Ухвала
від 18.12.2020 по справі 536/1797/20
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/1797/20

Провадження № 2/536/1019/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.12.2020 Суддя Кременчуцького районного суду Полтавської області Даніліна Ж.О., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу, ?

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Кременчуцького районного суду Полтавської області із вказаним позовом, де просить суд ухвалити рішення, яким стягнути з ОСОБА_2 на її користь бор за розпискою в сумі 5 000 грн., а також витрати, пов`язані з розглядом даної справи в суді.

Ознайомившись із матеріалами позову, суддя встановив наступне.

Так, відповідно до змісту позовної заяви та доданих до неї матеріалів, позивачка ОСОБА_1 вказала про те, що вона є особою, яка звільнена від сплати судового збору, оскільки являється законним представником недієздатної особи з інвалідністю.

Відповідно до положень частини 4 статті 175 Цивільного процесуального кодексу України, якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

У свою чергу, частина 4 статті 177 Цивільного процесуального кодексу України передбачає, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, серед інших, також законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю.

При цьому, процесуальний статус законних представників регламентується статтею 59 Цивільного процесуального кодексу України.

Так, згідно з положеннями цієї норми права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом. Права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом.

Системний аналіз вищенаведених норм законодавства, дає підстави вважати, що від сплати судового збору звільняється законний представник недієздатної особи з інвалідністю у випадках звернення до суду з позовом в інтересах цієї недієздатної особи, і сам по собі факт наявності статусу законного представника недієздатної особи не є підставою для звільнення такого законного представника від сплати судового збору при зверненні до суду з метою захисту власних прав та інтересів.

При цьому, як вбачається з матеріалів позову ОСОБА_1 , остання подала позов про захист її власного порушеного права і дані спірні правовідносини не зачіпають інтереси її підопічного, який є недієздатною особою.

З урахуванням викладеного вище, посилання ОСОБА_1 на положення пункту 9 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір як на підставу звільнення від сплати судового збору за подачу до суду даного позову, є необгрунтованими, а отже при подачі даного позову до суду позивачка повинна була сплатити судовий збір у встановленому законом порядку та розмірі.

Відповідно до частини 1, частини 2 статті 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За змістом статті 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Відповідно до статті 7 Закону України Про державний бюджет України на 2020 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб установлено на 1 січня 2020 року в розмірі 2 102,00 грн.

Отже, розмір судового збору за подання позовної заяви майнового характеру про стягнення боргу в сумі 5000,00 грн, яка подана фізичною особою, становить 2 102,00 грн х 0,4 = 840,80 грн.

Вказану суму судового збору необхідно сплатити за такими реквізитами: отримувач: Кременчуцьке УК/Кременчуц р-н/22030101, код отримувача (ЄДРПОУ) 37965887; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача: UA418999980313141206000016219; код класифікації доходів бюджету: 22030101 та надати оригінал документа про сплату судового збору до суду.

Роз`яснити позивачу ОСОБА_1 , що за правилами частини 3 статті 185 Цивільного процесуального кодексу України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись статтями 175,177,185,352,353 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, зазначених в ухвалі суду, протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Ж. О. Даніліна

Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93658914
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —536/1797/20

Рішення від 08.04.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 06.01.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні