Ухвала
від 07.12.2020 по справі 331/7236/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

07.12.2020 Провадження №1-кп/331/15/2020

Єдиний унікальний номер 331/7236/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2016 р. м.Запоріжжя

Жовтневий районний суд м.Запоріжжя в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

обвинуваченого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Запоріжжя матеріали кримінального провадження, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42016080000000179 від 08.06.2016 року, з обвинувальним актом відносно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця

м.Запоріжжя, українця, громадянина України, освіта вища, одруженого, який

працює провідним інженером сектору контроля за будівництвом Концерну

«Міські теплові мережі», зареєстрований і проживає за адресою:

АДРЕСА_1 , раніше не засудженого,

- за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.27 ч.5, 191 ч.3, 364 ч.1, 366 ч.1 КК України,

в с т а н о в и в:

До Жовтневого районного суду м.Запоріжжя надійшло кримінальне провадження з обвину-вальним актом відносно ОСОБА_8 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.27 ч.5, 191 ч.3, 364 ч.1, 366 ч.1 КК України.

Під час судового розгляду в порядку ст.338 КПК України прокурором змінено обвинува-чення, згідно якого ОСОБА_8 інкриміновано вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.366 ч.1, 367 ч.1 КК України, за наступних обставин.

У період з 01.07.2014 р. по 20.10.2016 р. ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді інженера технічного нагляду відділу капітального будівництва міського комунального підприємства «Основаніє», неналежно виконуючи свої службові обов`язків через несумлінне ставлення до них, вчинив службову недбалість що спричинило перерахування грошових бюджетних коштів на адресу ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія», виділених на проведення підрядних робіт з капітального ремонту покрівлі деяких житлових будинків, розташованих за адресами: АДРЕСА_2 , та м.Запоріжжя, вул.Фільтрова, 24, що заподіяно істотну шкоду інте-ресам міського комунального підприємства «Основаніє».

Міське комунальне підприємство «Основаніє» зареєстроване виконавчим комітетом Запо-різької міської ради 19.02.1992 р., до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців включено 29.05.2007 р. за №11031200000019362, ідентифікаційний код юридич-ної особи 20485152, організаційно-правова форма за КОПФГ комунальне підприємство, основні види діяльності комплексне обслуговування об`єктів; будівництво інших споруд; інші будівель-но-монтажні роботи. Місцезнаходження підприємства (фактична та юридична адреса): м.Запоріжжя, вул.Українська, буд.29-а.

Згідно наказу від 27.06.2014 р. за № 1192-к ОСОБА_8 призначено інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє».

У своїй діяльності ОСОБА_9 повинен був керуватися чинним законодавством, стату-том підприємства, виконувати обов`язки відповідно до посадової інструкції та дотримуватися робочого розпорядку, знаходячись на робочому місці.

Складання та подання оформлених документів інженером технагляду відділу капітального будівництва ОСОБА_8 здійснювалось безпосередньо керівництву МКП «Основаніє» за юридичною адресою, що відповідно є місцем вчинення злочинів, які описано далі за текстом.

Відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» № 503, затвердженої наказом директора МКП «Основаніє» ОСОБА_10 27.06.2014 р. за № 207-1, до завдань та обов`язків інженерів відноситься:

- здійснювати технічний нагляд та приймати закінчені будівельно-монтажні роботи на об`єктах будівництва (ремонту) підприємства;

- приймати, перевіряти склад, супроводжувати на всіх етапах розгляду та затвердження проектно-кошторисної документації;

- здійснювати підготовку необхідних документів щодо укладання договорів з підрядними організаціями по будівництву об`єктів підприємства;

- контролювати відповідність обсягів, строків та якості будівельно-монтажних робіт, а також якості матеріалів, виробів, що застосовуються у будівництві, затвердженій проектно-кошторисній документації, будівельним нормам і правилам, стандартам, технічним умовам, нормам охорони праці, вимогам пожежної безпеки;

- перевіряти договірні ціни, акти виконаних будівельних робіт (форми КБ-2в та КБ-3), складені підрядними організаціями на відповідність складу та обсягів будівельно-монтажних робіт, згідно завдання на проектування, проектно-кошторисної документації або відомості дефектів;

- контролювати усунення виявлених під час будівництва недоробок і дефектів будівельними організаціями у встановлені строки,

- готувати необхідні дані для складання звітності про виконання робіт з капітального будівництва та інше.

Згідно з цією ж посадовою Інструкцією, інженер відділу капітального будівництва несе відповідальність:

- за несвоєчасне та неякісне виконання завдань та функцій, покладених на відділ капітального будівництва Положенням, а також наказів, розпоряджень директора підприємства;

- за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених адмініс-тративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

- за недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, правил та норм охорони праці, правил внутрішнього та зовнішнього етикету, нормативних актів;

- за недостовірність відомостей та інформації з питань, що належать до компетенції відділу капітального будівництва.

Таким чином, інженер технагляду відділу капітального будівництва міського комунального підприємства «Основаніє» ОСОБА_8 був службовою особою підприємства, наділеною адміністративно-господарськими функціями.

У 2015 році МКП «Основаніє» (в якості замовника) уклало договори з ТОВ «Альтерна-тивна сонячно-вітрова енергія» (в якості підрядника) на проведення робіт з капітального ремонту покрівлі житлових будинків, розташованих за адресами: м.Запоріжжя, вул.Радіаторна, 27, та м.Запоріжжя, вул.Фільтрова, 24 та інших.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» зареєстроване виконавчим комітетом Запорізької міської ради 26.09.2013 р. за №11031020000034920, ідентифікаційний код юридичної особи 38914477, взято на податковий облік в ДПІ в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області 27.09.2013 року.

Згідно п.1.1. договорів підряду, укладених між ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» та МКП «Основаніє», замовник (МКП «Основаніє») доручає, а Підрядник (ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія»), в межах договірної ціни, зобов`язується власними або залученими силами виконувати постачання необхідного обладнання, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи, які забезпечать проведення капітального ремонту покрівель деяких житлових будинків м.Запоріжжя.

Згідно п.3.1. вказаних договорів, розрахунки проводяться у відповідності до законодавства у сфері бюджетного фінансування в межах та за рахунок коштів, перерахованих головним розпорядником коштів Департаментом житлово-комунального господарства Запорізької міської ради, наданих для фінансування предмету договору.

Після виконання всіх встановлених договорами робіт з капітального ремонту покрівель деяких житлових будинків м.Запоріжжя ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» скла-дається акт виконаних робіт форми № КБ-2в, в якому вказується, які саме та в якому обсязі роботи Підрядником виконано, а Замовником прийнято. Зазначений акт форми № КБ-2в підписується службовими особами Замовника - МКП «Основаніє» та Підрядника ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія». Перед цим, акт форми № КБ-2в за умови повної контрольної перевірки достовірності та відповідності в частині об`ємів та розцінок виконаних робіт візується інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 .

Після підписання акт форми № КБ-2в відображається МКП «Основаніє» по бухгалтер-ському обліку по дебету субрахунку 151 «Капітальне будівництво» та кредиту субрахунку 6314 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками (капітальний ремонт)», після чого акт опла-чується МКП «Основаніє» за рахунок коштів місцевого бюджету по КТКВ 100102 «Капітальний ремонт житлового фонду місцевих органів влади», КЕКВ «Капітальні трансфери підприємствам (установам, організаціям)».

На підставі рішення Запорізької міської ради від 15.01.2015 р. № 34 «Про бюджет міста», для забезпечення ефективності організації капітального ремонту житлового фонду та контролю за якістю виконання робіт, директором МКП «Основаніє» за № 82-1 від 16.03.2015 р. видано наказ «Про організацію виконання капітального ремонту житлового фонду», відповідно до якого відповідальною особою за здійснення технічного нагляду призначено інженерів відділу капітального будівництва за об`єктами згідно додатку №1 до наказу. Призначеним відповідальним особам наказано: здійснювати технічний нагляд на відповідність робіт проектно-кошторисній документації та договірній ціні; здійснювати контроль за дотриманням графіків виконання робіт по кожному об`єкту; при здійсненні технічного нагляду звертати особливу увагу на документальне оформлення додаткових робіт та своєчасне коригування проектно-кошторисної документації; ретельно здійснювати контрольні обміри та перевіряти якість будівельних матеріалів; розглядати звернення, при наявності, відповідати на них, по призначених об`єктах та вживати заходи по їх усуненню.

Згідно додатку № 1 до наказу директора МКП «Основаніє» за № 82-1 від 16.03.2015 р. «Про організацію виконання капітального ремонту житлового фонду», відповідальною особою за здійснення технічного нагляду на об`єктах, розташованих за адресами: м.Запоріжжя, вул.Радіа-торна, 27, та м.Запоріжжя, вул.Фільтрова, 24, призначено інженера ОСОБА_8 .

На виконання договору для МКП «Основаніє», працівниками ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» за вказівками службових осіб виконувались роботи, які передбачені проектно-кошторисною документацією. Проте, у актах приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) відображались недостовірні відомості, начебто роботи виконано у повному обсязі. Такі акти без належної перевірки щодо їх повноти та якості, тобто з порушенням своїх службових обов`язків, ОСОБА_8 візував та погоджував. У результаті таких дій МКП «Основаніє» перераховувало грошові кошти ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» за роботи, які частково не виконувались, та матеріали, які не використовувались, внаслідок чого спричинено істотну шкоду.

За таких обставин інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основа-ніє» ОСОБА_8 вчинено наступні кримінальні правопорушення.

Так, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» відповідно до договору підряду від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-09 виконувалися роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі», укладеного з міським комунальним підприємством «Основаніє» Відповідно до п.1.1 договору Замовник (МКП «Основаніє») доручає, а Підрядник (ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія»), в межах договірної ціни 354236,39 гривень (п. 2.1), зобов`язується власними або залученими силами виконувати постачання необхідного обладнання, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи, які забезпечать введення в експлуатацію об`єкту з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі».

Інженер технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 , відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» був зобов`язаний здійснювати технічний нагляд за будівельно-монтажними роботами.

Проте, 29.07.2015 р., під час неналежного виконання свої службових обов`язків за здійс-ненням технічного контролю, ОСОБА_8 не встановив та не перевірив проведені у липні 2015 року силами ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі», у результаті чого не встановив, що вони виконані частково, із значним заниженням якості та обсягів робіт, використаних матеріалів.

Без належного виконання своїх службових обов`язків ОСОБА_8 підписав «Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року» форми КБ-2в, який містив недос-товірні відомості щодо обсягів, видів та вартості фактично виконаних робіт з капітального ремон-ту покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі, тобто підписав та завізував вказані у цьому документі відомості щодо вартості виконаних робіт, чим фактично підтвердив для МКП «Основаніє» реальність якості та обсягу виконаних робіт без належної їх перевірки.

Згідно вказаного акту приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 р., фактична вартість проведених в липні 2015 року робіт на вказаному об`єкті становить 353289,43 гривень.

Проте, працівниками ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» фактично не були виконані наступні роботи, а також використані матеріали, у результаті чого завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, здійснено внаслідок невиконання робіт з: установлення замків дверних врізаних 1 шт.; замок врізаний 1 шт.; руберойд наплавляємий «Бікроеласт ЕКП-4,0» (верхній шар) 85,54 м2; руберойд наплавляємий «Бікроеласт ХПП-2,5» (нижній шар) 84,34 м2; улаштування примикань до кам`яних стін з листової сталі 173,9 м; сталь листова оцинкована, товщиною 0,7 мм 0,21 т; навішування підвісних жолобів з оцинкованої сталі 3 м.п.; жолоб з оцинкованої сталі 3 м.п.; воронки підвісні 4 шт.; хомути з кріпленнями 200 шт.; встановлення над шахтами зонтів з листової сталі круглого січення діаметром 100 мм 12 шт.

Завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, які виконувалися протягом липня 2015 року, складає 36206,50 гривень.

З`ясовано, що обсяги та види фактично виконаних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжя», не відповідають тим роботам, що включені до акту приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) за липень 2015 року. Згідно висновку будівельно-технічної експертизи № 07-16 від 30.05.2016 р., об`єм фактично виконаних робіт ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» на об`єктах МКП «Основаніє» за договором від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-09 виконання робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул. Радіаторна, 27 у м. Запоріжжі», не відповідає об`єму робіт, зазначених в формі № КБ-2в «Акт прийомки виконаних будівельних робіт» за липень 2015 року.

Розпорядником бюджетних коштів міськім комунальним підприємством «Основаніє», на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт за виконання капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул. Радіаторній, 27 у м. Запоріжжі перераховано на поточний розрахун-ковий рахунок ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» кошти з місцевого бюджету в сумі 353289,43 гривень. Зокрема, 28.05.2015 р. згідно платіжного доручення № 621 - в сумі 177118,19 гривень, 29.07.2015 р. згідно платіжного доручення № 1054 - в сумі 176171,24 гривень.

За таких обставин, 29.07.2015 р. інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 вчинено службову недбалість, у результаті чого ТОВ «Аль-тернативна сонячно-вітрова енергія», за відсутності достатніх підстав з рахунку МКП «Основа-ніє» перераховано кошти, чим спричинено істотну матеріальну шкоду у розмірі 36206,50 гривень.

Крім того, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» відповідно до договору підряду від 21.05.2015 р. за №ДП20/04-18 виконувалися роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі», укладеного з міським комунальним підприємством «Основаніє» Відповідно до п.1.1 договору Замовник (МКП «Основаніє») доручає, а Підрядник (ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія»), в межах договірної ціни 412246,76 гривень (п. 2.1), зобов`язується власними або залученими силами виконувати постачання необхідного облад-нання, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи, які забезпечать введення в експлуатацію об`єкту з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі».

Інженер технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» був зобов`язаний здійснювати технічний нагляд за будівельно-монтажними роботами.

Проте, 28.08.2015 р. під час виконання свої службових обов`язків за здійсненням техніч-ного контролю ОСОБА_8 внаслідок неналежного виконання свої службових обов`язків не встановив що проведені у серпні 2015 р. силами ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, б.24 у м.Запоріжжі», виконані частково, із значним заниженням якості та обсягів робіт, використаних матеріалів, діючи умисно, з корисних мотивів, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія», та отримавши від вказаного підприємства офіційний документ, а саме «Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2015 року» форми КБ-2в, який містив недостовірні відомості щодо обсягів, видів та вартості фактично виконаних робіт з капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі, зі свого боку підписав та завізував вказані у цьому документі відомості щодо вартості виконаних робіт, чим фактично підтвердив для МКП «Основаніє» реальність якості та обсягу виконаних робіт.

Згідно вказаного акту №1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2015 року, фактична вартість проведених в серпні 2015 року робіт на вказаному об`єкті становить 412246,76 гривень.

З`ясовано, що обсяги та види фактично виконаних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі», не відповідають тим роботам, що включені до акту приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) за серпень 2015 року.

Завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, які виконувалися протягом серпня 2015 року складає 52163,40 гривень.

З`ясовано, що обсяги та види фактично виконаних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжя», не відповідають тим роботам, що включені до акту приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) за серпень 2015 року. Згідно висновку будівельно-технічної експертизи № 08-16 від 30.05.2016 р. об`єм фактично виконаних робіт ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» на об`єктах МКП «Основаніє» за договором від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-18 виконання робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м. Запоріжжі», не відповідає об`єму робіт, зазначених в формі № КБ-2в «Акт прийомки виконаних будівельних робіт» за серпень 2015 року.

Проте, 28.08.2015 р. ОСОБА_8 , неналежно виконуючи свої службові обов`язки підписав та завізував вказані у цьому документі недостовірні відомості щодо вартості виконаних робіт, надавши їм статусу офіційного документу, чим фактично підтвердив для МКП «Основаніє» реальність якості та обсягу виконаних робіт.

Розпорядником бюджетних коштів міськім комунальним підприємством «Основаніє», на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт за виконання капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м. Запоріжжі перераховано на поточний розрахунковий рахунок ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» кошти з місцевого бюджету в сумі 412 467,76 грн. Зокрема, 28.05.2015 року згідно платіжного доручення № 623 - в сумі 206 246,24 гривень, 28.08.2015 р. згідно платіжного доручення №1212 - в сумі 206221,52 гривень.

За таких обставин, 28.08.2015 р. інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 внаслідок неналежного виконання свої службових обов`язків вчинено службову недбалість, чим спричинено МКП «Основаніє» істотну шкоду у розмірі 52163,40 гривень.

Таким чином, у період липня серпня 2015 року інженером технагляду відділу капіталь-ного будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 внаслідок неналежного виконання свої службових обов`язків та не проведення належної та повної перевірки обсягу та якості виконаних робіт внаслідок несумлінного ставлення до свої обов`язків, вчинено службову недбалість, чим спричинено МКП «Основаніє» істотну шкоду на загальну суму 88369,9 гривень.

Крім того, ОСОБА_8 , перебуваючи в період з 01.07.2014 р. по 20.10.2016 р. на посаді інженера технагляду відділу капітального будівництва міського комунального підприємства «Основаніє», під час виконання службових обов`язків з контролю проведення підрядних робіт з капітального ремонту покрівлі житлового будинку, розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул.Радіаторна, 27, без забезпечення належної перевірки повноти та якості цих робіт, вчинив службове підроблення, а саме підписав офіційний документ з недостовірними відомостями щодо обсягів, видів та вартості фактично виконаних робіт з капітального ремонту покрівлі житлових будинків, чим заподіяв шкоду інтересам територіальної громади міського комунального підприємства «Основаніє».

Міське комунальне підприємство «Основаніє» зареєстроване виконавчим комітетом Запорізької міської ради 19.02.1992 р., до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців включено 29.05.2007 р. за №11031200000019362, ідентифікаційний код юридичної особи 20485152, організаційно-правова форма за КОПФГ комунальне підприємство, основні види діяльності комплексне обслуговування об`єктів; будівництво інших споруд; інші будівельно-монтажні роботи.

Місцезнаходження підприємства (фактична та юридична адреса): м.Запоріжжя, вул.Українська, буд.29-а.

Згідно наказу від 27.06.2014 р. за № 1192-к ОСОБА_8 призначено інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє».

У своїй діяльності ОСОБА_9 повинен був керуватися чинним законодавством, статутом підприємства, виконувати обов`язки відповідно до посадової інструкції та дотриму-ватися робочого розпорядку, знаходячись на робочому місці.

Складання та подання оформлених документів інженером технагляду відділу капітального будівництва ОСОБА_8 здійснювалось безпосередньо керівництву МКП «Основаніє» за юридичною адресою, що відповідно є місцем вчинення злочинів, які описано далі за текстом.

Відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» № 503, затвердженої наказом директора МКП «Основаніє» ОСОБА_10 27.06.2014 р. за № 207-1, до завдань та обов`язків інженерів відноситься:

- здійснювати технічний нагляд та приймати закінчені будівельно-монтажні роботи на об`єктах будівництва (ремонту) підприємства;

- приймати, перевіряти склад, супроводжувати на всіх етапах розгляду та затвердження проектно-кошторисної документації;

- здійснювати підготовку необхідних документів щодо укладання договорів з підрядними організаціями по будівництву об`єктів підприємства;

- контролювати відповідність обсягів, строків та якості будівельно-монтажних робіт, а також якості матеріалів, виробів, що застосовуються у будівництві, затвердженій проектно-кошторисній документації, будівельним нормам і правилам, стандартам, технічним умовам, нормам охорони праці, вимогам пожежної безпеки;

- перевіряти договірні ціни, акти виконаних будівельних робіт (форми КБ-2в та КБ-3), складені підрядними організаціями на відповідність складу та обсягів будівельно-монтажних робіт, згідно завдання на проектування, проектно-кошторисної документації або відомості дефектів;

- контролювати усунення виявлених під час будівництва недоробок і дефектів будівельними організаціями у встановлені строки,

- готувати необхідні дані для складання звітності про виконання робіт з капітального будівництва та інше.

Згідно з цією ж посадовою інструкцією, інженер відділу капітального будівництва несе відповідальність:

- за несвоєчасне та неякісне виконання завдань та функцій, покладених на відділ капітального будівництва Положенням, а також наказів, розпоряджень директора підприємства;

- за правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених адмініс-тративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

- за недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, правил та норм охорони праці, правил внутрішнього та зовнішнього етикету, нормативних актів;

- за недостовірність відомостей та інформації з питань, що належать до компетенції відділу капітального будівництва.

Таким чином, інженер технагляду відділу капітального будівництва міського комунального підприємства «Основаніє» ОСОБА_8 був службовою особою підприємства, наділеною адміністративно-господарськими функціями.

Так, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» відповідно до договору підряду від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-09 виконувалися роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі», укладеного з міським комунальним підприємством «Основаніє» Відповідно до п.1.1 договору Замовник (МКП «Основаніє») доручає, а Підрядник (ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія»), в межах договірної ціни 354236,39 гривень (п. 2.1), зобов`язується власними або залученими силами виконувати постачання необхідного облад-нання, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи, які забезпечать введення в експлуатацію об`єкту з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі».

Інженер технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» був зобов`язаний здійснювати технічний нагляд за будівельно-монтажними роботами.

Проте, 29.07.2015 р. під час виконання свої службових обов`язків за здійсненням техніч-ного контролю, ОСОБА_8 не перевірив та не встановив, що проведені у липні 2015 р. силами ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжі», виконані частково, із значним заниженням якості та обсягів робіт, використаних матеріалів, отримавши від вказаного підприємства офіційний доку-мент, а саме «Акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року» форми КБ-2в, який містив завідомо недостовірні відомості щодо обсягів, видів та вартості фактично вико-наних робіт з капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запо-ріжжі, без належного виконання свої службових обов`язків зі свого боку підписав та завізував вказані у цьому документі відомості щодо вартості виконаних робіт, чим фактично підтвердив для МКП «Основаніє» реальність якості та обсягу виконаних робіт.

Згідно вказаного акту приймання виконаних будівельних робіт за липень 2015 року, фактична вартість проведених в липні 2015 року робіт на вказаному об`єкті становить 353289,43 гривень.

Проте, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» фактично не були виконані наступні роботи, а також використані матеріали, у результаті чого завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, здійснено внаслідок невиконання робіт з: установлення замків дверних врізаних 1 шт.; замок врізаний 1 шт.; руберойд наплавляємий «Бікроеласт ЕКП-4,0» (верхній шар) 85,54 м2; руберойд наплавляємий «Бікроеласт ХПП-2,5» (нижній шар) 84,34 м2; улаштування примикань до кам`яних стін з листової сталі 173,9 м; сталь листова оцинкована, товщиною 0,7 мм 0,21 т; навішування підвісних жолобів з оцинкованої сталі 3 м.п.; жолоб з оцинкованої сталі 3 м.п.; воронки підвісні 4 шт.; хомути з кріпленнями 200 шт.; встановлення над шахтами зонтів з листової сталі круглого січення діаметром 100 мм 12 шт.

Завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, які виконувалися протягом липня 2015 року складає 36206,50 гривень.

З`ясовано, що обсяги та види фактично виконаних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Радіаторна, 27 у м.Запоріжжя», не відповідають тим роботам, що включені до акту приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) за липень 2015 року. Згідно висновку будівельно-технічної експертизи № 07-16 від 30.05.2016 р., об`єм фактично виконаних робіт ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» на об`єктах МКП «Основаніє» за договором від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-09 виконання робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул. Радіаторна, 27 у м. Запоріжжі», не відповідає об`єму робіт, зазначених в формі № КБ-2в «Акт прийомки виконаних будівельних робіт» за липень 2015 року.

Розпорядником бюджетних коштів міськім комунальним підприємством «Основаніє», на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт за виконання капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул. Радіаторній, 27 у м. Запоріжжі перераховано на поточний розрахунко-вий рахунок ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» кошти з місцевого бюджету в сумі 353289,43 грн. Зокрема, 28.05.2015 р. згідно платіжного доручення № 621 - в сумі 177118,19 гривень, 29.07.2015 р. згідно платіжного доручення №1054 - в сумі 176171,24 гривень.

За таких обставин 29.07.2015 р. інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 за місцезнаходженням підприємства (фактична та юридична адреса): м.Запоріжжя, вул.Українська, буд.29-а вчинено службове підроблення.

Крім того, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» відповідно до договору підряду від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-18 виконувалися роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житло-вого будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі», укладеного з міським комунальним підприєм-ством «Основаніє» Відповідно до п.1.1 договору Замовник (МКП «Основаніє») доручає, а Під-рядник (ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія»), в межах договірної ціни 412246,76 гривень (п.2.1), зобов`язується власними або залученими силами виконувати постачання необхід-ного обладнання, будівельно-монтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи, які забезпечать введення в експлуатацію об`єкту з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі».

Інженер технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 відповідно до посадової інструкції інженера технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» був зобов`язаний здійснювати технічний нагляд за будівельно-монтажними роботами.

Проте, 28.08.2015 р. під час виконання свої службових обов`язків за здійсненням техніч-ного контролю ОСОБА_8 внаслідок неналежного виконання свої службових обов`язків не встановив, що проведені у серпні 2015 р. силами ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» роботи з «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, б.24 у м.Запоріжжі», виконані частково, із значним заниженням якості та обсягів робіт, використаних матеріалів, отри-мавши від вказаного підприємства офіційний документ, а саме «Акт №1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2015 року» форми КБ-2в, який містив недостовірні відомості щодо обсягів, видів та вартості фактично виконаних робіт з капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі, зі свого боку підписав та завізував вказані у цьому документі відомості щодо вартості виконаних робіт, чим фактично підтвердив для МКП «Основаніє» реальність якості та обсягу виконаних робіт.

Згідно вказаного акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2015 року, фактична вартість проведених в серпні 2015 року робіт на вказаному об`єкті становить 412246,76 гривень.

Проте, ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» фактично не були виконані наступні роботи, а також використані матеріали, у результаті чого завищення вартості фактично виконаних робіт на вказаному об`єкті, здійснено внаслідок невиконання робіт з: підшивання карнизів по камінних стінах, скіс карнизу більш 500 мм 35 м; улаштування з листової сталі карнизних звисів 188 м; сталь листова оцинкована, товщина 0,7 мм-0,813 т.

Вартість фактично виконаних робіт ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» на об`єктах МКП «Основаніє» за договором від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-18 виконання робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі», складає 360304,32 грн. Завищення вартості виконаних робіт складає 52163,40 гривень.

З`ясовано, що обсяги та види фактично виконаних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжя», не відповідають тим роботам, що включені до акту приймання виконаних підрядних робіт (форми КБ-2в) за серпень 2015 року. Згідно висновку будівельно-технічної експертизи № 08-16 від 30.05.2016 р., об`єм фактично виконаних робіт ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» на об`єктах МКП «Основаніє» за договором від 21.05.2015 р. за № ДП20/04-18 виконання робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м. Запоріжжі», не відповідає об`єму робіт, зазначених в формі № КБ-2в «Акт прийомки виконаних будівельних робіт» за серпень 2015 року.

Розпорядником бюджетних коштів міськім комунальним підприємством «Основаніє», на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт за виконання капітального ремонту покрівлі житлового будинку по вул.Фільтрова, 24 у м.Запоріжжі перераховано на поточний розрахунковий рахунок ТОВ «Альтернативна сонячно-вітрова енергія» кошти з місцевого бюджету в сумі 412 467,76 грн. Зокрема, 28.05.2015 р. згідно платіжного доручення № 623 - в сумі 206 246,24 гривень, 28.08.2015 р. згідно платіжного доручення №1212 - в сумі 206221,52 гривень.

За таких обставин 28.08.2015 р. інженером технагляду відділу капітального будівництва МКП «Основаніє» ОСОБА_8 за місцезнаходженням підприємства (фактична та юридична адреса): м.Запоріжжя, вул.Українська, буд.29-а вчинено службове підроблення.

Дії обвинуваченого ОСОБА_8 кваліфіковані за ч.1 ст.367 КК України як службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам окремих юридичних осіб; за ч.1 ст.366 КК України як службове підробленні, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а також складанні та видачі завідомо неправдивих офіційних документів.

Оскільки, в обвинувальному акті зі зміненим обвинуваченням ставиться питання про засто-сування закону України про кримінальну відповідальність, який передбачає відповідальність за менш тяжке кримінальне правопорушення, головуючим в порядку ч.3 ст.338 КПК України, пред-ставнику потерпілого роз`яснено його право підтримувати обвинувачення у раніше пред`явле-ному обсязі.

Представник потерпілого в судовому засіданні не заперечувала проти зміненого обвинува-чення, зазначила, що не бажає підтримувати обвинувачення у раніше пред`явленому обсязі.

У судовому засіданні захисником ОСОБА_11 заявлено клопотання про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_8 на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строку притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності, звільнивши останнього від кримінальної відповідальності та закривши провадження у справі.

Обвинувачений ОСОБА_8 не заперечував проти закриття кримінального провад-ження, клопотання захисника підтримав.

Прокурор проти задоволення клопотання захисника не заперечував.

Представник потерпілого проти задоволення клопотання захисника не заперечувала.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає можливим клопотання захисника задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до пп.6 п.4 Розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 2617-VІІІ від 22.11.2018 р., який набрав чинності 01.07.2020 р., у кримінальних провадженнях про злочини, які визначено як кримінальні проступки, що на день набрання чинності цим Законом призначені до судового розгляду чи перебувають на його розгляді, судовий розгляд здійснюється судом на загальних підставах з урахуванням вимог статей 381, 382 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.284 ч.2 п.1 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст.285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до вимог статті 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом (частина 1). Якщо під час здійс-нення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримі-нальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання (частина 4).

Пунктом 1 частини 1 ст.49 КК України передбачено, що особа звільняється від криміналь-ної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Санкцією ч.1 ст.366 КК України передбачено покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкцією ч.1 ст.367 КК України передбачено покарання у вигляді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадських робіт на строк до двохсот годин, або виправних робіт на строк до одного року.

Відповідно до ч.2 ст.12 КК України кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Відповідно до ч.4 ст.12 КК України нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, враховуючи, що з дня вчинення

ОСОБА_12 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366, ч.1 ст.367 КК України, минуло понад три роки, суд вважає можливим звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності, провадження у справі закрити.

Речові докази відсутні.

Цивільний позов у даному кримінальному провадженні не заявлений.

На підставі викладеного та керуючись ст.284, 285, 286 КПК України, ст.49 КК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання захисника ОСОБА_11 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності, передбаченої ст.ст.366 ч.1, 367 ч.1 КК України, закрити кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016080000000179 від 08.06.2016 року, у зв`язку із закінченням строку притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_8 у вигляді особистого зобов`язання до набрання ухвалою законної сили скасувати.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_13

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93385491
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/7236/16-к

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 13.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 13.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 06.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 06.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жовніренко В. П.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Жовніренко В. П.

Ухвала від 21.12.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 21.12.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій (Вакуліна) Є. В.

Ухвала від 07.11.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій(Вакуліна) Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні