Ухвала
від 03.12.2020 по справі 910/5541/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

м. Київ

03.12.2020 Справа №910/5541/20

За позовомГромадської організації "Федерація водного поло Київщини" доВсеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" провизнання недійсним рішення конференції за позовом третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" доВсеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" провизнання недійсним рішення конференції

Суддя Бойко Р.В. секретар судового засідання Кучерява О.М. Представники учасників справи: від позивача:Юрченко О.І. від відповідача:Шевченко В.І., Скоропашкін І.А. від третьої особи:Юрченко О.І.

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2020 року Громадська організація "Федерація водного поло Київщини" звернулась до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", в якій просить визнати недійсним рішення Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 13.03.2020.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивача, як члена Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", протиправно не було допущено до участі у засіданні чергової Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", проведеної 13.03.2020, у зв`язку з чим, на його думку, прийняті за наслідками її проведення рішення є незаконними.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.04.2020 відкрито провадження у справі №910/5541/20 та вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження; визначено учасникам справи строки для надання заяв по суті спору; витребувано від Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" належним чином засвідчені копії протоколу, яким оформлено прийнятті на засіданні чергової Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", проведеному 13.03.2020, рішення; статуту Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" із всіма змінами та доповненнями; встановлено Всеукраїнській громадській організації "Федерація водного поло України" строк для надання витребуваних документів суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.07.2020 призначено підготовче засідання по справі №910/5541/20 на 27.08.2020.

Протокольними ухвалами Господарського суду міста Києва від 27.08.2020 відкладено розгляд клопотання позивача про витребування доказів до наступного підготовчого засідання; повторно зобов`язано відповідача виконати вимоги ухвали суду від 28.04.2020 в частині витребування документів, а саме: протоколу, яким оформлено прийнятті на засіданні чергової Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", проведеному 13.03.2020, рішення; статуту Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" із всіма змінами та доповненнями; відкладено підготовче засідання на 15.09.2020.

15.09.2020 через відділ діловодства суду від Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" надійшов відзив на позов з доказами його направлення позивачу, в якому відповідач заперечує позовні вимоги з тих підстав, що позивач є самостійною юридичною особою, яка не наділена правом на участь в управлінні всеукраїнською громадською організацією, відтак між сторонами відсутні корпоративні правовідносини та у позивача немає корпоративних прав, які могли бути порушені внаслідок проведення 13.03.2020 конференції. У зв`язку з наведеним відповідач стверджує, що даний позов про захист корпоративних прав є безпідставним, заявленим за відсутності предмету спору (корпоративних прав) та за відсутності підстав для вирішення спору в порядку господарського судочинства.

Протокольними ухвалами Господарського суду міста Києва від 15.09.2020 продовжено строк на подання відзиву; прийнято відзив до матеріалів справи; звернуто увагу позивача, що у нього є строк для надання заперечень на відповідь - 5 днів; оголошено перерву в підготовчому засіданні до 22.09.2020.

22.09.2020 через відділ діловодства суду від Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" надійшла відповідь на відзив з доказами її направлення відповідачу, в якій позивач вказує, що у грудні 2014 року на адресу Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" надійшов лист відповідача, в якому останній повідомив, що позивач включений до Національної федерації водного поло України, має обов`язок із сплати членських внесків, приймав участь у звітно-виборчій конференції Федерації водного поло України в м. Києві 20.12.2016 в якості делегата, а також викликався на конференцію, що на думку позивача, свідчить про наявність у Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" права на участь в управлінні (діяльності) Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України".

Протокольними ухвалами Господарського суду міста Києва від 22.09.2020 відкладено вирішення питання про долучення доказів поданих позивачем до моменту направлення копії такого доказу іншому учаснику справи; відкладено вирішення питання щодо витребування доказів; запропоновано позивачу надати докази вступу у Всеукраїнську громадську організацію "Федерація водного поло України", сплати вступного та членських річних внесків, рішення президії про прийняття у члени громадської організації; запропоновано відповідачу бути готовим надати відповідь на питання щодо сплати внесків членами громадської організації; оголошено перерву в підготовчому засіданні до 08.10.2020.

05.10.2020 через відділ діловодства суду від Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" надійшла заява про приєднання до позовної заяви про визнання недійсним рішення конференції. Так, Громадська організація "Закарпатська обласна Федерація водного поло" у своїй заяві просить суд визнати недійсним рішення Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 13.03.2020. В обґрунтування вказаної заяви Громадська організація "Закарпатська обласна Федерація водного поло" зазначає, що остання протиправно не була допущена до участі у засіданні чергової Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України", проведеної 13.03.2020, у зв`язку з чим, на її думку, прийняті за наслідками її проведення рішення є незаконними. До вказаної заяви Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло", зокрема, було долучено докази сплати судового збору та докази направлення (вручення) примірника даної заяви з додатками Громадській організації "Федерація водного поло Київщини" та Всеукраїнській громадській організації "Федерація водного поло України".

07.10.2020 через відділ діловодства суду від Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" надійшли заперечення з доказами їх направлення Громадській організації "Федерація водного поло Київщини", в яких відповідач вказує, що Статут Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" встановлює, що членами відповідача можуть бути виключно фізичні особи-громадяни. В той же час, у віце-президента були відсутні повноваження зараховувати до членів Федерації або виступати та підписувати документи від її імені. Редакція Статуту від 2005 року передбачала, що членами Федерації можуть бути трудові колективи підприємств, установ, організацій, тобто колективи громадян, але аж ніяк не саме підприємство, як юридична особа. Позивач ніколи не зараховувався відповідачем до членів Федерації та між сторонами не укладалось жодних договорів з цього приводу. Отже між сторонами відсутній будь-який правовий зв`язок, а тому будь-яке рішення Конфедерації не могло вплинути на права та інтереси позивача.

08.10.2020 через відділ діловодства суду від Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" надійшли пояснення, в яких позивач вказує, що сплачував внески за участь у проведенні змагань, проте членські внески ним не сплачувались, оскільки відповідач не доводив інформацію або рішення органу щодо суми членських внесків та строків їх сплати.

В підготовчому засіданні 08.10.2020 представником відповідача було надано заперечення щодо заяви Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" про приєднання до позовної заяви, в якій відповідач вказує, що заявник ніколи не був членом Федерації та був створений вже після проведення Конференції, за наслідками проведення якої було прийнято рішення, що оскаржуються в межах даної справи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.10.2020 у справі №910/5541/20 клопотання Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" про витребування доказів задоволено частково; витребувано від Відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у м. Києві Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) копію реєстраційної справи Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" (ідентифікаційний код 33745638); в іншій частині в задоволенні клопотання Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" про витребування доказів відмовлено; підготовче засідання відкладено на 29.10.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.10.2020 у справі №910/5541/20 прийнято позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору - Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" до Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" про визнання недійсним рішення конференції до розгляду з первісним позовом у справі №910/5541/20; вимоги за позовом третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору об`єднано в одне провадження з первісним позовом; повідомлено учасників справи, що підготовче засідання у справі №910/5541/20 призначено на 29.10.2020; визначено учасникам справи строки на подання заяв по суті позову третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору.

Протокольною ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.10.2020 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 05.11.2020 для надання можливості представнику позивача ознайомитись з матеріалами справи.

05.11.2020 через відділ діловодства суду від Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" надійшов відзив на позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору, в якому відповідач заперечує проти позовних вимог з тих підстав, що Громадська організація "Закарпатська обласна Федерація водного поло" не належить до місцевих осередків Федерації водного поло України, а діє як окрема громадська організація, будь-які відносини членства, підпорядкованості, господарські чи корпоративні відносини між сторонами відсутні, а тому права Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" не могли бути порушені рішенням Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 13.03.2020.

В підготовчому засідання 05.11.2020 представником Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" було подано заяву про зміну предмету позовних вимог, у відповідності до якої позивач просить суд визнати недійсним рішення Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 13.03.2020, а також визнати недійсним рішення Конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 26.09.2016.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2020 відмовлено у прийнятті заяви Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" про зміну предмету позову та повернуто її без розгляду.

Протокольною ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.11.2020 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 26.11.2020.

В підготовчому засіданні 26.11.2020 представником Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" було подано заяву про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням у справі №910/18446/20 за позовом Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" до Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" про визнання недійсним рішення конференції Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" від 26.09.2016.

Протокольною ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.11.2020 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 03.12.2020; відкладено вирішення клопотання про зупинення провадження у справі до наступного підготовчого засідання.

В підготовчому засіданні 03.12.2020 Громадською організацію "Федерація водного поло Київщини" подано заяву про залишення позову без розгляду.

В підготовче засідання 03.12.2020 з`явились представники позивача, відповідача та третьої особи, представник позивача та третьої особи заяву про залишення позову без розгляду підтримав та просив її задовольнити, а представник відповідача поклався на розсуд суду.

Розглянувши заяву Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" про залишення позову без розгляду суд дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення з огляду на наступне.

Пунктом 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Як вбачається із даної норми, вказане право позивача може бути реалізоване лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто, не залежить від мотивів позивача чи волі сторін у справі.

Водночас, положення ст. 226 Господарського процесуального кодексу України не є диспозитивними та передбачають обов`язок суду залишити позов без розгляду з підстав вказаних у частині 1 цієї статті.

Зважаючи на те, що має місце подання позивачем 03.12.2020 відповідної заяви та така заява подана ним до початку розгляду справи по суті, що є підставою для залишення позову без розгляду, передбаченою п. 5 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України, суд зобов`язаний залишити позов без розгляду.

Таким чином, перевіривши повноваження особи, яка підписала заяву про залишення позову без розгляду від імені позивача, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення відповідної заяви та залишення позову без розгляду.

Керуючись ст.ст. 182, 185, 226, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

Залишити позов Громадської організації "Федерація водного поло Київщини" до Всеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" про визнання недійсним рішення конференції без розгляду .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення (03.12.2020) та може бути оскарження протягом десяти днів з дня складення її повного тексту шляхом подання у відповідності до п. 17.5 ч. 1 ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Господарського процесуального кодексу України апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду або через Господарський суд міста Києва.

Повний текст ухвали складено 08.12.2020.

Суддя Р.В. Бойко

Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено10.12.2020
Номер документу93398277
СудочинствоГосподарське
Сутьзалишення позову без розгляду м. Київ 03.12.2020 Справа №910/5541/20 За позовомГромадської організації "Федерація водного поло Київщини" доВсеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" провизнання недійсним рішення конференції за позовом третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору Громадської організації "Закарпатська обласна Федерація водного поло" доВсеукраїнської громадської організації "Федерація водного поло України" провизнання недійсним рішення конференції

Судовий реєстр по справі —910/5541/20

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні