Рішення
від 17.12.2020 по справі 225/6107/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/225/1030/2020

Справа №225/6107/20

РІШЕННЯ

Іменем України

17 грудня 2020 року м.Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області у складі:

головуючого-судді Соляник А.В.,

за участю секретаря судового засідання Черникової Н.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Новгородської селищної ради міста Торецька Донецької області (юридична адреса: вул. Зарічна, буд. 7а, смт. Новгородське, м. Торецьк, Донецька область, код ЄДРПОУ 04342565) про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вищевказаним позовом, в обґрунтування зазначила наступне.

Позивач є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , після чого відкрилась спадщина на майно, що належало йому на праві приватної власності.

До спадкової маси увійшло все майно, що належало на праві власності спадкодавцю на день його смерті, в тому числі і квартира АДРЕСА_2 , яку він фактично успадкував після смерті своєї дружини - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Новгородське м. Торецьк Донецької області.

До моменту звернення з позовною заявою до суду, до нотаріальної контори за оформленням спадщини після ОСОБА_2 крім позивача ніхто не звертався, у зв`язку з чим позивач є єдиним спадкоємцем свого батька за законом, але на даний момент він не може отримати свідоцтво про право на спадщину, оскільки нотаріус відмовив йому у вчиненні нотаріальної дії, в зв`язку з тим, що останній виявив відсутність факту прийняття ним спадщини, оскільки він у встановлений шестимісячний строк не подав заяву про прийняття спадщини і на теперішній час даний факт є перешкодою в реалізації позивачем свого права на оформлення спадщини.

Заявник зазначає, що після похорон батька, він вимушений був виїхати за межі України у справах і тривалий час не мав можливості повернутись до свого місця проживання через дію карантину, встановленого з березня місяця 2020 року Кабінетом Міністрів України на території держави Україна, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (С0УЮ-19) , що значно ускладнило йому вчасно звернутись за оформленням спадщини, у зв`язку з чим, строк для прийняття спадщини він пропустив, про що йому було повідомлено у нотаріальній конторі Торецького міського нотаріального округу Донецької області і запропоновано звернутись до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У зв`язку з чим ОСОБА_1 змушений звернутись до суду із даним позовом.

Позивач надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача Новгородської селищної ради до судового засідання не з`явився, надав заяву з проханням справу розглянути за його відсутності, позов визнав, не заперечував щодо його задоволення.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Суд, розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, доходить наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що позивач є сином ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого Новгородською селищною радою м. Дзержинськ Донецької області від 04 травня 1991 року, актовий запис №62 (а.с.7).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого 26 березня 2020 року виконавчим органом Новгородської селищної ради міста Торецьк Донецької області, актовий запис № 51 (а.с.8).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на майно, що належало йому на праві приватної власності.

До спадкової маси увійшло все майно, що належало на праві власності спадкодавцю на день його смерті, в тому числі і квартира АДРЕСА_2 .

Зазначену квартиру ОСОБА_2 фактично успадкував після смерті своєї дружини - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , смерть якої підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим органом Новгородської селищної ради міста Торецька Донецької області від 23 липня 2019 року, актовий запис №89 (а.с.10)

Так, згідно довідки КП БТІ м. Торецька №222 від 19.10.2020 станом на 31.12.2012 рік, квартира в багатоповерховому будинку за адресою: АДРЕСА_3 належить ОСОБА_3 на підставі довідки ЖСК Прогресс - 2 про виплату вартості квартири повністю від ЗО.У.1992року. Інформація про реєстрацію права власності на вищезазначене нерухоме майно міститься у реєстраційній книзі № 36 стор. З під № 1 від 29.ХІІ.1993 року, що підтверджується матеріалами справи (а.с.9,11, 12, 13,14).

До нотаріальної контори за оформленням спадщини після ОСОБА_2 крім позивача ніхто не звертався, спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину не заводилися, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №62114611 від 20.10.2020, виданою Приватним нотаріусом Торецького міського нотаріального округу Донецької області Рижковим О.О. (а.с.15)

У зв`язку з викладеним, позивач є єдиним спадкоємцем свого батька за законом, однак нотаріус відмовив йому у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з тим, що останній виявив відсутність факту прийняття ним спадщини, оскільки ОСОБА_1 у встановлений шестимісячний строк не подав заяву про прийняття спадщини, що підтверджується Листом-роз`ясненням Приватного нотаріуса Торецького міського нотаріального округу Донецької області Рижкова О.О. (а.с.16)

З листа-роз`яснення №851/01-16 від 20.10.2020 приватного нотаріуса Торецького міського нотаріального округу Рижкова О.О. встановлено, що отримання свідоцтва про право на спадщину, після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 на квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , є неможливим, оскільки спадкоємець не подав заяву про прийняття спадщини у шестимісячний строк і на момент смерті спадкодавця не був зареєстрований за місцем проживання з ним за однією адресою (а.с.16)

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась (а.с.15)

Після похорон батька, позивач вимушений був виїхати за межі України у справах і тривалий час не мав можливості повернутись до свого місця проживання через дію карантину, встановленого з березня місяця 2020 року Кабінетом Міністрів України на території держави Україна, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (С0УЮ-19) , що створило йому перепони у вчасному зверненні за оформленням спадщини, у зв`язку з чим, строк для прийняття спадщини він пропустив, про що йому було повідомлено у нотаріальній конторі Торецького міського нотаріального округу Донецької області і запропоновано звернутись до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до положень ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Статтею 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оцінюючи поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини, суд виходить з того, що після похорон батька, позивач вимушений був виїхати за межі України у справах і тривалий час не мав можливості повернутись до свого місця проживання через дію карантину, встановленого з березня місяця 2020 року Кабінетом Міністрів України на території держави Україна, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (С0УЮ-19), у зв`язку з чим, позивач не мав змоги своєчасно звернутися до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 строк для прийняття спадщини пропустив з поважних причин, у зв`язку із чим позов підлягає задоволенню і позивачу слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини 2 місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.13,81,258,265,268 ЦПК України, ст..1269,1270,1272 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Новгородської селищної ради міста Торецька Донецької області (юридична адреса: вул. Зарічна, буд. 7а, смт. Новгородське, м. Торецьк, Донецька область, код ЄДРПОУ 04342565) про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя: А.В.Соляник

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93641934
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —225/6107/20

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні