті Києві для огляду в судовому засіданні оригінал акту від 09 квітня 2019 року № 519/26-15-14-02-02 про ненадання копій та оригіналів документів.

Керуючись ст.ст. 65, 72-77, 79, 80, 92, 93, 205, 223, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1 . Витребувати Головного управління ДПС у місті Києві для огляду в судовому засіданні оригінал акту від 09.04.2019 № 519/26-15-14-02-02 про ненадання копій та оригіналів документів, який необхідно подати 09.12.2020 до суду у справі № 640/13251/19.

2. Викликати в якості свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4. (головного бухгалтера ТОВ "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ") в судове засідання у справі № 640/13251/19 на 09 грудня 2020 року о 09:30 год . Судове засідання відбудеться в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1, зал судового засідання № 10 (1 поверх, в р-ні канцелярії).

3. Попередити свідків про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду та можливість застосування заходів процесуального примусу у вигляді приводу (до належно викликаного свідка, який без поважних причин не прибув у судове засідання або не повідомив причини неприбуття, може бути застосовано привід до суду через органи Національної поліції України з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення).

4. Відкласти розгляд справи на 09 грудня 2020 року о 09:30 год . Судове засідання відбудеться в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1, зал судового засідання № 10 (1 поверх, в р-ні канцелярії).

5. Копію даної ухвали невідкладно направити учасникам процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Клочкова

Повний текст ухвали виготовлений 03.12.2020.

Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено07.12.2020
Номер документу93299473
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкового повідомлення - рішення

Судовий реєстр по справі —640/13251/19

Ухвала від 29.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Постанова від 24.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Постанова від 24.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Ухвала від 18.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Глущенко Яна Борисівна

Рішення від 09.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні