Ухвала
від 16.12.2020 по справі 552/15/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/15/20

Провадження № 1-кс/552/2113/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.12.2020 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 з участю слідчого ОСОБА_3 , представника юридичної особи ОСОБА_4 розглянув клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувсяз клопотанням,погодженим зпрокурором Полтавської обласної прокуратури про тимчасовий доступ до речей і документів. У клопотанні посилається на те, що у провадженні знаходяться матеріали досудового розслідування № 42019171010000188 від 08.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367, ч.2 ст. 364 КК України.

Досудове розслідування проводиться за фактом того, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди умисно не виконують умови договору № 02-49/26 від 14.03.2017 року про пайову участь, який укладений з ІНФОРМАЦІЯ_2 . Предметом договору є будівництво дитячого садочку на 120 місць.

Службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » порушено вимоги ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» , внесено недостовірні дані до сертифікатів про готовність до експлуатації багатоквартирних житлових будинків на території Щербанівської сільської ради Полтавського району, в яких безпідставно вказано про сплату коштів пайової участі відповідно до умові договору № 02-49/26 від 14.02.3017 року.

З метою повного та всебічного проведення досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей, які містять охоронювану законом таємницю, а саме інформацію, яка міститься у документах та перебуває у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » із правом вилучення такої інформації: справи з юридичного оформлення та відкриття банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № НОМЕР_1 ( ІВАN ( НОМЕР_2 ), карток зі зразками підписів, установчих та реєстраційних документів, копій паспортів, усіх договорів з банком, що діяли з дати відкриття рахунків, платіжних доручень, заявок про зняття грошових коштів з рахунку, доручень (довіреностей) про зняття грошових коштів іншими особами, а також документів (у електронному вигляді) про рух коштів по вищезазначеному рахунку із зазначенням контрагентів по кожній банківській операції, номерів їх рахунків, назв та кодів банків, номерів платіжних документів та призначення платежу по кожній операції, з моменту відкриття рахунку і по теперішній час.

Слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив задовольнити.

Представник юридичної особи заперечував щодо задоволення клопотання за його безпідставністю, надав письмові заперечення. Ухвалою слідчого судді Октябрського райсуду м. Полтави задоволено аналогічне клопотання.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » належним чином повідомлений про час та місце розгляду клопотання, у судове засідання не з`явився, причина неявки невідома. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали кримінального провадження №42019171010000188, матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

08.08.2019 року та 22.01.2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019171010000188 внесена інформаціяза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.367,ч.2ст.364КПК України, а саме на території Щербанівської сільської Полтавського району із зміною цільового призначення до приватної власності передано земельні ділянки всупереч п.15 Перехідних положень Земельного кодексу України. Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зловживаючи службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди умисно не виконують умови договору № 02-49/26 про пайову участь з ІНФОРМАЦІЯ_2 від 14.03.2017 року.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Звертаючись до суду з даним клопотанням, ні в матеріалах клопотання, ні в судовому засіданні слідчим не обґрунтовано необхідність тимчасового доступу до банківської таємниці, а саме інформації по розрахунковим рахункам з моменту їх відкриття по час звернення з клопотанням до суду відносно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Загальні посилання на норми діючого законодавства не можуть слугувати підставою для задоволення такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Як убачаєтьсяз ухвалислідчого суддіОктябрського районногосуду м.Полтави від23вересня 2020року задоволеноклопотання старшогослідчого СУГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 та наданоз 23вересня по23листопада 2020року дозвіл натимчасовий доступдо оригіналівдокументів,що перебуваютьу володінніПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »,а самесправи з юридичного оформлення та відкриття банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № НОМЕР_1 ( ІВАN ( НОМЕР_2 ), карток зі зразками підписів, установчих та реєстраційних документів, копій паспортів, усіх договорів з банком, що діяли з дати відкриття рахунків, платіжних доручень, заявок про зняття грошових коштів з рахунку, доручень (довіреностей) про зняття грошових коштів іншими особами, а також документів (у електронному вигляді) про рух коштів по вищезазначеному рахунку із зазначенням контрагентів по кожній банківській операції, номерів їх рахунків, назв та кодів банків, номерів платіжних документів та призначення платежу по кожній операції, з моменту відкриття рахунку по 23.09.2020 року.

У судовому засіданні слідчий підтвердив отримання дозволу на тимчасовий доступ згідно даної ухвали, проте не зміг пояснити щодо причини її не виконання. А саме чи звертався слідчий безпосередньо до банку з даною ухвалою, наслідки такого звернення.

Також у ході розгляду клопотання встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перерахував на користь ІНФОРМАЦІЯ_4 кошти про пайову участь згідно укладеного договору, про що 28 вересня 2020 року повідомлено старшого слідчого ГУ НП України в Полтавській області ОСОБА_3 , який звернувся до суду з жданим клопотанням. Дані обставини можливо встановити чи спростувати і іншим шляхом, крім звернення до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

На підставі вищевикладеного, у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументіввідмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу93598332
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/15/20

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні