Рішення
від 07.12.2020 по справі 669/1296/19
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 669/1296/19

Провадження № 2/675/355/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"07" грудня 2020 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі головуючої - судді Янішевської О. С., секретаря судового засідання Беліци М. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ізяславі в порядку, передбаченому ч. 2 ст. 247 ЦПК України, справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Орган опіки та піклування Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до Ізяславського районного суду Хмельницької області суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав відносно двох неповнолітніх дітей: доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей. Свої вимоги позивачка мотивувала тим, що батько дітей ОСОБА_5 та матір дітей ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі, від якого і народились донька ОСОБА_6 та син ОСОБА_7 . З 2017 року матір фактично перестала займатись вихованням дітей, часто і на тривалий час залишала дітей і зникала у невідомому напрямку. З червня 2019 року ОСОБА_2 не з`являється за місцем проживання дітей, свідомо відмовляється від їх виховання та утримання, не дбає про їх фізичний, духовний та моральний розвиток . Позивачка зазначила, що відповідачка зловживає алкогольними напоями та веде аморальний спосіб життя. ОСОБА_1 повідомила, що з червня 2019 року діти проживають з нею, бабусею - матір`ю батька - та перебувають на її утриманні. Матір не відвідує дітей, не спілкується з ними, не піклується про них, не цікавиться їх життям, не займається фізичним та духовним розвитком дітей, не утримує матеріально. Позивачка просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітніх дітей доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Жодної матеріальної допомоги на утримання своїх малолітніх дітей відповідачка не надає, тому позивачка просить стягнути з ОСОБА_2 на утримання двох неповнолітніх дітей аліменти у розмірі по 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного вікущомісячно.

Позивачка ОСОБА_1 , представник позивачки адвокат Орендарчук В. О. у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали, в останнє судове засідання не з`явились, до суду з письмовими клопотаннями про закінчення розгляду справи за їх відсутності.

Представник третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Органу опіки та піклування Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області- у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з письмовим клопотанням про розгляд справи без участі представника, заявлені вимоги підтримав.

Відповідачка ОСОБА_2 на неодноразові виклики у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином відповідно до вимог, встановлених діючим Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до змісту ч. 7 ст. 128, п. п. 1, 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України у разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх адреси судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Днем вручення судової повістки є, зокрема, день вручення судової повістки під розписки , день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За інформацією Клубівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області № 27 від 16 січня 2020 року ОСОБА_2 зареєстрована та проживає у с. Клубівка Ізяславського району Хмельницької області.

Повідомлення про дату, час та місце розгляду справи направлялись відповідачці за місцем реєстрації рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням, вручалось особисто ОСОБА_2 , представнику, крім того ОСОБА_2 відмовлялась від отримання судової повістки, про що робились відповідні відмітки листоношею.

Причин неявки відповідачка суду жодного разу не повідомила, відзиву на позов не подала.

Таким чином, суд вважає, що використано достатньо засобів повідомлення відповідачки про судовий розгляд вказаної справи з метою забезпечення її конституційного права на участь в судовому засіданні та доступу до правосуддя, проголошеного ст. 55 Конституції України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Допитавши сторони, свідків, вислухавши позицію представника позивачки, перевіривши матеріали справи, суд знаходить, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

12 грудня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до Білогірського районного суду Хмельницької області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 16 січня 2020 року цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Орган опіки та піклування Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, була передана за підсудністю на розгляд Ізяславського районного суду Хмельницької області.

10 лютого 2020 року вказана цивільна справа надійшла до Ізяславського районного суду Хмельницької області.

Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 14 лютого 2020 року зазначена позовна заява була прийнята до розгляду та відкрите провадження за цією заявою.

02 березня 2020 року закрите підготовче провадження, справа призначена до розгляду.

Суд приходить до висновку, що до даних правовідносин слід застосовувати правила глави 13 Особисті немайнові права і обов`язки батьків та дітей та глави 15 Обов`язок матері, батька утримувати дитину та його виконання Сімейного кодексу України.

Згідно вимог ст. 164 Сімейного Кодексу України батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; поважати дитину.

Зі свідоцтв про народження дітей, копії яких додані до матеріалів справи, вбачається, що неповнолітні діти ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області; матір`ю дітей являється ОСОБА_2 , батьком - ОСОБА_5 .

Батько дітей ОСОБА_5 в даний час перебуває у Державній установі Хмельницький слідчий ізолятор , оскільки йому як обвинуваченому у кримінальному провадженні обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, що підтверджується поясненнями позивачки.

Вказана обставина не була спростована в ході судового розгляду.

Неповнолітні діти ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживають з бабусею ОСОБА_1 і перебувають на її вихованні та утриманні, що підтверджується показами позивачки ОСОБА_1 , доданими до матеріалів справи довідками Залузької ФАП від 05 листопада 2019 року, Залузького ліцею Білогірської районної ради Хмельницької області № 97 від 20 листопада 2019 року, Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області № 911 від 26 листопада 2019 року, доданою до матеріалів справи довідкою-характеристикою Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області № 912 від 26 листопада 2019 року на ОСОБА_1 , доданим до матеріалів справи актом обстеження матеріально-побутових умов проживання від 26 листопада 2019 року .

Факт ухилення матері ОСОБА_2 від виконання своїх батьківських обов`язків відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується поясненнями позивачки, показами допитаних в ході судового розгляду свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , котрі добре знають родину ОСОБА_10 і показали, що мати ОСОБА_2 приблизно півтора роки взагалі відсутня за місцем проживання дітей, за весь цей час не навідувалась до дітей, з ними не спілкується, їх життям не цікавиться, матеріально не утримує, зі святами та днями народження не вітає; доданими до матеріалів справи довідками Залузької ФАП від 05 листопада 2019 року, Залузького ліцею Білогірської районної ради Хмельницької області № 97 від 20 листопада 2019 року, Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області № 911 від 26 листопада 2019 року; доданою до матеріалів справи довідкою-характеристикою Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області № 912 від 26 листопада 2019 року на ОСОБА_1 ; доданою до матеріалів справи характеристикою Клубівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області № 912 від 26 листопада 2019 року на ОСОБА_2 ; доданою до матеріалів справи інформацією дитячого садка Ромашка від 01 листопада 2019 року; доданим до матеріалів справи актом обстеження матеріально-побутових умов проживання від 26 листопада 2019 року;доданим до матеріалів справи висновком органу опіки та піклування - виконавчого комітету Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Сама ОСОБА_2 на неодноразові виклики до суду не з`явилася, відзиву на позов не подала, жодних доводів суду щодо позовних вимог не навела.

За таких обставин суд вважає, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, що є підставою для позбавлення її батьківських прав.

Вивчивши думку сторін, матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність та доцільність позбавлення відповідачки батьківських прав, дітей передати бабусі ОСОБА_1 ,що відповідатиме інтересам дітей.

Відповідно до ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч. 3 ст. 181 Сімейного Кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

За вимогами ч. ч. 1, 2 ст. 182 Сімейного Кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3 -1 ) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

3 -2 ) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи стан здоров`я та матеріальне становище дітей та матері, котра є здоровою, працездатною, постійного місця роботи та заробітку (доходу) не має, добровільно матеріальної допомоги на утримання дітей не надає, суд знаходить за доцільне стягнути з ОСОБА_2 аліменти у розмірі по 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного вікущомісячно на кожну дитину, починаючи з дня подачі позову до суду і до повноліття дітей, що відповідатиме інтересам дітей.

Приймаючи до уваги те, що діти проживають з бабусею ОСОБА_1 , перебувають на її утриманні, рішенням № 10 засідання виконавчого комітету Залузької сільської ради Білогірського району Хмельницької області від 30 вересня 2020 року № 10 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , тимчасово влаштовано у сім`ю ОСОБА_1 і позивачка фактично являється їх законним представником, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 правомірно вимагає стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання її дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Суд знаходить, що згідно вимог ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального Кодексу України та Закону України Про судовий збір з відповідачки слід стягнути судовий збір на користь держави з урахуванням кількості задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 150, 164, 165, 166, 180, 181, 182, 183, 184 Сімейного Кодексу України, Постановою № 3 Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , Законом України Про судовий збір , ст.ст. 2, 12, 13, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 92, 95, 133, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Білогірським РВ УМВС України в Хмельницькій області 02 січня 2001 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ), третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області (30200 Хмельницька область, смт. Білогір`я, вул. Шевченка, 42, код ЄДРПОУ 21316233) задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) аліменти на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Білогірським РВ УМВС України в Хмельницькій області 02 січня 2001 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) на утримання двох неповнолітніх дітей: доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Залужжя Білогірського району Хмельницької області, у розмірі по 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного вікущомісячно на кожну дитину, починаючи з 12 грудня 2019 року і до повноліття дітей.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_2 1681 грн. 60 коп. судового збору (отримувач: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету 22030106 ).

Апеляційна скарга на рішення суду подається Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Суддя О. С. Янішевська

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93393148
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —669/1296/19

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Давидюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні