Рішення
від 17.12.2020 по справі 525/996/20
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/996/20

Провадження № 2/525/320/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.12.2020 Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого-судді Прасол Я.В.,

секретар судових засідань - Хоменко М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України , в особі філії Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України в м. Полтаві, представник позивача - адвокат Величко Віктор Олександрович до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

З позову Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України вбачається, що 01 серпня 2018 року між Публічним акціонерним товариством «Державний експортно- імпортний банк України» в особі філії у м. Полтаві та ОСОБА_1 було укладено Договір про відкриття карткових рахунків та кредитної лінії №8152575080КР/2018-08. Договором передбачено порядок та умови погашення кредиту, погашення заборгованості по кредиту, сплата нарахованих за період користування кредитом відсотків, комісії за користування кредитом та інших витрат. Позивач зазначає, що відповідач ОСОБА_1 підтвердив свою згоду на те, що підписана заява про відкриття кредитної лінії до поточного (карткового) рахунку складає між ним та Банком Договір, що підтверджується підписом у заяві.

Позивач зазначає, що свої зобов`язання за договором виконав в повному обсязі, а саме: надав відповідачу ОСОБА_1 кредит у розмірі, встановленому договором. Відповідач ОСОБА_1 не виконав умов кредитного договору і не повертав отриманих кредитних коштів відповідно до умов договору, у зв`язку з чим станом на 30.07.2020 року непогашена заборгованість відповідача перед позивачем за Кредитним договором складає 23 215,12 грн., в тому числі:сума простроченої основної заборгованості - 9 781,92 грн.; пеня на суму основної заборгованості - 5 411,00 грн.; сума прострочених відсотків - 5 535,70 грн.; пеня на суму прострочених відсотків - 1 389,96 грн.; інфляційні втрати - 1 096,55 грн.

Посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов`язань по кредитному договору та на норми, зокрема, ст.ст. 526, 527, 530, 598, 629, 1054 ЦК України, позивач Акціонерне товариство Державний експортно-імпортний банк України звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором №8152575080КР/2018-08 від 01.08.2018 в сумі 23 215,12 грн., в тому числі:сума простроченої основної заборгованості - 9 781,92 грн.; пеня на суму основної заборгованості - 5 411,00 грн.; сума прострочених відсотків - 5 535,70 грн.; пеня на суму прострочених відсотків - 1 389,96 грн.; інфляційні втрати - 1 096,55 грн. (а.с.а.с.2-3).

Згідно листа Великобагачанської селищної ради Полтавської області, який надійшов до суду 26.08.2020, відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.37).

Ухвалою Великобагачанського районного суду від 27.08.2020 відкрито спрощене позовне провадження за вищевказаною позовною заявою і судовий розгляд справи призначений на 22.09.2020 (а.с.40). Копію позовної заяви з додатками направлено відповідачеві та встановлено строк для подання відзиву на позов.

У судове засідання представник позивача Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України не з`явився, належним чином сповіщений про день і час розгляду справи; раніше представники позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_3 подали клопотання про підтримання позовних вимог в повному обсязі та про розгляд справи на підставі письмових доказів, вказали (а.с.а.с.53-54, 63).

У судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явився, за зареєстрованим у встановленому порядку місцем своєї реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 він не отримує судові повістки, мається відмітка вузла поштового зв`язку про те, що він за даною адресою не проживає (а.с.43, 51, 61-62, 72-72); однак, він вважається таким, що сповіщений належним чином згідно ст.128 ЦПК України шляхом опублікування оголошення на веб-сайті судової влади України (а.с.52, 65, 74).

Ухвалою суду віж від 17.12.2020 постановлено провести заочний розгляд справи, з постановленням заочного рішення.

Враховуючи подану заяву позивача про розгляд справи у його відсутність та неявку відповідача в судове засідання, суд розглядає справу з урахуванням положень ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України , в особі філії Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України в м. Полтаві, представник позивача - адвокат Величко Віктор Олександрович до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Судом встановлено, що 01 серпня 2018 року між публічним акціонерним товариством «Державний експортно- імпортний банк України» в особі філії у м. Полтаві та фізичною особою, громадянином України ОСОБА_1 було укладено Договір про відкриття карткових рахунків та кредитної лінії № 8152575080КР/2018-08 (а.с.а.с.7,8,9-18).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 567 від 05.06.2019 року, було змінено тип Публічного акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України з публічного на приватне та перейменовано його в Акціонерне товариство Державний експортно- імпортний банк України .

Так, відповідно до п. 2.1 статті 2 Кредитного договору визначено, що у рамках цього Договору Банк на підставі заяв Клієнта, які є додатками № 1 та № 2 до цього Договору, а також інших документів, визначених вимогами чинного законодавства України та нормативних документів Банку, відкриває Клієнту поточні рахунки № НОМЕР_1 (Картковий рахунок 1) та № НОМЕР_2 (Картковий рахунок 2; Картковий рахунок 1 та Картковий рахунок 2 разом Картковий рахунок ), проводить за Картковим рахунком операції, визначені положеннями чинного законодавства України, нормативними документами Банку та цим Договором, видає Клієнту Картки, які зазначені у Заявах, а також надає інші банківські послуги, а Клієнт зобов`язується оплачувати Банківські послуги на умовах, визначених цим Договором, у тому числі, згідно з Умовами та тарифами обслуговування Карткового рахунка.Картковий рахунок 1 відкривається у рамках реалізації зарплатного проекту між Банком та Організацією (Організація - ТОВ Полтавський хлібопекарський комплекс ).

Згідно п. 2.4 Кредитного договору, Сторони домовилися про відкриття Банком Клієнту Кредитної лінії до Карткового рахунка 2, у межах якої Банк надає Клієнту Кредит з Лімітом у розмірі не більше 10000,00 гривень, для проведення операцій із застосуванням Картки, а Клієнт зобов`язується повернути Кредит Банку та сплатити йому проценти за користування Кредитом у порядку та на умовах, визначених цим Договором.Пунктом 2.6 Кредитного Договору передбачено, що Кредитна лінія відкривається на строк, що відповідає Строку дії Основної картки, емітованої до Карткового рахунка 2, а саме до 31.08.2021.Пунктом 2.11 Кредитного Договору сторони визначили, що За користування Кредитом Клієнт зобов`язаний щомісячно сплачувати Банку проценти, нараховані за фіксованою процентною ставкою у розмірі 30% річних. Банк має право ініціювати встановлення нового розміру процентної ставки за користування Кредитом. За наявності спільної згоди Сторін щодо зміни розміру процентної ставки вони укладають додаткову угоду до цього Договору про внесення до нього відповідних змін.Згідно п. 5.3 Кредитного Договору, нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється Банком у валюті Карткового рахунка 2 починаючи з першого календарного дня, наступного за днем видачі Кредиту по день повного погашення Кредиту (включно), виходячи при цьому з фактичної заборгованості за Кредитом на початок кожного календарного дня періоду, за який нараховуються такі проценти, розмірів процентних ставок, визначених згідно з умовами цього Договору, фактичної кількості календарних днів у періоді, за який здійснюється нарахування таких процентів, та фактичної кількості календарних днів у поточному році.Відповідно до п.п. 8.2.9-.8.2.11 Кредитного Договору, Відповідач зобов`язався сплачувати Банку суми всіх операцій, комісійної винагороди, штрафних санкцій та інших платежів, які стали наслідком або виникли у зв`язку з використанням Основної картки та Додаткових карток, а також відшкодовувати Банку суми збитків, що понесені Банком в результаті використання Основної картки та Додаткових карток, на умовах цього Договору, у тому числі, згідно з Умовами та тарифами обслуговування Карткового рахунка.Погашати Банку усю існуючу заборгованість за Кредитом щоразу у день припинення дії Кредитної лінії. У разі припинення дії Кредитної лінії Клієнтом згідно з пунктом 2.7 цього Договору Клієнт зобов`язується погасити Банку усю існуючу заборгованість за Кредитом протягом 5 (п`яти) Банківських днів, наступних за днем отримання Банком повідомлення Клієнта про припинення дії Кредитної лінії, а у разі припинення дії Кредитної лінії Банком згідно з пунктом 2.8 цього Договору - протягом строку, зазначеного Банком у своєму повідомленні Клієнту про припинення дії Кредитної лінії.Погасити Банку усю існуючу заборгованість за Кредитом у разі його звільнення з роботи в Організації .Відповідно до п. 8.2.13 Договору, Відповідач зобов`язався сплачувати Банку проценти, нараховані Банком за користування Кредитом, щомісяця не пізніше 20 (двадцятого) числа (включно) місяця, наступного за місяцем, у якому вони були нараховані, а у разі припинення дії Кредитної лінії - не пізніше першого Банківського дня, наступного за днем, у який Клієнт зобов`язаний погасити Банку усю існуючу заборгованість за Кредитом у зв`язку з припиненням дії Кредитної лінії.Згідно п. 9.1.2. Договору, у разі прострочення оплати наданих Клієнту Банківських послуг, погашення Кредиту та/або процентів за Кредитом, Клієнт сплачує Банку пеню за кожний день прострочення у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діятиме у періоді, за який нараховується пеня. Пеня нараховується на суму простроченої заборгованості із розрахунку фактичної кількості днів її прострочення, починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості до дня її погашення у повному обсязі (включно). При цьому, сума пені, нарахованої за прострочення погашення заборгованості Клієнта за Кредитом та процентів за Кредитом, не може становити більше 15 % від суми кожного відповідного прострочення платежу.Пунктом 8.3.3 Договору передбачено право Банку вимагати та отримувати від Клієнта дострокове погашення заборгованості за Кредитом та процентами за користування кредитом, іншої заборгованості Клієнта у разі невиконання останнім будь-яких умов цього Договору, а також у разі, якщо протягом 2 (двох) календарних місяців поспіль Організація не проводить зарахування заробітної плати Клієнта на Картковий рахунок .

Відповідно до виписки по Картковому рахунку НОМЕР_3 , Відповідач проводив операції з використанням платіжної картки по оплаті товарів та зняттю готівкових коштів в банкоматах.

Внаслідок проведення цих операцій на рахунку Відповідача утворилась заборгованість за кредитом та відсотками в сумі 15 069,06 грн.

Як вбачається з виписки по Картковому рахунку 1 Відповідача № НОМЕР_4 , останнє зарахування заробітної плати на рахунок Відповідача відбулось 31.08.2018. Наведене свідчить, що Відповідач був звільнений з Організації, проте, в порушення вимог п. 8.2.11 та п. 8.3.3. Договору не виконав свій обов`язок та не погасив всю існуючу заборгованість.

За таких обставин, незважаючи на те, що Позивач виконав свої обов`язки за Договором в повному обсязі, Відповідач не виконує обов`язки, прийняті ним відповідно до умов Договору.

26.06.2019 Позивачем на адресу Відповідача було направлено лист-претензію №064- 43/1602-БТ із вимогою погасити заборгованість (а.с.24).

На час звернення Позивача до суду із цією заявою Відповідач, в порушення умов Договору, не здійснив повне погашення заборгованості за Кредитом.

З розрахунку заборгованості по даному кредитному договору, що наданий позивачем у справі вбачається, що ОСОБА_1 не виконує свої зобов`язання за кредитним договором №8152575080КР/2018-08 від 01.08.2018 і станом на 30.07.2020 виникла заборгованість в сумі 23 215,12 грн., в тому числі:сума простроченої основної заборгованості - 9 781,92 грн.; пеня на суму основної заборгованості - 5 411,00 грн.; сума прострочених відсотків - 5 535,70 грн.; пеня на суму прострочених відсотків - 1 389,96 грн.; інфляційні втрати - 1 096,55 грн. (а.с.а.с.4-5,6).

У відповідності до ст.525 ЦК України передбачена недопустимість односторонньої відмови від зобов`язання.

Статтями 526,526,530 ЦК України зазначено, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Згідно ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно умов договору та вимог Цивільного кодексу.

Статтею 549 ЦК України встановлено, що штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Згідно ст.598 ЦК України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до положень ст.599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

У відповідності до вимог ст.1054 ЦК України, за кредитним договором кредитодавець зобов`язується надати грошові кошти позичальнику в розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася та сплати процентів (ч.2 ст.1050 ЦК України).

Порушення зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) - (ст.610 ЦК України).

У відповідності до вимог ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання наступають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ч.2 ст.615 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Відповідно до вимог ст. 625 ЦК України, Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Договір є обов`язковим для виконання (ст.629 ЦК України).

Суд приймає до уваги розрахунок заборгованості відповідача ОСОБА_1 по кредитному договору (станом на 30.07.2020), оскільки він узгоджується з наявним кредитним договором, матеріалами справи в їх сукупності і їм не суперечить.

Суд приходить до висновку, що відповідач ОСОБА_1 не виконує умов кредитного договору №8152575080КР/2018-08 від 01.08.2018 у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом і добровільно не погашає суму заборгованості по кредиту та відсотки за користування кредитом, тому у суду є підстави для стягнення з відповідача ОСОБА_1 судових витрат пропорційно розміру задоволених позовних вимог. З урахуванням викладеного та того, що суд дійшов висновку про задоволення позову, судові витрати по справі (судовий збір) в розмірі 2102 грн. (а.с.1) належить стягнути з відповідача по справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.526, 610, 611, 1048-1050, 1052, 1054 ЦК України, ст.ст.4, 11, 12, 13, 76-80, 81, 83, 128, 141, 200, 206, 223, 247, 259, 263-265, 268, 273, 279, 280-283 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» , код ЄДРПОУ 00032112 в особі філії АТ Укрексімбанк у м. Полтаві, ідентифікаційний код 21063524, рахунок НОМЕР_5 у філії АТ Укрексімбанк у м. Полтава,МФО 331649) заборгованість по кредитному договору №8152575080КР/2018-08 від 01.08.2018 в сумі 23 215 (двадцять три тисячі двісті п`ятнадцять) грн. 12 коп., у тому числі:сума простроченої основної заборгованості - 9 781,92 грн.; пеня на суму основної заборгованості - 5 411,00 грн.; сума прострочених відсотків - 5 535,70 грн.; пеня на суму прострочених відсотків - 1 389,96 грн.; інфляційні втрати - 1 096,55 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» , код ЄДРПОУ 00032112 в особі філії АТ Укрексімбанк у м. Полтаві, ідентифікаційний код 21063524, рахунок НОМЕР_5 у філії АТ Укрексімбанк у м. Полтава,МФО 331649) судові витрати по справі - 2102 (дві тисячі сто дві) грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку - тобто, роз`яснюється, що апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

На виконання п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України судом зазначається повне найменування сторін: позивач Акціонерне товариство Державний експортно-імпортний банк України (адреса: м. Київ, вул. Антоновича,127), в особі філії Акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України в м. Полтаві (адреса: м. Полтава, вул. Симона Петлюри, 1/65); відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , зареєстрованого у встановленому законом порядку на проживання в АДРЕСА_1 .

Суддя Я.В.Прасол

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93637355
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —525/996/20

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні