Ухвала
від 11.12.2020 по справі 914/3208/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

11.12.2020 р. Справа № 914/3208/20

Господарський суд Львівської області

у складі судді Фартушка Т.Б., розглянувши матеріали позовної заяви:

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю АВІДАЛЬ , м.Київ;

до Відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ГОЛДПРО , Львівська область, Городоцький район, с.Суховоля;

про: стягнення заборгованості

ціна позову: 43176,95грн.

ВСТАНОВИВ:

09.12.2020р. на адресу Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю АВІДАЛЬ від 30.11.2020р. вих. №30-11/5/20 (вх. №3404) до Товариства з обмеженою відповідальністю ГОЛДПРО про стягнення заборгованості; ціна позову: 43176,95грн.

Підставами позовних вимог Позивач зазначає неналежне виконання Відповідачем взятих на себе договірних зобов`язань з оплати поставленого Товариством з обмеженою відповідальністю ВІВАЛЬДІ Д Товару за Договором поставки від 05.03.2020р. №06-03/1/20, права кредитора за яким перейшли до Позивача на підставі Договору про відступлення права вимоги від 16.06.2020р. №16-06/5/20.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст.162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, встановлені Господарським процесуальним кодексом України підстави для її повернення, залишення без руху або відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Позивач у поданій до суду позовній заяві просить суд здійснити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд враховує, що відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження або позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частина перша статті 247 Господарського процесуального кодексу встановлює імперативну норму, за якою у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Приписами статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року для працездатних осіб в розмірі 2102 гривні.

Приписами ч.5 ст.252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши та дослідивши подану позовну заяву, враховуючи ціну позову; значення справи для сторін; обраний Позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, суд встановив, що поданий позов за своїми ознаками є малозначним в розумінні ч.5 ст.12 ГПК України, розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження є підставним та обґрунтованим, а відтак, клопотання Позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження підлягає до задоволення частково, а саме - справа №914/3208/20 підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін з ініціативи суду.

Також суд звертає увагу на те, що Позивачем у поданій до господарського суду Позовній заяві визначено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Позивача Товариство з обмеженою відповідальністю ВІВАЛЬДІ Д (49000, Дніпропетровська область, м.Дніпро, пров.Добровольців, буд.10; ідентифікаційний код: 41035134), проте не подано клопотання про залучення вказаної юридичної особи до участі у справі.

Як вбачається із поданої заяви, 05.03.2020р. між Товариством з обмеженою відповідальністю ВІВАЛЬДІ Д та Товариством з обмеженою відповідальністю ГОЛДПРО укладено Договір поставки №06-03/1/20, за умовами якого ТзОВ ВІВАЛЬДІ Д зобов`язувалось в порядку та на умовах, визначених Договором, виготовити і поставити молочну продукцію, а ТзОВ ГОЛДПРО - прийняти і оплатити вартість такої.

16.06.2020р. між ТзОВ ВІВАЛЬДІ Д (Первісний кредитор), ТзОВ АВІДАЛЬ (Новий кредитор) та ТзОВ ГОЛДПРО (Боржник) укладено Договір про відступлення права вимоги №16-06/5/20, за умовами якого Первісний кредитор відступає, а Новий кредитор набуває належне Первісному кредитору право грошової вимоги на отримання всіх грошових коштів, які належать до сплати Боржником Первісному кредиторові, в тому числі борг 35543грн. за видатковими накладними на відвантаження продукції згідно додатку №1 до Договору відповідно до договорів та вимог законодавства.

Відповідно до ст. 50 ГПК України: 1. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи; 3. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі; 4. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі; 5. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу; 6. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

З врахуванням наведеного суд дійшов висновків про необхідність залучення Товариства з обмеженою відповідальністю ВІВАЛЬДІ Д (49000, Дніпропетровська область, м.Дніпро, пров.Добровольців, буд.10; ідентифікаційний код: 41035134) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Позивача з ініціативи суду.

Керуючись ст.ст. 12, 20, 50, 120, 121, 162, 172, 174, 176, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1 . Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Задоволити клопотання Позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

4. Призначити судове засідання з розгляду справи по суті на 05.01.21 о 11:10 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Львівської області (м.Львів, вул.Личаківська, 128). Інформація про номер зали судового засідання буде розміщена на дошці оголошень суду.

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні Позивача Товариство з обмеженою відповідальністю ВІВАЛЬДІ Д (49000, Дніпропетровська область, м.Дніпро, пров.Добровольців, буд.10; ідентифікаційний код: 41035134).

6. Учасники справи вправі:

надати письмові пояснення, в яких вказати:

- уточнену позицію кожного учасника справи щодо предмету позову із врахуванням обставин, що досліджуються при розгляді справи по суті;

- надати нормативно і документально підтверджену оцінку позиції протилежної сторони;

- вказати обставини, які на думку представників учасників справи, мають бути дослідженні в ході розгляду справи по суті для підтвердження або спростування позовних вимог;

- в разі наявності обставин або наявних питань, на які необхідно отримати письмову, нормативно та документально підтверджену відповідь від інших учасників справи, пропонується надати перелік таких питань.

надати нормативно та документально підтверджене:

- обґрунтування своєї правової позиції з посиланням по кожному належному та допустимому доказу, що долучені до матеріалів справи, а також усі норми чинного законодавства України, що регулюють спірні правовідносини;

Учасникам справи:

- надати для огляду судом оригінали доказів, копії яких долучаються до матеріалів справи та на які має місце посилання в поданих до суду заявах;

7. Позивачу :

- у триденний строк з моменту отримання відзиву надати відповідь на відзив та докази надіслання (надання) іншим Учасникам справи відповіді на відзив;

8 Відповідачу :

- у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали, відповідно до ст. 165 ГПК України надати відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду); одночасно надіслати (надати) Позивачу та Третій особі копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого надіслання (надання) надати суду;

- у триденний строк з моменту отримання відповіді на відзив надати заперечення на відповідь на відзив з доказами надіслання (надання) заперечення та доданих до нього документів Учасникам справи;

9. Третій особі:

- в п`ятиденний строк з дня вручення ухвали надати суду письмове пояснення по суті спору та докази надіслання (надання) іншим Учасникам справи копії пояснення та доданих до нього доказів.

10. Визначити Відповідачеві п`ятиденний з дня вручення ухвали строк для можливості подати заяву з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. У випадку подання такої заяви копію надіслати (надати) іншим Учасникам справи, докази такого надіслання (надання) надати суду;

11. Визнати явку повноважних представників Учасників справи в судове засідання для надання пояснень по суті справи обов`язковою.

12. Викликати в судове засідання повноважних представників Учасників справи.

13. При направленні у судове засідання уповноважених представників Учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

14. Ухвала набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст.235 ГПК України.

15. Ухвала не підлягає оскарженню.

Права та обов`язки Учасників справи визначені ст.ст.42, 43, 46 ГПК України

Згідно зі ст.80 ГПК України, докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Сторони до початку розгляду справи по суті, зобов`язані повідомити суд про всі відомі їм рішення судів, що стосуються предмету спору, а також про всі відомі їм незавершені судові провадження, що стосуються предмету спору.

Сторонам роз`яснити, що у випадку наявності підстав, зазначених у статтях 35, 36, 37 ГПК України, заява про відвід судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача (ч.2 ст.38 ГПК України) повинна бути подана у строки, передбачені ч.3 ст.38 ГПК України.

Звернути увагу сторін на те, що, відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

У разі неявки повноважних представників Учасників справи в судове засідання - повідомити суд про причини неявки.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.43 ГПК України, учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя Т.Б. Фартушок

Дата ухвалення рішення11.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93465850
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості ціна позову: 43176,95грн

Судовий реєстр по справі —914/3208/20

Рішення від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 05.01.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні