Рішення
від 10.12.2020 по справі 632/1239/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Справа № 632/1239/20

провадження № 2/632/420/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"10" грудня 2020 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., при секретарі Кузьменко М.В., без участі сторін по справі, розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Квадро , треті особи,які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Первомайська районна державна адміністрація Харківської області та Олексіївська сільська об`єднана територіальна громада Первомайського району Харківської області про розірвання договору оренди земельної ділянки , суд -

В С Т А Н О В И В :

31 липня 2020 року позивач через свого представника адвоката Попова В.А. звернувся з вказаним позовом до суду. 05 серпня 2020 року провадження у справі відкрито з призначенням її до розгляду в загальному позовному провадженні у підготовче засідання на 02 вересня 2020 року з відкладенням на 07 жовтня 2020 року за клопотанням відповідача. 07 жовтня 2020 року проведення підготовчого засідання було також відкладено на 12 листопада 2020 року у зв`язку із знаходженням судді Библіва С.В. у щорічній додатковій відпустці. 12 листопада 2020 року було проведено підготовче засідання з призначенням справи до розгляду по суті на 10 грудня 2020 року.

Позовні вимоги представник позивача адвокат Попов В.А. обґрунтував таким: згідно свідоцтва про право на спадщину, виданого державним нотаріусом Первомайської нотаріальної контори Харківської області, яким посвідчено право ОСОБА_1 на земельну частку (пай), розміром 9,11 га в КСП Берекский , с-ще Комсомольське Первомайського району Харківської області. Дане право належить ОСОБА_1 на підставі сертифікату на право на земельну ділянку (пай) Серія ХР №0089581, виданого Первомайською РДА бабці спадкоємця, ОСОБА_2 .

Відповідно до відповіді № 03-45/100 від 10.01.2020 року на адвокатський запит №24.12.2019-криг від 27.12.2019 року, земельна ділянка з кадастровим номером №6324581500:03:000:0008 перебуває на праві користування у ТОВ -КВАДРО- (код ЄДРПОУ 34210990) за договором оренди від 25.04.2014 року №б/н. 17.01.2020 року до Первомайської РДА Харківської області було направлено клопотання про розірвання договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером №6324581500:03:000:0008 між Первомайською РДА Харківської області та ТОВ -КВАДРО- . 29.01.2020 року від Первомайської РДА Харківської області було отримано відповідь про те, що розпорядником земельної ділянки є Олексіївська сільська рада (об`єднана територіальна громада) Первомайського району Харківської області, і про те, що додаткові угоди про розірвання договору оренди земельної ділянки направлені сторонам, а саме Олексіївській сільській раді та ТОВ -КВАДРО- , про результат розгляду буде повідомлено додатково. 24.06.2020 року до Первомайської РДА Харківської області було направлено адвокатський запит з метою з`ясування стану розгляду клопотання, відповіддю на який, від 03.07.2020 року №03-45/2216, Первомайська РДА Харківської області повідомила, що 19.02.2020 Олексіївська сільська рада (об`єднана територіальна громада) Первомайського району Харківської області повернула підписані додаткові угоди, в свою чергу ТОВ -КВАДРО- жодним чином не відреагувало на звернення. 20.05.2020 року Первомайська РДА Харківської області повторно звернулася до ТОВ -КВАДРО- для отримання інформації та підписання додаткових угод про розірвання договору оренди земельної ділянки, однак знову жодної відповіді не надійшло. Просить розірвати договір від 25.04.2014 року № б/н між Первомайською РДА та ТОВ -КВАДРО- та стягнути судові витрати з відповідача.

31 серпня 2020 року на адресу суду від директора ТОВ -КВАДРО- Рябущенка Д.В. було надано відзив на позовну заяву, в якому відповідач, ознайомившись з доводами та аргументами позивача, викладеними в обґрунтування позовних вимог, вважає їх безпідставними та помилковими, а позов відповідно таким, що не підлягає задоволенню в повному обсязі. Позивачем не надано жодних належних, законних та допустимих доказів в обґрунтування позовної вимоги про розірвання договору оренди б/н від 25.04.2014 року, а отже позовні вимоги ОСОБА_1 є протиправними та необгрунтованими, а тому у задоволенні даного позову слід відмовити в повному обсязі.

03 вересня 2020 року від адвоката позивача до суду було надано відповідь на відзив.

Представник позивача в судове засідання не прибув, проте надав письмову заяву про розгляд справи без його участі на задоволенні позову наполягає у повному обсязі з урахуванням викладеного у позовній заяві та у відповіді на відзив.

Представник відповідача також до судового засідання не прибув, однак надав суду телефонограму про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги не визнає в повному обсязі, просить відмовити у позові, з підстав викладених у відзиві на позовну заяву.

Олексіївська сільська об`єднана територіальна громада Первомайського району Харківської області надала заяву про розгляд справи без участі їхнього представника.

Первомайська районна державна адміністрація Харківської області надала заяву про розгляд справи без участі їхнього представника, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Враховуючи неявку всіх сторін, суд ухвалив розглянути справу без їхньої участі на підставі наявних доказів та відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України - без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши позовну заяву, відзив на позов та відповідь на відзив, дослідивши та проаналізувавши письмові матеріали справи, встановив обставини та відповідні до них правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно ст. 10-13 ЦПК України - суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що встановлені Конституцією та законами України. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права. Суд застосовує норми права інших держав у разі, коли це передбачено законом України чи міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах - не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин - суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно з ч. 5 ст. 13 Закону України Про судоустрій і статус суддів - висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду є обов`язковими для всіх суб`єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

В судовому засіданні було встановлено та не оспорюється сторонами, що бабці позивача ОСОБА_2 ще за життя, як члену КСП Берекский с-ще Комсомольське Первомайського району Харківської області, видано Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0089581 розміром 9,11 умовних кадастрових гектарів, виданий Первомайською районною державною адміністрацією Харківської області 26.01.1998 року (а.с.13).

У разі видачі сертифікату на право на земельну частку (пай), спірна земельна ділянка не є не витребуваною .

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла. Право на земельну частку (пай) розміром 9,11 умовних кадастрових гектарів колишнього КСП Берекский с-ще Комсомольське Первомайського району Харківської області на підставі Свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 20 червня 2013 року (а.с.10), зареєстрованого в реєстрі за № 1-919, успадкував її онук ОСОБА_1 .

25.04.2014 року Первомайська районна державна адміністрація Харківської області та Товариство з обмеженою відповідальністю -Квадро- уклали договір оренди землі сільськогосподарського призначення площею 55,6916 га, яка розташованої в територіальних межах Верхньобишкинської сільської ради Первомайського району Харківської області, кадастровий номер 6324581500:03:000:0008, строком дії відповідно до додаткової угоди від 02.03.2016 року до договору оренди землі від 25.04.2014 року - до 02.03.2021 року.

Ч.2 статті 3 ЗУ "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" передбачала, що особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості).

Після подання заяви про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) проводився розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв) відповідною сільською, селищною, міською радою чи районною державною адміністрацією за місцем розташування земельних ділянок на зборах власників земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

Розподіл земельних ділянок проводився відповідно до ст. 9 ЗУ "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" та постанови Кабінету Міністрів України "Про організацію робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)" від 4 лютого 2004 р. № 122.

Після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), складалися державні акти на право власності на земельні ділянки.

У ст. 12 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) йдеться про те, що з моменту розподілення земельної частки (паю) власник має право оформити державний акт на право власності на земельну ділянку (з 01.01.2013 року оформляється Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності).

Отже, з моменту розподілення і до моменту оформлення права приватної власності на землю (Витягу) ділянка класифікується як невитребувана.

До категорії невитребуваних земельних часток (паїв) відносяться такі земельні частки: земельні частки (паї), на які громадяни, які мають право на земельну частку, не отримали сертифікатів чи іншим чином не заявили свої права на земельну частку; земельні частки, на які вже сертифікат отриманий, але власник сертифікату не розпорядився ним належним чином (не подана заява про виділення в натурі для передачі в оренду чи для сумісного обробітку); земельні частки, власники яких померли, їх спадкоємці не прийняли спадщини, а термін дії договору оренди закінчився чи договір не був укладений.

До невитребуваних паїв не відносяться земельні частки, власники яких померли, але термін договору оренди ще не закінчився. За такими договорами мають право отримувати орендну плату спадкоємці. І тільки якщо договір закінчився, а спадкоємці не прийняли спадщини, зазначені земельні частки набудуть статусу невитребуваних.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток Нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю). Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участі у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення або шляхом вручення відповідного повідомлення особисто, якщо відоме їх місцезнаходження. З моменту державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку договір оренди припиняється, а державна реєстрація припинення права оренди проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності. У разі якщо договір оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки, переданої в оренду в порядку, визначеному цією статтею, закінчився у зв`язку з набуттям права власності на неї до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю. Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов`язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім орендарем, у розмірі пропорційно до орендної плати з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

У разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

Протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст. 1216 ЦК України не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу Х Перехідні положення ЗК України.

Статтею 5 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 № 1952-IV (далі - Закон) визначено категорії нерухомого майно, щодо якого проводиться державна реєстрація прав. Так, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення. Разом з тим, земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами (частина 1 статті 79 Земельного кодексу України). Отже, земельна частка (пай) не є земельною ділянкою у розумінні, визначеному Земельним кодексом України та не відноситься до об`єктів нерухомого майна, речові права щодо яких підлягають державній реєстрації. Крім того, оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (стаття 1 Закону України Про оренду землі від 06.10.1998 № 161-XIV).

За життя ОСОБА_2 , а після того і сам позивач не вчинили дій, спрямованих на посвідчення права приватної власності на земельну ділянку, на яку вони мали і мають право, та не звернулися до відповідного органу Державної влади з метою отримання державного акту на право власності на земельну ділянку. Даний факт свідчить про те, що вони не могли передати конкретну земельну ділянку в оренду та розпоряджатися нею, так як земельна ділянка не була сформованою, не були встановлені її межі та місце розташування.

З листа Первомайської РДА Харківської області від 10.01.2020 року на запит адвоката Попова В.А. (а.с.14-15) вбачається, що розпорядженням голови Первомайської РДА Харківської області № 411 від 13.10.2010 року було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ТОВ Квадро для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за рахунок категорії земель сільськогосподарського призначення (землі нерозподілених (не витребуваних) земельних часток (паїв)), розташованих за межами населеного пункту на території Верхньобишкинської сільської ради. Пунктом 2 вищезазначеного розпорядження прийнято рішення надати в оренду земельну ділянку терміном на строк до моменту отримання громадянами державних актів на право власності на земельні ділянки (але не більше 5 років) нерозподілених (не витребуваних) земельних часток (паїв) згідно затвердженого проекту землеустрою загальною площею 165,8916 га - ріллі (земельні ділянки № НОМЕР_1 пл. 65,2000 га, № НОМЕР_2 пл. 55,6916 га, № НОМЕР_3 пл. 45,0000 га) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (категорія земель, - землі сільськогосподарського призначення), які розташовані за межами населеного пункту на території Верхньобишкинської сільської ради.

Аналізуючи зміст вказаної відповіді, суд не може зрозуміти позицію сторони позивача щодо розірвання договору оренди саме земельної ділянки № 93 пл. 55,6916 га, кадастровий номер 6324581500:03:000:0008.

На виконання Розпорядження КМУ №60- від 31 січня 2018 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності передані у комунальну власність об`єднаним територіальним громадам. Розпорядником земельних ділянок сільськогосподарського призначення, в тому числі, не витребуваних колишнього КСП Берекский , є Олексіївська сільська об`єднана територіальна громада Первомайського району Харківської області. Про наявність земель запасу пропонується звернутись до останньої.

Так, відповідно до ст.3 ЗУ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради. Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Земельна частка (пай) виділяється її власнику в натурі (на місцевості), як правило, однією земельною ділянкою. Відповідно до ст. 5 вказаного Закону сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості): розглядають заяви власників земельних часток (паїв) щодо виділення їм в натурі (на місцевості) земельних ділянок; приймають рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості); уточняють списки осіб, які мають право на земельну частку (пай); уточняють місце розташування, межі і площі сільськогосподарських угідь, які підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв); укладають із землевпорядними організаціями договори на виконання робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та виготовлення відповідної документації із землеустрою, якщо такі роботи виконуються за рахунок місцевого бюджету; сприяють в укладанні договорів на виконання землевпорядними організаціями робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), якщо такі роботи виконуються за рахунок осіб, які мають право на земельну частку (пай), або за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, що орендують земельні частки (паї), проектів технічної допомоги тощо; надають землевпорядним організаціям уточнені списки осіб, які мають право на земельну частку (пай); розглядають та погоджують проекти землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв); організовують проведення розподілу земельних ділянок між особами, які мають право на виділення їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та земель, що залишилися у колективній власності, в порядку, визначеному цим Законом; оформляють матеріали обміну земельними частками (паями), проведеного за бажанням їх власників до моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Спірним договором та додатковою угодою, передбачений строк його дії до 02.03.2021 року, а дострокове припинення у разі витребування паю його власником - не передбачене. Натомість, пунктом 2.3. Типового договору оренди земельної частки (паю), затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року № 5, зареєстрованому в Мінюсті 23 лютого 2000 р. за №101/4322, визначено, що в разі виділення земельної ділянки на основі земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) зобов`язання сторін припиняються відповідно до чинного законодавства.

Згідно зі ст. 598 ЦК України зобов`язання припиняється частково або в повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

У судовому засіданні встановлено, що дія договору оренди від 25.04.2014 року закінчується 02.03.2021 року, коли земельна ділянка має бути повернути орендарем власнику - Олексіївській сільській об`єднаній територіальній громаді Первомайського району Харківської області.

За таких обставин суд доходить висновку, що тільки з моменту виділення земельної частки (паю) у натурі (на місцевості) та з моменту виникнення права власності на земельну ділянку в порядку, встановленому законодавством, позивач може ставити питання про розірвання даного договору оренди.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позивач скористався не тим способом захисту свого цивільного права. Так, по-перше, він не звернувся до Олексіївської сільської об`єднаної територіальної громади Первомайського району Харківської області в порядку ст. ст. 3, 5 ЗУ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) ; по-друге, він не є стороною у спірному договорі, а питання про припинення договору оренди може виникнути лише за умови набуття права власності на земельну ділянку з певним кадастровим номером в межах земельної ділянки, що орендує відповідач.

Тому, суд вважає позовні вимоги позивача передчасними, необґрунтованими та такими, що задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 13, 77-81, 128, 141, 247, 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 525-526, 627-629, 638 ЦК України, ЗУ Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ЗУ Про оренду землі суд-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Квадро , треті особи,які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Первомайська районна державна адміністрація Харківської області та Олексіївська сільська об`єднана територіальна громада Первомайського району Харківської області про розірвання договору оренди земельної ділянки - залишити без задоволення.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня отримання його повного тексту.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_4 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю КВАДРО , адреса місцезнаходження: Харківська область, місто Первомайський, вул. Залізнична,буд.76, Код ЄДРПОУ 34210990.

Третя особа,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Первомайська районна державна адміністрація Харківської області, адреса місцезнаходження: Харківська область, місто Первомайський, вул. Соборна,16, Код ЄДРПОУ 23918373.

Третя особа,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Олексіївська сільська рада об`єднаної територіальної громади Первомайського району Харківської області, адреса місцезнаходження: Харківська область, Первомайський район, с.Олексіївка, вул. Центральна,18, Код ЄДРПОУ 04398519.

Повний текст рішення виготовлено 20.12.2020 року.

Суддя: С. В. Библів

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93687582
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/1239/20

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні