Ухвала
від 31.05.2021 по справі 922/742/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"31" травня 2021 р.Справа № 922/742/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кононової О.В.

при секретарі судового засідання Зубко Ю.В.

розглянувши звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації по справі

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум", м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум", м. Харків про визнання банкрутом за участю :

учасники процесу в призначене судове засідання не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 07.05.2019 ТОВ "Респект Максимум" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Єрьоміну О.Ю.

Розгляд справи неодноразово відкладався з підстав необхідності витребування додаткових доказів по справі та завершення ліквідаційної процедури. В судових засіданнях з розгляду звіту ліквідатора неодноразово оголошувалися перерви.

08.04.2021 до господарського суду надійшов звіт ліквідатора (вх. 7977), в якому ліквідатор посилалась на завершення ліквідаційної процедури та просила суд затвердити ліквідаційний звіт, ліквідаційний баланс та звіт (вх. №7978) про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат в ліквідаційній процедурі.

Розгляд справи неодноразово відкладався, з підстав надання додаткових доказів по справі та завершення ліквідаційної процедури.

В судовому засіданні 19.05.2021 було оголошено перерву до 31.05.2021 до 12:00 год.

Ліквідатор в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Інші учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явились, про поважність причин не прибуття в судове засідання суд не повідомляли, жодних клопотань щодо проведення судового засідання без їх участі не надавали, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Враховуючи, що неявка учасників судового процесу не перешкоджає розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути звіт ліквідатора (вх. №7978) про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат в ліквідаційній процедурі за наявними в ньому матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат в ліквідаційній процедурі суд встановив наступне.

Постановою господарського суду Харківської області від 07.05.2019 по справі №922/742/19 Товариство з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Єрьоміну Ольгу Юріївну.

Відповідно до ч.1, ч.З, ч.5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який діяв до 21.10.2019, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 N 2597-УІІІ.

Зі змісту п. 2, п.4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства вбачається, що з дня введення в дію цього Кодексу визнається такими, що втратив чинність зокрема Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами). Установити, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника /або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та/ подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч.І, ч.2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Право вимоги додаткової грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого з дня фактичного надходження до боржника стягнутого на його користь майна, яке на день відкриття провадження у справі перебувало у третіх осіб, або з дня фактичного надходження коштів на рахунок боржника, які спрямовуються на погашення вимог кредиторів.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Відповідно частинам 1, 4, 7 ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Так, арбітражний керуючий Єрьоміна О.Ю. виконувала повноваження ліквідатора ТОВ "Респект Максимум" з 07.05.2019.

Так, з матеріалів справи вбачається, що за період з 07.05.2019 по 20.10.2019 включно розрахунок основної грошової винагороди здійснений ліквідатором на підставі Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки, визначити розмір основної винагороди арбітражного керуючого виходячи з розміру двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута (ч.З ст.115 Закону) не виявилось можливим через відсутність такої інформації, розмір винагороді нарахований в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень та становить суму 45 143,92 грн.

За період з 21.10.2019 по 31.03.2021 включно розрахунок основної грошової винагороди здійснений ліквідатором на підставі ч.2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства та складає три розміри мінімальної заробітної плати за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора, що становить суму 257 511,41 грн.

Таким чином, основна винагорода арбітражного керуючого Єрьоміної О.Ю. за виконання повноважень ліквідатора у справі ТОВ "Респект Максимум" за період з 07.05.2019 р. по 31.03.2021 р. складає 302 655,33 грн., яка станом на дату подання ліквідаційного звіту не виплачена.

Ліквідатором ТОВ "Респект Максимум" повідомлялось у поточних звітах, поданих до суду, що протягом тривалого часу, вона так й не змогла зібрати збори кредиторів та відповідно комітет кредиторів, через неявку кредиторів, а тому позбавлена була можливості отримувати винагороду за виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Респект Максимум".

В своєму звіті ліквідатор просить суд затвердити його та зазначає, що у відповідності до ч. 4 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори мають на зборах кредиторів кількість голосів, пропорційну сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів за результатами попереднього засідання господарського суду та кратну одній тисячі гривень.

У зв`язку з чим ліквідатор просить суд, враховуючи закріплений у Кодексі України з процедур банкрутства, принцип пропорційності суми витрат кожного із кредиторів на оплату грошової винагороди арбітражного керуючого розміру визнаних їх кредиторських вимог у справі про банкрутство, обов`язок із виплати грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Респект Максимум" покласти на кредиторів боржника та стягнути з них розмір нарахованої грошової винагороди пропорційно розміру визнаних судом вимог.

Частиною 6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Остаточний звіт про нарахування і виплату основної грошової винагороди за підсумками процедури ліквідації ТОВ "Респект Максимум" ліквідатор надала до суду 08.04.2021 в якому й визначила розмір грошової винагороди за період з 07.05.2019 по 31.03.2021 в сумі 302 655,33 грн.

Суд, дослідивши наданий звіт та відповідні розрахунки, дійшов висновку, що вони здійснені з урахуванням та у відповідності до вимог чинного законодавства.

Проте, враховуючи, що вказаний звіт не був схвалений комітетом кредиторів, як то передбачено ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, до матеріалів справи не додані відповідні докази звітування перед комітетом кредиторів та його схвалення, суд відмовляє в його затвердженні.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 37-48, 46, п.6 ст.83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 30, 58-67, п. 5 ч.1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 232-235, 240 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в затвердженні звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект Максимум" арбітражного керуючого Єрьоміної О.Ю. про нарахування та виплату грошової винагороди 07.05.2019 по 31.03.2021 в сумі 302 655,33 грн. у справі № 922/742/19.

Ухвалу направити ліквідатору, банкруту, кредиторам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Східного апеляційного господарського суду через Господарський суду Харківської області протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено "07" червня 2021 р.

Суддя Кононова О.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення31.05.2021
Оприлюднено10.06.2021
Номер документу97494443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/742/19

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні