Ухвала
від 16.12.2020 по справі 818/1345/15
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

16 грудня 2020 року справа № 818/1345/15

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Бондар С.О., розглянувши в приміщенні суду м. Суми клопотання Національного банку України про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі за адміністративним позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" про стягнення штрафу,-

В С Т А Н О В И В:

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 13.05.2015 задоволений адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" про стягнення штрафу в розмірі 17000 грн.

На виконання вказаної постанови, Сумським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист від 07.07.2015.

Національний Банк України звернувся до суду із клопотанням про заміну сторони виконавчого провадження. а саме: Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг її правонаступником - Національним банком України, посилаючись на те, що з 01 липня 2020 року функція регулювання ринку фінансових послуг виконує Національний банк України.

У судове засідання заявник та відповідач не з`явилися, повідомлялися належним чином про дату, час і місце розгляду заяви. Заявник просив розгляд клопотання провести без його участі.

Відповідно до частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Тому суд визнав за можливе здійснити розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження за відсутності учасників справи в письмовому провадженні на підставі частини дев`ятої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі приписів частини четвертої статті 229 вказаного Кодексу.

Суд, вивчивши письмові матеріали справи, зазначає наступне.

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 13.05.2015 задоволений адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" про стягнення штрафу в розмірі 17000 грн.

Рішення суду набрала законної сили 06.07.2015.

Сумським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист від 07.07.2015.

12 вересня 2019 року прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг". Вказані зміни передбачають передачу повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансованих послуг, у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управління майном при будівництва житла та операціях з нерухомістю до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а решти повноважень до Національного банку України.

Зокрема, Національний банк стає регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій.

Пунктами 8 та 9 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг встановлено, що з 1 липня 2020 року Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку є процесуальними правонаступниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у судах у межах повноважень, встановлених Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, зобов`язана до 1 липня 2020 року забезпечити передачу Національному банку України, Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку в межах повноважень, встановлених Законом України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", в упорядкованому стані документів, звітів, відомостей, повідомлень, іншої інформації (крім справ з особового складу), що були отримані або створені в процесі виконання повноважень та функцій, включаючи інформацію (бази даних), що міститься у Державному реєстрі фінансових установ та інших реєстрах та переліках, ведення яких здійснювалося Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, на 1 липня 2020 року.

Указом Президента України від 30.06.2020 № 259/2020 "Про припинення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг" припинено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, шляхом ліквідації.

Відповідно до частини першої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України).

Враховуючи той факт, що повноваження з регулювання страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг - стягувача за виконавчим листом у справі № 818/1345/15, виданим Сумським окружним адміністративним судом 07.07.2015, починаючи з 01.07.2020 перейшли до Національного банку України, суд вважає за можливе задовольнити заяву представника Національного банку України, замінивши стягувача - Національну комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг його правонаступником - Національним банком України.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Національного банку України про заміну сторони у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на його правонаступника - Національний банк України (код 00032106, місцезнаходження: вул. Інститутська, буд. 9, м. Київ, 01601).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Суддя С.О. Бондар

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено18.12.2020
Номер документу93561016
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/1345/15

Ухвала від 16.12.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 08.12.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Постанова від 13.05.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 21.04.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні