Рішення
від 10.12.2020 по справі 920/858/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.12.2020 Справа № 920/858/20 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Яковенка В.В., за участю секретаря судового засідання Данілової Т.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщення господарського суду Сумської області матеріали справи № 920/858/20 в порядку загального позовного провадження

за позовом: Покровської сільської ради Краснопільського району Сумської області (42437, Сумська область, Краснопільський район, с. Покровка, вул. Садова, 57А, код 04389377)

до відповідача: акціонерного товариства «Сумиобленерго» (40035, м. Суми, вул. І.Сірка, 7, код 23293513)

про скасування рішення,

представники учасників справи:

позивача: адвокат Кордюк В.П.;

відповідача: адвокат Дубровська А.В.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду надійшла позовна заява, в якій позивач просить суд витребувати у акціонерного товариства «Сумиобленерго» журнал реєстрації засідань комісії з розгляду актів про порушення, який повинен вестися відповідно до п. 8.2.6 ПРРЕЕ; скасувати рішення АТ «Сумиобленерго» по розгляду акту про порушення № 001220 від 14.05.2020, оформлене протоколом засідання комісії філії «Сумський район електричних мереж» публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» від 24.06.2020 про визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, а також стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору в сумі 2102,00 грн.

Ухвалою суду від 07.09.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 06.10.2020.

28.09.2020 представник відповідача подав відзив на позовну заяву, в якому просить суд у задоволенні позовних вимог відмовити, зазначивши про те, що повідомлень від позивача про факт відсутності пломби на дверцятах виносної шафи обліку об`єкта споживача «Водогін» в с. Покровка, до моменту складання акту про порушення не надходило, тому застосування відповідачем положення ПРРЕЕ щодо визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення цих Правил є правомірними.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 06.10.2020 відкладено підготовче засідання на 05.11.2020.

Однак, 05.11.2020 розгляд справи не відбувся, оскільки суддя Яковенко В.В. перебував на навчанні у Київському регіональному відділенні Національній школі суддів України в режимі онлайн-трансляції.

Ухвалою суду від 09.11.2020 продовжено строк підготовчого провадження до 07.12.2020 та призначено підготовче засідання на 26.11.2020.

У судовому засіданні 26.11.2020 протокольною ухвалою клопотання представника позивача про витребування доказів, яке зазначено у прохальній частині позовної заяви залишено без розгляду.

Ухвалою суду від 26.11.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 10.12.2020.

Згідно зі статтею 194 ГПК України завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат.

Статтею 114 ГПК України визначено, що суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для подачі доказів в обґрунтування своїх позицій по справі, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, господарським судом у межах наданих йому повноважень створені належні умови для реалізації учасниками процесу своїх прав.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

14.05.2003 між Покровською сільською радою Краснопільського району Сумської області (позивач - споживач) та акціонерним товариством Сумиобленерго (відповідач - постачальник) було укладено договір № 227 про постачання електричної енергії, відповідно умов якого постачальник постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є невід`ємними частинами.

З 01.01.2019 ПАТ «Сумиобленерго» є оператором системи розподілу електричної енергії, яке діє на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, виданої відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1445 від 16.11.2018, і проводить свою господарську діяльність з надання послуг з розподілу електричної енергії на території Сумської області.

Відповідно до п. 1.2.1. Правил роздрібного ринку електричної енергії, які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 (далі ПРРЕЕ) на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно ПРРЕЕ, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку електричної енергії.

Пунктами 1.1.1, 2.1.2, 2.1.4, 2.1.6 ПРРЕЕ передбачено, що ПРРЕЕ є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку. Оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 ЦК України на основі типового договору, що є додатком 3 до ПРРЕЕ та оприлюднюється на офіційному веб-сайті оператора, яким є АТ Сумиобленерго .

Фактом приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора, системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

28.12.2018 позивачем було підписано заяву-приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії з 01.01.2019.

Таким чином, Покровська сільська рада Краснопільського району Сумської області приєдналась до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. Приєднання відбулося на умовах чинного договору про постачання електричної енергії № 227 від 14.05.2003.

Відповідно до п.1.1., п.1.2. договору він є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії споживачам (надалі - споживач) як послуги оператора системи. Цей договір укладається сторонами з урахуванням статей 633 , 634 , 641 , 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до умов цього договору згідно з заявою-приєднання, що є додатком 1 до цього договору. Умови договору розроблено відповідно до Закону України Про ринок електричної енергії та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 № 312, та є однаковими для всіх споживачів.

Пунктом 2.1. договору передбачено, що оператор системи надає споживачу послуги з розподілу електричної енергії, параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309 та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в паспорті точки розподілу електричної енергії, який є додатком 2 до договору, та в особовому рахунку споживача, облікових базах даних оператора системи.

Оператор системи згідно з підпунктами 2, 5-7 пункту 7.1. договору має право: на безперешкодний доступ (за пред`явленням службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки та контрольного огляду вузла вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого ПРРЕЕ порядку та умов договору; вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією; контролювати додержання споживачем вимог ПРРЕЕ; складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору про розподіл електричної енергії та порушення вимог законодавства України в електроенергетиці.

Відповідно до п. 8.9. договору у разі виявлення однією із сторін порушень умов договору іншою стороною, за які законодавством передбачене застосування санкцій чи які тягнуть за собою збитки, недоотриману продукцію або вигоду тощо, на місці оформлюється двосторонній акт порушень. Акт складається у присутності представників обох сторін у двох примірниках. Сторона, дії або бездіяльність якої стала причиною складання акта, має право внести до акта свої зауваження. Сторона, яка виявила порушення своїх прав, зобов`язана попередити іншу сторону про необхідність складення акта. Сторона, яка здійснила таке порушення, не може без поважних причин відмовитись від складення та підписання відповідного акту. У разі відмови сторони, що здійснила порушення, від підписання акта, в акті робиться запис про відмову. Якщо акт на місці складення підписали не менше 3 уповноважених представників сторони, що складала акт, такий акт вважається дійсним.

14.05.2020 представниками відповідача проведено контрольний огляд засобу комерційного обліку на об`єкті Покровської сільської ради Водогін с. Покровка за адресою: вул. Садова, 51, с. Покровка, Краснопільський район, Сумська область, про що складено акт про порушення № 001210.

З акту № 001210 від 14.05.2020 вбачається, що було виявлено відсутність пломби з відбитками тавр оператора системи розподілу електричної енергії на дверцятах виносної шафи обліку електричної енергії, а саме: пунктів 2.3.3, 2.3.4, п.п. 8 п.5.5.5 ПРРЕЕ.

Рішенням, що оформлене протоколом № 001210 від 24.06.2020, комісія філії Сумський РЕМ ПАТ Сумиобленерго по розгляду акту про порушення за результатами розгляду акта про порушення № 001210 визначила обсяг необлікованої електричної енергії 4804 кВт*год, загальною вартістю 13734,85 грн. з ПДВ.

Вимога про скасування рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та її вартості є способом захисту прав та інтересів, установленим законом, оскільки таке рішення комісії, оформлене протоколом з розгляду акту про порушення ПРРЕЕ, безпосередньо впливає на права та обов`язки відповідного суб`єкта господарювання у контексті його відносин з електропередавальною організацією, встановлює обсяг і вартість недоврахованої електроенергії, покладає додаткові обов`язки та створює загрозу припинення електропостачання відповідного споживача у майбутньому.

Між сторонами у справі виникли відносини з приводу електропостачання, які регулюються Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України Про ринок електричної енергії , Правилами роздрібного ринку електричної енергії та договором.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 275 ГК України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Правовідносини, що склались між сторонами у справі виникли на підставі договору, а предметом позову фактично є вимога про визнання недійсним та скасування рішення комісії відповідача, яке оформлено протоколом від 24.06.2020 на основі акту про порушення № 001210 від 14.05.2020 щодо нарахування оперативно-господарської санкції відносно позивача.

Так, рішення постачальника електричної енергії про нарахування вартості недооблікованої спожитої електроенергії є оперативно-господарською санкцією.

Відповідно до частини 1 статті 237 Господарського кодексу України, встановлено, що підставою для застосування оперативно-господарських санкцій є факт порушення господарського зобов`язання другою стороною.

При розгляді справ про скасування оперативно-господарських санкцій суди повинні перевірити правомірність їх застосування шляхом встановлення вчинення споживачем порушень ПРРЕЕ, які зафіксовані належним чином та підтверджуються належними й допустимими доказами, а також правильність застосування постачальником Методики про визначення вартості необлікованої електричної енергії.

Згідно з ч. 5 ст. 277 ГК України відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом.

Відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі, врегульовані Законом України Про ринок електричної енергії .

Статтею 77 Закону України Про ринок електричної енергії встановлено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є зокрема: пошкодження цілісності пломб, повірочного тавра тощо.

Судом враховується, що за ч. 6 ст. 56 Закону України Про ринок електричної енергії постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку.

Правилами роздрібного ринку електричної енергії регулюються взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними Правилами роздрібного ринку електричної енергії..

Пунктом 8.2.4. ПРРЕЕ визначено, що у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Відповідно до п. 8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням:

меж балансової належності;

перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення;

номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення;

фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

В акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою.

Отже підзаконним нормативним актом встановлена як процедура, так і вимоги для оформлення акту порушень, де однією з вимог є складання акту в присутності уповноваженого представника споживача і його підписання ним, а також умови відмови від його підписання.

Таким чином, суд приходить до висновку, що під час проведення енергопостачальною організацією контрольного огляду чи технічної перевірки засобів обліку споживача, при виявленні порушення споживачем ПРРЕЕ участь споживача, або його представника є обов`язковою, а наявність його відмови підписати акт потребує дотримання чітко визначеної процедури фіксації такого факту, внаслідок чого забезпечується захист прав споживача.

Судом установлено та підтверджено матеріалами справи, що 14.05.2020 під час перевірки та складання акта про порушення №001210 був присутній сільський голова ОСОБА_1 , який відмовився від підпису.

Цей акт підписано представниками постачальника електричної енергії ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

У рядку з актом про порушення ознайомлений споживач зазначено від підпису відмовився , фамілія та ініціали С.І. Циганенко .

Рядок відмову споживача підписувати акт про порушення засвідчує свідок не заповнений.

У додаткових відомостях в акті зазначено: Під час складання акту про порушення проводилася фотофіксація .... .

Сторони не заперечували, що відеозйомка під час перевірки 14.05.2020 не проводилася, за допомогою фотозйомки факт відмови споживача від підпису не фіксувався.

Враховуючи викладене, акт про порушення не відповідає вимогам п. 8.2.5 ПРРЕЕ, оскільки складений представниками постачальника без дотримання визначеного порядку його оформлення та фіксації відмови від підпису, а відтак не є дійсним і відповідно належним доказом факту вчинення споживачем правопорушення у сфері електроенергетики, що слугував підставою для застосування відповідачем до позивача спірної оперативно-господарської санкції.

Таким чином, суд приходить до висновку, що акт про порушення № 001210 від 14.05.2020 не відповідає встановленим нормативно-правовим вимогам, не містить всі необхідні відомості, з огляду на що, суд відхиляє твердження відповідача щодо доказовості вказаного акта.

Відповідно до положень частин 1, 3 ст. 74, 76 - 79 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи. Які мають значення для справи.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Наведені відповідачем аргументи щодо відсутності підстав для задоволення позову не приймаються судом, оскільки не відповідають фактичним обставинам справи та вимогам законодавства.

З`ясувавши викладені обставини, дослідивши в судовому засіданні подані докази, оцінивши аргументи учасників справи, суд дійшов висновку, що права позивача, за захистом яких він звернувся до господарського суду були порушені відповідачем, тому заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Скасувати рішення філії Сумський РЕМ акціонерного товариства Сумиобленерго (40035, м. Суми, вул. Івана Сірка, 7, код ЄДРПОУ 23293513) по розгляду акту про порушення № 001210 від 14.05.2020, оформлене протоколом засідання комісії від 24.06.2020 про визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії.

3. Стягнути з акціонерного товариства «Сумиобленерго» (40035, м. Суми, вул. І.Сірка, 7, код 23293513) на користь Покровської сільської ради Краснопільського району Сумської області (42437, Сумська область, Краснопільський район, с. Покровка, вул. Садова, 57А, код 04389377) 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок) судового збору.

4. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Згідно зі статтею 241 Господарського процесуального кодексу України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Повне рішення складено 16.12.2020.

Суддя В.В. Яковенко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93558608
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/858/20

Судовий наказ від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Рішення від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні