Ухвала
від 09.12.2020 по справі 569/18687/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/18687/20

1-кс/569/6587/20

УХВАЛА

09 грудня 2020 рокум. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Рівне клопотання старшого слідчого слідчого відділу Управління СБ України в Рівненській області ОСОБА_3 , яке погодив начальник відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та ДПСУ Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження №22020180000000033 від 07.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.359 КК України,

встановив:

До слідчогосуддіРівненськогоміського судунадійшлоклопотаннястаршого слідчого слідчого відділу Управління СБ України в Рівненській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтуванняклопотання слідчий вказав, що як встановлено досудовим розслідуванням невстановлені особи за допомогою використання шкідливого програмного забезпечення з ознаками спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації здійснили несанкціонований доступ до автоматизованої системи «Приват24» (лютий-березень 2020 року), внаслідок чого отримали персоніфіковані дані банківських карток клієнтів. У подальшому вказані персоніфіковані дані неодноразово використовувалися зловмисниками для підключення технології безконтактної оплати (NFC) з метою подальших несанкціонованих списань коштів у клієнтів АТ КБ «Приватбанк».

У тому числі встановлено, що 16.09.2020 року у період часу з 04 год. 40 хв. по 06 год., без відома та підтвердження директора ТОВ «Кампус Нетворкс», з банківського розрахункового рахунку № НОМЕР_1 (карта з № НОМЕР_2 ), який належить ТОВ «Кампус Нетворкс» (ЄДРПОУ: 39248808) у АТ КБ «Приватбанк», який є основним розрахунковим рахунком для клієнтів, невстановленими особами було знято грошові кошти декількома транзакціями на суму приблизно 110 000 гривень.

Створенням запитів на транзакцію до АТ КБ «Приватбанк» представниками ТОВ «Кампус Нетворкс» не здійснювалося. Для здійснення такого запиту необхідно знати ID - мерчант, ключ шифрування, які зберігаються виключно на серверній частині білінгової системи провайдера та білінгової системи АТ КБ «Приватбанк». Після здійснення відповідних запитів від імені ТОВ «Кампус Нетворкс» на транзакцію, вимагалося підтвердження дзвінком з фінансового номеру телефону № НОМЕР_3 на №3700. У час здійсненнявідповідних незаконних платежів, жодних дій відповідальною особою ТОВ «Кампус Нетворкс» з мобільним телефоном не проводилося. Відповідні запити були схвалені системою «Приват24», без відома директора ТОВ «Кампус Нетворкс».

Отримання персоніфікованихданихТОВ «Кампус Нетворкс» здійснювалося шляхом несанкціонованого втручання в білінгову систему, з використанням шкідливого програмного забезпечення з ознаками спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Відповідні дані зловмисники могли отримати шляхом несанкціонованого отримання інформації відповідним шляхом з серверів АТ КБ «Приватбанк».

У ході досудового розслідування встановлено ознаки незаконного використання шкідливого програмного забезпечення з ознаками СТЗ, яке використовувалось під час формування запитів для несанкціонованих переказів коштів клієнтів АТ КБ «Приватбанк», що є провайдерами Інтернет-зв`язку та використовують білінгову систему АСР «MikBill».

Також встановлено інших Інтренет-мерчантів, в білінгову систему яких також відбулось несанкціоноване втручання в період з 15.09.2020 року, які також використовують білінгву систему «Mikbill»:

-ФОП ОСОБА_5 (ІНН НОМЕР_4 , м. Харків);

-ТОВ «ЛІМАНЕТ» (ЄДРПОУ 37958419);

-ПП «ІВ-КОМ» (ЄДРПОУ 36314076);

-ФОП ОСОБА_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

-ТОВ «Технології Онлайн Бізнесу», ЄДРПОУ 41338392;

-ТОВ «ІТ ЛЮКС ТЕЛЕКОМ» (ЄДРПОУ 39356873);

-ТОВ «ЛАН ТРЕЙС», ЄДРПОУ 36230227;

-ФОП ОСОБА_7 (м. Кременець).

Вчинити вищевказане правопорушення могли особи, які добре розбираються в білінговій системі «Mikbill» та знають про те, як можна віддалено підключитись до неї.

Серед зазначених осіб причетними до вищевказаної протиправної діяльності щодо здійснення кібератак на вищевказану білінгову систему може бути ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, у встановленому законом порядку отримані достатні дані про те, що докази вчинення кримінального правопорушення, а саме: засоби та знаряддя вчинення протиправної діяльності, персональні електронно-обчислювальних машини, ноутбуки, планшети, мобільні телефони, SIM-картки, оптичні, магнітні та інші носії цифрової інформації, документи, записники, робочі зошити, чорнові записи, віддалені робочі термінали, інше телекомунікаційне та серверне обладнання, програмне забезпечення, які можуть мати доказове значення у кримінальному провадженні, зберігаються по місцю фактичного проживання.

З метоювиявлення тафіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав та пояснив, що отримані під час обшуку речі необхідні для підтвердження обставин вчинення кримінального правопорушення, відшукування речей, які є предметом кримінального правопорушення.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши зміст клопотання на відповідність вимогам КПК України та дослідивши документи кримінального провадження, якими обґрунтовані доводи клопотання, а також з`ясувавши інші обставини, які мають значення для вирішення питання про надання дозволу про обшук, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, враховуючи такі обставини і мотиви.

Клопотання подане у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22020180000000033 від 07.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 359 КК України.

Дане кримінальне провадження розслідується Управлінням СБУ в Рівненській області.

Описані у клопотанні фактичні обставини в сукупності з наданими слідчим поясненнями та поданими матеріалами кримінального провадження дають слідчому судді можливість дійти висновку, що наявні достатні підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення. Зазначене стверджується матеріалами кримінального провадження.

Відповідно до вимог статті 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Встановлено, що орган досудового розслідування ставить питання про проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність особи до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення.

Оцінюючи доводи слідчого,наведені уклопотанні тапояснення, надані ним в судовому засіданні, слідчий суддя приходить до висновку, що речі можуть стосуватися кримінального провадження, у межах якого заявлено клопотання.

Слідчим доведено, що вони мають значення для досудового розслідування і ці речі, які планується відшукати під час обшуку, можуть бути використані як докази, які самі по собі та в сукупності з іншими матеріалами досудового розслідування нададуть можливість встановити істину у даному кримінальному провадженні, а також встановити обставини, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи обставини вчиненого кримінального правопорушення, а також характер речей, що належить відшукати, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом їх відшукання та вилучення.

Досліджені обставини вказують на те, що в органу досудового розслідування не має іншого ефективного процесуального способу отримати доступ до речей, зокрема, у добровільному порядку (шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до положень про збирання доказів в порядку ч. 2 ст. 93 КПК України або шляхом застосування заходів забезпечення кримінального провадження).

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, об`єктнерухомогомайназаадресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ТОВ «ЕКТОРНЕТ Україна І».

Щодо пропорційності втручання у приватне життя, слідчий суддя оцінює таке втручання на відповідність трьом критеріям, встановленим Європейським судом з прав людини: 1) чи відбувається втручання згідно із законом; 2) чи переслідує втручання законну мету та 3) чи є втручання необхідним у демократичному суспільстві.

Чинним кримінальним процесуальним законом передбачено процедуру отримання дозволу на проведення обшуку і його проведення.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

З метою оцінки пропорційності втручання, під час розгляду клопотання встановлено, що є підстави вважати, що під час обшуку можуть бути знайдені докази, які мають суттєве значення для досудового розслідування, тому з метою відшукання доказів і запобіганню їх знищення необхідно здійснити проникнення у вказане нерухоме майно.

Таке втручання в приватне життя є пропорційним, оскільки потреби досудового слідства в частині виконання завдань кримінального провадження обумовлюють необхідність проведення обшуку.

Керуючись ст. 234, 235, 309 КПК України,

постановив:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Управління СБ України в Рівненській області ОСОБА_3 , яке погодив н ачальник відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та ДПСУ Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження №22020180000000033 від 07.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 359 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку рамках кримінального провадження №22020180000000033 у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 ,яка відповіднодо інформаціїз Державногореєстру речовихправ нанерухоме майнота Реєструправ власностіна нерухомемайно,Державного реєструІпотек,Єдиного реєструзаборон відчуженняоб`єктів нерухомогомайна, належитьна правіприватної власностіТОВ «ЕКТОРНЕТУкраїна І», з метою відшукання і вилучення засобів та знарядь вчинення протиправної діяльності, персональних електронно-обчислювальних машин, ноутбуків, планшетів, мобільних телефонів, SIM-карток, оптичних, магнітних та інші носіїв цифрової інформації, документів, записників, робочих зошитів, чорнових записів, віддалених робочих терміналів, іншого телекомунікаційного та серверного обладнання, програмного забезпечення, яке установлене на вищевказаних носіях, банківських карток, що можуть мати значення для кримінального провадження.

Строк дії ухвали до 09 січня 2021 року.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93545634
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, в рамках кримінального провадження №22020180000000033 від 07.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.359 КК України

Судовий реєстр по справі —569/18687/20

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні