Рішення
від 14.12.2020 по справі 912/755/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2020 року Справа № 912/755/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С., розглянувши клопотання Фермерського господарства "Дрозди" про компенсацію (відшкодування) судових витрат на професійну правничу допомогу (вх. №14366/20 від 23.11.2020) у справі

за позовом: Фермерського господарства "Дрозди"

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

ОСОБА_1

та ОСОБА_2

про визнання права постійного користування на земельну ділянку

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали;

від третьої особи - участі не брали;

від третьої особи - участі не брали.

Встановив: до Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Дрозди" до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання за Фермерським господарством "Дрозди" права постійного користування на земельну ділянку 40,00 га (яка складається з земельних ділянок площею 21,9 га та площею 18,1 га), розташованої на території Омельницької сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області, яка була надана на ім`я ОСОБА_2 державним актом на право постійного користування землею серії Б № 052070 від 05.03.1993, який зареєстровано в Книзі записів державних актів за №4.

Ухвалою від 25.02.2020 постановлено відкрити провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 25.03.2020.

У позовній заяві позивачем зазначено, що попередній (орієнтовний) розрахунок витрат на правову допомогу, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи становить 10 000,00 грн.

Рішенням суду від 16.11.2020 позов задоволено повністю. Визнано за Фермерським господарством "Дрозди" право постійного користування земельною ділянкою 40,00 га, (яка складається з земельних ділянок площею 21,9 га кадастровий номер: 3524685800:02:000:9062 та площею 18,1 га кадастровий номер: 3524685800:02:000:9061), розташованої на території Омельницької сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області, яка була надана на ім`я ОСОБА_2 державним актом на право постійного користування землею серії Б № 052070 від 05.03.1993, який зареєстровано в Книзі записів державних актів за №4. Визнано недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області № 96 від 24.01.2018 "Про визначення переліку земельних ділянок для продажу права на них на земельних торгах". Стягнуто з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на користь Фермерського господарства "Дрозди" витрати зі сплати судового збору в сумі 6 306,00 грн. Судове засідання для вирішення питання про судові витрати призначено на 30.11.2020.

В судовому засіданні 16.11.2020 позивачем заявлено про намір подати заяву про подання доказів на підтвердження розміру понесених витрат у зв`язку з розглядом справи.

23.11.2020 засобами електронного зв`язку від позивача надійшло клопотання про надання доказів на підтвердження розміру понесених витрат на професійну правничу допомогу (а.с. 248-254).

Судове засідання, щодо розподілу судових витрат у справі призначене на 30.11.2020 не відбулось, у зв`язку з тим, що суддя Вавренюк Л.С., в провадженні якої перебуває дана справа з 23.11.2020 по 08.12.2020 включно була тимчасово непрацездатна.

Ухвалою суду від 10.12.2020 призначено судове засідання для розгляду клопотання Фермерського господарства "Дрозди" про компенсацію (відшкодування) судових витрат на професійну правничу допомогу у справі № 912/755/20 на 14.12.2020.

Розглянувши у судовому засіданні заяву позивача про відшкодування з відповідача на користь Фермерського господарства "Дрозди" витрат на професійну правничу допомогу, господарський суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч. 1 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Згідно з ч. 2 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до п. 5. ч. 6 ст. 238 Господарського процесуального кодексу України у разі необхідності у резолютивній частині також вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дата, час і місце його проведення.

На виконання вказаних приписів суд у резолютивній частині рішення призначив судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 30.11.2020.

У судовому засіданні 14.12.2020 сторони та треті особи участі не брали.

Відповідно до ч. 1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до ч.ч. 2-5 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Оскільки питання про розподіл судових витрат позивача на професійну правничу допомогу, про які він заявляв у попередньому розрахунку, не було вирішено при прийнятті рішення у даній справі, такі витрати мають бути розподілені судом.

За змістом ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Разом з тим, ст. 16 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно зі ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно з ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На виконання зазначених вище норм чинного законодавства позивачем подано Договір №29-08-18 від 29.08.2018 про надання професійної правничої допомоги (далі - Договір), укладеного між Богдановою Мариною Григорівною (Адвокат) та Фермерським господарством "Дрозди" (Клієнт), відповідно до п. 1.1 якого Клієнт доручає, а адвокат бере на себе обов`язок діяти в інтересах Клієнта з надання послуг, консультацій, представництва інтересів клієнта в установах, організаціях, судах України, тощо, а Клієнт зі свого боку зобов`язується прийняти вказані послуги, та оплатити їх (а.с. 249-250).

Згідно п. 2.1. Договору ціна Договору визначається із розрахунку адвокатського гонорару за кожний вид послуг згідно Додатку 1 до Договору та фактично витраченого часу по кожному виду послуг, що будуть визначені у актах прийому передачі про надання професійної правничої допомоги.

Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до набрання рішенням суду у даній справі законної сили (п. 7.1. Договору).

Договір підписано повноважними представниками сторін.

На виконання умов Договору сторонами підписано Додаток №1 до Договору, в якому визначено розмір адвокатського гонорару за послуги встановлені цим Додатком (а.с. 251).

На підтвердження факту надання послуг з правової допомоги сторонами підписано Акт прийому-передачі послуг з надання професійної правничої допомоги від 19.11.2020, відповідно до якого вбачається, що Адвокат надав, а Клієнт прийняв наступні послуги:

- складання та направлення позовної заяви відповідачу про визнання права постійного користування на земельну ділянку - 2 500,00 грн.

- складання та направлення до господарського суду Кіровоградської області відповіді на відзив відповідача по справі - 2 500,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 19.08.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 16.09.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 07.10.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 19.10.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 02.11.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн;

- участь у судовому засіданні господарського суду Кіровоградської області 16.11.2020 по здійсненню представництва інтересів Клієнта у справі - 1 000,00 грн (а.с. 252).

Згідно даного Акту підлягає оплаті 11 0000,00 грн.

Надані послуги та виплата гонорару Адвокату підтверджується наявним в матеріалах справи видатковим касовим ордером від 20.11.2020 на суму 11 000,00 грн (а.с. 254).

Також у справу подано копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю серія КР №000166 від 05.03.2018 на Богданову М.Г.; ордер серії КР №67875 від 07.11.2019 (а.с. 253).

Враховуючи надані докази на підтвердження здійснених фактичних витрат на оплату послуг адвоката та обґрунтованість їх розміру, предмет позову, підготовлені адвокатом документи, господарський суд, вважає підтвердженими понесені позивачем витрати на правничу допомогу у розмірі 11 000,00 грн.

При цьому суд зазначає, що за змістом п. 1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Вказаного правового висновку додержується Об`єднана палата Верховного Суду в постанові від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Клопотання відповідача в порядку ч. 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України щодо зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката до суду не надходило.

Водночас, обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Таким чином, з відповідача підлягають до стягнення на користь позивача витрати на правову допомогу у розмірі 11 000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 221, 233, 236-241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Клопотання Фермерського господарства "Дрозди" про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу у справі №912/755/20 (вх. №14366/20 від 23.11.2020) задовольнити.

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, код ЄДРПОУ 39767636) на користь Фермерського господарства "Дрозди" (28114, Кіровоградська область, Онуфріївський район, с. Омельник, вул. Воровченка, 43, і.к. 23097083) витрати на професійну правову допомогу в розмірі 11 000,00 грн.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії додаткового рішення направити:

позивачу - Фермерському господарству "Дрозди" на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_2;

відповідачу - Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області на електронну пошту: kirovohrad@land.gov.ua;

ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_2 на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Суддя Л.С. Вавренюк

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93497988
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/755/20

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Рішення від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні