Ухвала
від 16.12.2020 по справі 927/1153/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

16 грудня 2020 року м. Чернігів справа № 927/1153/20

Суддя Господарського суду Чернігівської області Фесюра М.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство"Агродім", вул. Перемоги, 79, с. Городище, Бахмацький район, Чернігівська область, 16520, код ЄДРПОУ 32659577

до відповідача: Агрокрафт ГмбХ, Зеерозенвег 6, 50769, Кельн, Німеччина, ( AGROKRAFT GmbH , Seerosenweg 6, 50769, Koln, Deutschland, ідентифікаційний податковий номер: DE 814824000, реєстраційний номер: В 60076, дата 04.04.2007)

про стягнення 28 000,00 доларів США

ВСТАНОВИВ:

Позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "Агродім" подано позов до відповідача - AGROKRAFT GmbH (Агрокрафт ГмбХ) про стягнення 28000,00 доларів США заборгованості за контрактом міжнародної поставки №041219 від 04.12.19.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.12.20 справа № 927/1153/20 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Ухвалою суду від 07.12.20 позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк для усунення виявлених недоліків.

08.12.20 позивачем у встановлений строк на електронну адресу суду надіслано клопотання про усунення недоліків, в якому виклав пояснення щодо встановлених господарським судом недоліків. В своїх поясненнях позивач, посилаючись на ст. 13 Закону України Про поштовий зв`язок та Правила поштового зв`язку, зазначає, що міжнародні поштові відправлення (у тому числі листи) виділено в окрему групу, щодо якої чинними в Україні правилами надання послуг поштового зв`язку не передбачено можливості надсилання кореспонденції з описом вкладення. Позивач наголошує на належному виконанні обов`язку з направлення позовної заяви відповідачу посилаючись на правові позиції, викладені у постановах Верховного Суду від 22.02.2019 у справі № 910/7308/16, від 10.09.2019 у справі № 925/410/19.

Крім того, позивачем надано для залучення до матеріалів справи роздруківку електронного листування між сторонами, які були зазначені в п.9 в якості додатку до позовної заяви.

Враховуючи вищенаведене, відповідно до вимог статті 176 Господарського процесуального кодексу України, ст. 13 Закону України Про поштовий зв`язок суд дійшов висновку про відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху.

Згідно положень статті 174 Господарського процесуального кодексу (далі - ГПК України), якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до пункту 4 частини 2 статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до частини 3 статті 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приймаючи до уваги ціну позову та характер спірних правовідносин, суд згідно з частиною 3 статті 247 ГПК України дійшов висновку про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що відповідач є нерезидентом, інформації щодо наявності на території України офіційно зареєстрованих представництв немає, а тому про розгляд даної справи відповідача належить повідомляти в порядку, передбаченому чинними міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Адреса місцезнаходження відповідача: Агрокрафт ГмбХ, Зеерозенвег 6, 50769, Кельн, Німеччина, (AGROKRAFT GmbH, Seerosenweg 6, 50769, Koln, Deutschland)

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (частина 1 статті 365 ГПК України).

Оскільки відповідачем у справі є нерезидент, то до правовідносин по повідомленню іноземної юридичної особи про розгляд справи, у якій вона виступає відповідачем (вручення судового документа) необхідно застосовувати положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року, учасниками якої є Україна та Федеративна Республіка Німеччина.

Повідомлення іноземних суб`єктів про розгляд справи судами України здійснюється в порядку, визначеному Конвенцією.

Відповідно до ст. 1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Відповідно до статті 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої статті 5 Конвенції, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної держави.

Згідно зі статтею 10 Конвенції, якщо запитувана держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном.

Згідно пункту 6.7. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 27.06.2008 р. № 1092/5/54, суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального Органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 Конвенції, напряму.

Відповідно до інформації, розміщеної веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права: http://www.hcch.net. Уповноваженим органом Німеччини у Федеральній землі Північний-Рейн-Вестфалія за розташуванням міста Кельн є Die Prasidentin des Oberlandesgerichts Dusseldorf Cecilienallee 3 40474 Dusseldorf tel.: +49 (211) 4971-0 (North-Rhine/Westphalia) fax: +49 (211) 4971-548 e-mail: poststelle@olg-duesseldorf.nrw.de

Таким чином, з метою належного повідомлення відповідача, AGROKRAFT GmbH, про дату, час і місце розгляду даної справи, враховуючи норми статей 3, 10 Конвенції відправлення судових документів здійснюється шляхом направлення Уповноваженому Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, а також безпосередньо за адресою місцезнаходження відповідача.

Враховуючи викладене, беручи до уваги необхідність належного повідомлення відповідача про підготовче засідання у справі №927/1153/20, шляхом звернення Господарського суду Чернігівської області до Уповноваженого органу Німеччини.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд вважає за необхідне уповноважити Товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство"Агродім" здійснити переклад - ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі №927/1153/20 від 16.12.20 німецькою мовою з урахуванням вимог Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 року № 1092/5/54, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 року за № 573/15264.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

На підставі ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, приймаючи до уваги необхідність надсилання судового доручення про надання правової допомоги до компетентного органу іноземної держави, провадження у справі зупинити до дня проведення підготовчого засідання.

Керуючись ст. 12, 120, 176, 228 234, 235, 365 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 31 травня 2021 року о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 301.

4. Провадження у справі зупинити до 31 травня 2021 року.

5. Зобов`язати позивача в строк до 28.12.2020 подати через відділ документального забезпечення суду (канцелярії) належним чином нотаріально завірені копії перекладу на німецьку мову у трьох примірниках для подальшого направлення до Уповноваженого органу Німеччини - Die Prasidentin des Oberlandesgerichts Dusseldorf Cecilienallee 3 40474 Dusseldorf tel.: +49 (211) 4971-0 (North-Rhine/Westphalia) fax: +49 (211) 4971-548 e-mail: poststelle@olg-duesseldorf.nrw.de:

- ухвали про відкриття провадження у справі № 927/1153/20 від 16.12.20;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів;

- короткого викладу документа, що підлягає врученню;

- підтвердження.

Суд звертає увагу позивача, що в силу ст. 81 Господарського процесуального кодексу України ненадання витребуваних судом документів є підставою для залишення позову без розгляду.

6. Запропонувати відповідачу відповідно до ст.165 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі: надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується його заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати позивачу: копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив з урахуванням вимог ст. 166 ГПК України.

8. Запропонувати відповідачу подати до суду заперечення з урахуванням вимог ст. 167 ГПК України.

9. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

10. При направленні у підготовче засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

11. Звернути увагу сторін, що подання доказів здійснюється в порядку, передбаченому ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя М.В. Фесюра

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93558869
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 28 000,00 доларів США

Судовий реєстр по справі —927/1153/20

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні