Ухвала
від 20.10.2020 по справі 757/62002/19-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/62002/19-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" жовтня 2020 р. Печерський районний суд міста Києва

у складі: головуючого судді - Соколова О.М.,

при секретарі судових засідань - Проскурні А.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Києві клопотання особи, яка не приймала участь у справі, однак її права можуть бути порушені про зупинення провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Печерського районного відділу державної виконавчої служби м. Києва Головного територіального управління юстиції у м. Києві Міністерства юстиції України, третя особа: Сьома Київська державна нотаріальна контора, про зняття арешту з майна, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Печерського районного суду м. Києва перебувуає цивільна справа № 757/62002/19-ц за позовом ОСОБА_1 до Печерського районного відділу державної виконавчої служби м. Києва Головного територіального управління юстиції у м. Києві Міністерства юстиції України, третя особа: Сьома Київська державна нотаріальна контора, про зняття арешту з майна.

20.10.2020 року від особи, яка не приймала участь у справі, однак її права можуть бути порушені, дружини позивача ОСОБА_2 до суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, оскільки позивач ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 22.09.2020, серія НОМЕР_1 , а вказані правовідносини допускають правонаступництва просила провадження цій справі до прийняття спадщини після померлого зупинити та замінити позивача на правонаступника.

Будучи належним чином повідомленими сторони в судове засідання не з`явились, а тому суд вважає доцільним розглянути клопотання особи, яка не приймала участь у справі, однак її права можуть бути порушені, дружини позивача ОСОБА_2 за даної явки.

З врахуванням зазначених обставин справи, дослідивши клопотання, суд прийшов до висновку, про розгляд вказаного питання за відсутності учасників процесу.

Суд, дослідивши матеріали справи, надходить до висновку що провадження у справі підлягає зупиненню.

Так, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктами 1, 3 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника чи законного представника (п. 1 ч. 1 ст. 253 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. При процесуальному правонаступництві всі процесуальні дії, виконані попередником, є обов`язковими для правонаступника (ч.2 ст.55 ЦПК України).

Відповідно дост.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Статтями 1218,1219 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на спадкування не відноситься до тих прав, які в силу ст. 1219 ЦК є особистими і відносно яких правонаступництво недопустиме, оскільки здійснення цього права не пов`язано з певною особою, а тому може здійснюватися і спадкоємцями цієї особи на передбачених законом умовах.

Правовідносини, що виникли між сторонами, допускають правонаступництво.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне з`ясувати всі обставини, що мають значення для справи, зокрема коло осіб, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_1 , у разі їх наявності, та вирішити питання щодо можливості залучення до справи правонаступників позивача в порядку визначеному ст. 55 ЦПК України.

Оскільки, судом встановлено обставини, які відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України унеможливлюють продовження розгляду цивільної справи та наявність яких є підставою для зупинення провадження у справі, то клопотання особи, яка не приймала участь у справі, однак її права можуть бути порушені, дружини позивача ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 55, 251, 253, 255, 258-261, 353 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Зупинити провадження у цивільній справі № 757/62002/19-ц за позовом ОСОБА_1 до Печерського районного відділу державної виконавчої служби м. Києва Головного територіального управління юстиції у м. Києві Міністерства юстиції України, третя особа: Сьома Київська державна нотаріальна контора, про зняття арешту з майна - до прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 та залучення до участі у справі правонаступника позивача.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М.Соколов

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93483806
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/62002/19-ц

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Соколов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні