Ухвала
від 16.12.2020 по справі 922/742/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"16" грудня 2020 р.Справа № 922/742/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кононової О.В.

при секретарі судового засідання Зубко Ю.В.

розглянувши заяву ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506 від 03.06.2020) з урахуванням доповнень (вх. № 20268 від 03.09.2020)

по справі

про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум", м. Харків

За участю:

ліквідатора - Єрьоміна О.Ю.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 07.05.2019 ТОВ "Респект Максимум" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Єрьоміну О.Ю.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 16.04.2020 призначено звіт ліквідатора до розгляду в судовому засіданні на "12" травня 2020 р. о(об) 12:30. Зобов`язано ліквідатора надати суду звіт з доказами проведення ліквідаційної процедури та вчинення усіх належних дій з її виконання.

В судових засіданнях з розгляду звіту ліквідатора неодноразово оголошувались перерви.

03 червня 2020 року ліквідатором надано до суду заяву про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506), в якій арбітражний керуючий просить суд погодити умови продажу майна банкрута, яке не перебуває в іпотеці або в заставі, а саме зазначені в заяві склад майна (лот), вид та спосіб проведення аукціону, крок аукціону та витрати, пов`язані з утриманням та продажем майна.

В судовому засіданні 09.11.2020 оголошено перерву з розгляду звіту ліквідатора та розгляду заяви ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506) на "11" листопада 2020 р. о(об) 10:45.

Проте 11.11.2020 судове засідання не відбулось у зв`язку з перебуванням судді Кононової О.В. на лікарняному.

Враховуючи викладене, суд ухвалою від 25.11.2020 призначив судове засідання з розгляду звіту ліквідатора та заяви ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506 від 03.06.2020) з урахуванням доповнень (вх. № 20268 від 03.09.2020) на "16" грудня 2020 р.

В судовому засіданні ліквідатор просила суд погодити умови продажу майна банкрута, яке не перебуває в іпотеці або в заставі, а саме зазначені в заяві склад майна (лот), вид та спосіб проведення аукціону, крок аукціону та витрати, пов`язані з утриманням та продажем майна. В обґрунтування заяви посилається на той факт, що ліквідатор на виконання вимог закону щодо порядку продажу майна банкрута неодноразово намагалась скликати кредиторів та комітет кредиторів для затвердження та погодження умов продажу майна. Проте жодного разу кредитори на збори не з`являлися, письмових відповідей окрім ГУ ДПС України у Харківській області не направляли.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення ліквідатора, вважає за необхідне зазначити наступне.

Постановою господарського суду Харківської області від 07.05.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Єрьоміну Ольгу Юріївну.

Як свідчать матеріали справи, ліквідатором за результатами інвентаризації та розшуку майна було виявлено лише один актив боржника - дебіторську заборгованість ТОВ "Гарантсервіс ЛТД" (код ЄДРПОУ 40188433) в сумі 500000,00 грн.

Відповідно до ч.3 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства збори кредиторів у провадженні у справі про банкрутство скликаються арбітражним керуючим за його ініціативою, за ініціативою комітету кредиторів чи інших кредиторів, сума вимог яких становить не менше ніж третину всіх вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, або за ініціативою однієї третини кількості голосів кредиторів.

З матеріалів справи вбачається, що ліквідатор ТОВ "Респект Максимум" неодноразово намагався зібрати збори кредиторів Боржника, однак провести збори в порядку, передбаченому ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства.

В судовому засіданні ліквідатор зазначила, що 09.01.2020 об 11:00 год. на збори кредиторів з`явився лише представник ГУ ДПС у Харківській області, що відображено в явочному листі, інші кредитори не з`явились. Повідомлення ліквідатора ТОВ "Респект Максимум" від 23.12.2019, які були направлені на адреси ТОВ "Асторс груп", ТОВ "Девелопментсбуд", ТОВ "Інвестиційна компанія "Інвест таун сервіс", повернуті з відміткою "за закінченням терміну зберігання". Відповідні докази містяться у матеріалах справи.

23.01.2020 р. об 11-00 год. на повторні перші збори кредиторів з`явився лише представник ГУ ДПС у Харківській області, що відображено в явочному листі, інші кредитори не з`явились. Повідомлення ліквідатора від 09.01.2020, які були направлені на адреси ТОВ "Асторс груп", ТОВ "Девелопментсбуд", ТОВ "Інвестиційна компанія "Інвест таун сервіс", повернуті з відміткою "за закінченням терміну зберігання". Відповідні докази містяться у матеріалах справи.

Відповідно до ч.6 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства якщо загальна кількість кредиторів не перевищує сім осіб, усі кредитори автоматично включаються до складу комітету кредиторів.

У зв`язку з тим, що загальна кількість конкурсних кредиторів з правом вирішального голосу ТОВ "Респект Максимум" складає 3 особи, ліквідатор включив Головне управління ДПС у Харківській області, ТОВ "Інвестиційна компанія "Інвест таун сервіс", ТОВ "Асторс груп" автоматично до складу комітету кредиторів.

З матеріалів справи вбачається, що 14.02.2020 об 11:00 год. на другі повторні перші збори кредиторів кредитори знову не з`явилися, у зв`язку з чим збори кредиторів ТОВ "Респект Максимум" вважаються такими, що не відбулись.

Відповідно до частини 1 статті 59 Кодексу України з процедур банкрутства (далі КУзПБ) продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

Проведення інвентаризації та визначення початкової вартості майна банкрута, продаж майна банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому Кодексом, належить до повноважень ліквідатора, визначених статтею 61 КУзПБ.

Згідно з приписами статті 63 КУзПБ після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні. Початковою вартістю продажу майна банкрута є його вартість, визначена ліквідатором.

Відповідно до статті 75 КУзПБ арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

До обов`язкових умов продажу належать: склад майна (лот); початкова ціна; крок аукціону.

Якщо продажу підлягає майно, яке є предметом забезпечення, до умов продажу належить також умова про витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна.

Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору.

Якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про:

- надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах;

- надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу;

- відмову в наданні згоди на продаж майна з обґрунтуванням причин.

У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

З матеріалів справи вбачається, що 24.03.2020 ліквідатор направив на адресу конкурсних кредиторів (комітету кредиторів) заяву про погодження умов продажу майна банкрута, яке не перебуває в іпотеці або в заставі. Відповідь про надання згоди або відмову в наданні згоди на продаж майна банкрута від кредиторів на адресу ліквідатора не надходила не надходила. Від ТОВ "Асторс Груп" вказана заява від 24.03.2020 повернулась з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

07.08.2020 ліквідатором на адресу членів комітету кредиторів (конкурсних кредиторів) було направлено заяву про надіслання ставлення щодо запропонованих умов продажу майна банкрута, заяву (повторну) про погодження умов продажу майна, поточний звіт ліквідатора, повідомлення про засідання комітету кредиторів 26.08.2020 об 11:00 год з наступним порядком денним:

1. Обрання голови комітету кредиторів.

2. Створення фонду для авансування грошової винагороди арбітражного керуючого та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

3. Схвалення звіту про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат.

4. Схвалення поточного звіту про діяльність ліквідатора.

5. Вирішення питання щодо надання згоди на продаж майна ТОВ "Респект Максимум" на запропонованих ліквідатором умовах продажу.

Від ГУ ДПС у Харківській області на адресу ліквідатора надійшла відповідь від 28.08.2020 №8547/Р/20-40-10-02-21, згідно з якою ГУ ДПС у Харківській області відповідно до статті 75 КУзПБ не заперечує проти продажу майна, а саме: дебіторська заборгованість ТОВ "Гарантінвест ЛТД" (п.н. 40188433) у сумі 500,0 тис. гривень. Відповідей інших кредиторів про ставлення до запропонованих умов продажу майна банкрута до матеріалів справи не надано.

Ліквідатор зазначив, що засідання комітету кредиторів, яке було призначено на 26.08.2020 знову не відбулось через відсутність представників.

Суд вважає, що дії ліквідатора відповідають вимогам КУзПБ та спрямовані на здійснення ліквідаційної процедури у визначені законом строки.

Порядок проведення аукціону в провадженні у справі про банкрутство визначений статтями 78-80 КУзПБ.

Так, державному органу з питань банкрутства, адміністратору електронної торгової системи, замовнику та оператору авторизованого електронного майданчика заборонено вчиняти дії, спрямовані на надання іншим особам відомостей про учасників аукціону.

Переможцем аукціону є учасник, який запропонував найвищу ціну на час закінчення аукціону.

У разі закінчення аукціону без визначення переможця замовник аукціону протягом одного місяця зобов`язаний оголосити про проведення повторного аукціону.

Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону.

У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця замовник аукціону протягом одного місяця (а якщо продається заставлене майно - протягом 45 днів) зобов`язаний оголосити про проведення другого повторного аукціону.

Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону.

Комітет кредиторів, а щодо заставленого майна - забезпечений кредитор може своїм рішенням встановити початкову ціну повторного аукціону, другого повторного аукціону меншу, ніж визначено частинами другою і четвертою цієї статті.

Перший аукціон проводиться без можливості зниження початкової ціни. Повторний аукціон може проводитися з можливістю зниження початкової вартості лише за згодою забезпеченого кредитора щодо майна, яке є предметом забезпечення, або за згодою комітету кредиторів щодо іншого майна, яке підлягає продажу.

Комітет кредиторів або забезпечений кредитор, надаючи згоду на проведення першого повторного аукціону з можливістю зниження початкової вартості, має право визначити граничну ціну, до якої може бути знижено початкову вартість під час проведення аукціону.

Другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової ціни.

Законодавець обмежує замовника аукціону певними строками для проведення повторного та другого повторного аукціону та визначає порядок встановлення початкової ціни таких аукціонів.

Ліквідатор у запропонованих умовах продажу зазначив саме такі умови, які встановлені нормами КУзПБ.

Підсумовуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити заяву ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506 від 03.06.2020) з урахуванням доповнень (вх. № 20268 від 03.09.2020) та погодити наступні умови продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум", яке не перебуває в іпотеці або в заставі.

Керуючись статтями 2, 60, 75 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 112, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум" Єрьоміної О.Ю. про погодження умов продажу майна банкрута (вх. №12506 від 03.06.2020) з урахуванням доповнень (вх. № 20268 від 03.09.2020).

Погодити наступні умови продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум", яке не перебуває в іпотеці або в заставі:

1. Склад майна (лот):

Дебіторська заборгованість, яка рахується за даними бухгалтерського обліку ТОВ Респект Максимум в загальній сумі 500 000,00 грн., початкова вартість 500 000,00 грн.

2. Вид та спосіб проведення аукціону:

1). Перший аукціон: без можливості зниження початкової ціни. Початкова ціна: 500 000,00 грн.

2). Перший повторний аукціон: у разі закінчення першого аукціону без визначення переможця замовник аукціону протягом одного місяця оголошує про проведення повторного аукціону. Аукціон з можливістю зниження початкової вартості. Початкова ціна: 400 000,00 грн. (зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону).

3). Другий повторний аукціон: у разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця та в випадку не звернення забезпеченого кредитора до арбітражного керуючого із заявою про продаж йому непроданого майна, замовник аукціону протягом 45 днів оголошує про проведення другого повторного аукціону. Аукціон з можливістю зниження початкової вартості. Початкова ціна другого повторного: 300 000,00 грн. (зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону).

Крок аукціону: 1 % початкової ціни лоту.

3. Витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем майна:

Кошти, що надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Після оплати витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, та сплати основної і додаткової винагороди арбітражного керуючого здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

Оплата витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, здійснюється у такому порядку:

- у першу чергу оплачуються витрати, пов`язані з проведенням ліквідаційної процедури, та сплачується винагорода ліквідатора;

- у другу чергу виконуються зобов`язання перед особами, які після відкриття провадження у справі про банкрутство боржника надавали кредитування, поставляли сировину, комплектуючі з відстроченням платежу..

Розмір винагороди оператора електронного майданчика сплачується переможцем аукціону в розмірі, який буде визначено після проведення аукціону в залежності від ціни продажу майна.

Ухвалу направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду через суд першої інстанції в порядку та у строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали підписаний 21.12.2020.

Суддя Кононова О.В.

Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено23.12.2020
Номер документу93700953
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/742/19

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні