Ухвала
від 10.12.2020 по справі 925/1459/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"10" грудня 2020 р. м.Київ Справа№ 925/1459/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Станіка С.Р.

суддів: Тищенко О.В.

Дикунської С.Я.

За участю секретаря судового засідання Бовсунівської Л.О.

за участю представників сторін згідно з протоколом судового засідання від 10.12.2020

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційної скарги Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області

на рішення Господарського суду Черкаської області

від 24.06.2020 (повний текст складено 24.07.2020)

у справі №925/1459/19 (суддя - Дорошенко М.В.)

За первісним позовом Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті"

за участі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Державного реєстратора виконавчого комітету Лип`янської сільської ради Шполянського району Черкаської області Чепур Тетяни Олексіївни

про визнання права комунальної власності

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті"

до Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області

про визнання права власності на нерухоме майно

ВСТАНОВИВ:

Шполянська міська рада об`єднаної територіальної громади Черкаської області звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті" про визнання за Шполянською міською радою права комунальної власності на одну четверту комплексу будівель, розташовану по вул. Пролетарській, 55 у м. Шпола Шполянського району Черкаської області.

В обґрунтування позову Шполянська міська рада зазначила, що на підставі наказу Черкаського облполіграфвидаву від 19.04.1990 №26 виробничі та службові приміщення Шполянської районної друкарні площею 116,4 кв. м., розташовані по вул. Пролетарській, 55 у м. Шпола Шполянського району Черкаської області, були передані з балансу друкарні на баланс районної газети "Шполянські вісті", що не є підставою набуття останньою права власності на ці приміщення. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.1991 №311 "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)" районні та міські друкарні були передані до комунальної власності. В 2017 редакція районної газети "Шполянські вісті" була реорганізована у Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті". Шполянська міська рада не ухвалювала жодних рішень щодо приватизації приміщень районної газети "Шполянські вісті", проте 13.06.2019 всупереч вимогам ст. 9 Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" державний реєстратор виконавчого комітету Лип`янської сільської ради Шполянського району Черкаської області Чепур Т.О. зареєструвала право власності на одну четверту частину комплексу будівель, розташовану по вул. Пролетарській, 55 у м. Шпола Шполянського району Черкаської області, яка до цього перебувала у комунальній спільній частковій власності редакції районної газети "Шполянські вісті" як його виробничі і службові приміщення, за Товариством, що порушує право власності на це майно Шполянської міської ради.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 24.06.2020 у справі №925/1459/19 у задоволенні первісного позову відмовлено повністю, у задоволенні зустрічного позову відмовлено повністю.

Не погодившись з прийнятим рішенням, позивач за первісним позовом (Шполянська міська рада об`єднаної територіальної громади Черкаської області) 17.08.2020 (згідно інформації відділення поштового зв`язку АТ "Укрпошта" на конверті у якому надійшла апеляційна скарга) звернувся до Північного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Черкаської області від 24.06.2020 у справі №925/1459/19 в частині не задоволених первісних вимог , та прийняти нову постанову, якою задовольнити первісні позовні вимоги Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області в повному обсязі та залишити оскаржуване рішення без змін в частині не задоволених зустрічних позовних вимог.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.11.2020 справу №925/1459/19 за апеляційною скаргою Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області на рішення Господарського суду Черкаської області від 24.06.2020 прийнято до провадження колегією суддів у складі: головуючий суддя - Станік С.Р. (суддя-доповідач), судді Дикунська С.Я., Тищенко О.В., розгляд справи призначено на 10.12.2020.

В судове засідання 10.12.2020 з`явились представники Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті".

Представник позивача - Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області - у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

В свою чергу, 09.12.2020 через канцелярію Північного апеляційного господарського суду від Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з перебуванням представника на самоізоляції внаслідок запроваджених карантинних обмежень.

Заслухавши думку присутніх представників щодо заявленого клопотання, суд апеляційної інстанції відмовляє в його задоволенні у зв`язку з необгрунтованістю заявленного клопотання.

В судовому засіданні 10.12.2020 судом апеляційної інстанції заслухано думки представників Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті" щодо предмета спору за первісним позовом, рішення суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні вимог за яким оскаржується в межах даного апеляційного провадження, та встановлено наступне.

Так, судом апеляційної інстації встановлено, що в оскаржуваному рішенні судом першої інстанції зроблено висновки, які покладено в основу рішення, про те, що:

- перебування на балансі Шполянської районної друкарні майна не означає, що остання є його власником, а з постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.1991 №311 "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)" вбачається, що на день прийняття цієї постанови майно Шполянської районної друкарні було державною власністю .

- з прийняттям Конституції України і Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" відповідно до п. 10 розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону майно, передане до комунальної власності областей, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції України здійснюють обласні ради, у даному випадку Черкаська обласна рада або уповноважені нею органи ;

- міська рада не надала суду рішення Черкаської обласної ради про передачу спірного майна до комунальної власності територіальної громади міста Шполи, а також інших доказів на підтвердження наявності підстав набуття територіальною громадою м. Шпола права комунальної власності на спірне майно.

Крім того, на стадії апеляційного розгляду справи, Товариством з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Шполянські вісті" було подано клопотання про залучення до матеріалів справи додаткових доказів по справі, зокрема акту приймання - передачі до статутного фонду редакції газети Шполянські вісті від 22-25.10.1991, в якому містяться відомості про передачу спірного майна у власність до статутного фонду "Редакція газети "Шполянські вісті", і зокрема,у вказаному акті також зазначено, що відповідна передача відбулась за участю Черкаської обласної ради народних депутатів та Шполянської районної ради народних депутатів.

Згідно з ч.1-2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Черкаської обласної ради та Шполянської районної ради щодо однієї з сторін спору в контексті досліджуваних правовідносин сторін щодо права власності на спірне майно, у зв`язку з чим на підставі ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України Черкаську обласну раду та Шполянську району раду необхідно залучити до участі у розгляді справи у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача за первісним позовом.

Відповідно до ч. 4-5 статті 50 Господарського процесуального кодексу України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в статтях 2, 4 Господарського процесуального кодексу України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Статтею 216 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження фактичних обставин справи та забезпечення принципу змагальності сторін, враховуючи залучення до участі у розгляді справи на підставі ст. 50 Господарського процесуального кодексу України у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача (1) Черкаську обласну раду та (2) Шполянську районну раду Черкаської області, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

За положенням ч. 2 ст. 281 Господарського процесуального кодексу України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 50, 216, 234, 235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.На підставі статті 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у розгляді справи у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - (1) Черкаську обласну раду (18001 м. Черкаси, бульвар Шевченка, 185) та (2) Шполянську районну раду Черкаської області (Пролетарська вул. 60, Шпола, Черкаська обл., 20600).

2. Запропонувати учасникам спору направити на адреси (1) Черкаської обласної ради (18001 м. Черкаси, бульвар Шевченка, 185) та (2) Шполянської районної ради (Пролетарська вул. 60, Шпола, Черкаська обл., 20600) позовну заяву та заперечення на неї, апеляційну скаргу та заперечення на неї, а також клопотання про про залучення до матеріалів справи додаткових доказів по справі, зокрема акту приймання - передачі до статутного фонду редакції газети Шполянські вісті від 22-25.10.1991, докази чого надати суду.

3. Запропонувати (1) Черкаській обласній раді (18001 м. Черкаси, бульвар Шевченка, 185) та (2) Шполянській районній раді (Пролетарська вул. 60, Шпола, Черкаська обл., 20600) надати пояснення по суті спірних правовідносин , зокрема щодо правового статусу спірного майна.

4. Розгляд справи №925/1459/19 за апеляційною скаргою Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області на рішення Господарського суду Черкаської області від 24.06.2020 відкласти на 28.01.2021 о 10 год. 30 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 літера А, зал судових засідань №16.

5. Повідомити учасників справи про розгляд справи в судовому засіданні.

6. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою розгляду справи по суті.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.Р. Станік

Судді О.В. Тищенко

С.Я. Дикунська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено16.12.2020
Номер документу93532293
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1459/19

Судовий наказ від 09.03.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Постанова від 28.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Рішення від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 16.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні