Ухвала
від 18.12.2020 по справі 460/6844/20
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

18 грудня 2020 року м. Рівне №460/6844/20

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Борискіна С.А. за участю секретаря судового засідання Лютко М.В. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник не прибув,

відповідача: представник не прибув,

розглянувши адміністративну справу за позовом

Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області доРівненського природного заповідника про застосування заходів реагування, В С Т А Н О В И В:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області звернулося до суду з позовом до Рівненського природного заповідника про застосування заходів реагування.

Ухвалою суду від 21.09.2020 відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання на 16.11.2020 на 15:45 год.

Ухвалою суду від 16.11.2020 продовжено строк підготовчого провадження у справі №460/6844/20 на тридцять днів. Підготовче засідання у справі відкладено до 18.12.2020 до 17:00 год.

У підготовче судове засідання сторони не прибули. Про дату, місце і час судового засідання повідомлялися належним чином. До початку судового засідання подали заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Частиною 1 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) встановлено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За таких обставин, враховуючи положення ст.205 КАС України, суд вважає за можливе провести підготовче засідання без участі представників сторін.

Відповідно до положень ч.4 ст.229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

27.11.2020 від представників учасників справи через ВДЗ (канцелярію) суду надійшла заява про примирення сторін.

За умовами заяви про примирення, сторони просять затвердити примирення на наступних умовах:

1. Рівненський природний заповідник (код ЄДРПОУ 30460820, Урочище "Дубки", с. Чудель, 1, Сарненського району, Рівненської області, 34542) зобов`язується повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту, які зазначені в Акті перевірки від 14.08.2019 №88 та Припису до нього від 14.08.2019 №83, виявлені під час перевірки території, будівель та приміщень Рівненського природного заповідника у разі наявності цільових бюджетних призначень у розпорядника, добровільно у строк до 01.10.2021 року, а саме:

1.1. Обладнати приміщення системою протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 "Системи протипожежного захисту" (пункт 1.2, глава 1 розділу V "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.2. Обробити дерев`яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) засобами вогнезахисту, які забезпечують І першу групу вогнезахисної ефективності, крім будинків V ступеня вогнестійкості (пункт 2.5 розділу III "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.3. Забезпечити проходження навчання в навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності категорій осіб керівного складу та фахівців, діяльність, яких пов`язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту (п.10 Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність, яких пов`язана з організацію і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 23.10.2013 №819).

1.4. Провести перевірку установок захисту будівель, споруд та зовнішніх установок від прямих попадань блискавки і вторинних і проявів (пункт 1.21, розділу ІV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.5. Закрити кришкою електророзподільні коробки, що знаходяться в приміщеннях (пункт 1.7, розділу IV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.6. Замінити з`єднання проводів спеціальними засобами (пункт 1.6. розділу IV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.7. Встановити протипожежні двері, що сертифіковані в Україні в приміщення електрощитової (пункт 2.3, розділу III "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.8. Провести технічне обслуговування вогнегасників відповідно до Правил експлуатації вогнегасників (п.3.17, розділу V "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.9. Провести замір опору ізоляції і перевірки спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання (пункт 1. 20, розділу ІV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.10. Обладнати виходи світловими покажчиками з написом "ВИХІД" (пункт 2. 32, розділу IIІ "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.11. Забезпечити проходження навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки в порядку встановленому Постановою Кабінету Міністрів від 26.06.2013 №444 "Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях" посадову особу відповідальну за пожежну безпеку (пункт 16, розділу ІІ "Правил пожежної безпеки в Україні").

2. Відповідач та позивач заявляють, що ні в процесі укладення цієї Заяви про примирення, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

3. Дана заява та додаток до неї укладено в 3-х оригінальних примірниках для кожної зі сторін та Рівненського окружного адміністративного суду та має однакову юридичну силу.

Розглянувши заяву про примирення сторін, суд зазначає наступне.

Частиною 5 статті 47 КАС України передбачено, що сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси (ч. 6 ст. 47 КАС України).

Відповідно до ч.1 ст.190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Згідно з ч.3 ст.190 КАС України умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Частиною 1 статті 191 КАС України визначено, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені.

Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом (ч.2 ст. 191 КАС України).

Відповідно до ч.3 ст.191 КАС України у разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Дослідивши заяву про примирення сторін, суд вважає, що сторони не допустили будь-яких порушень при укладенні заяви, умови примирення не суперечать чинному законодавству, стосуються лише прав та обов`язків сторін і предмета адміністративного позову. Права, свободи, інтереси інших осіб не порушуються.

Пунктом 3 частини 1 статті 238 КАС України встановлено, що суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Відповідно до ч.2 ст.238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з ч.2 ст.239 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Частиною 1 статті 183 КАС України встановлено, що у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Положеннями п.2 ч.2 ст.183 КАС України врегульовано, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про закриття провадження у справі.

Оскільки укладення угоди про примирення сторін є процесуальним правом сторін та не порушує прав інших учасників справи, суд дійшов висновку, про обґрунтованість заяви про примирення сторін та наявність підстав для затвердження умов примирення, а тому провадження у даній адміністративній справі підлягає закриттю.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 142 КАС України, у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті,суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно до вимог ст.7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом). У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Суд встановив, що за звернення до суду із зазначеним позовом позивач сплатив судовий збір у розмірі 2102,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №1308 від 08.09.2020.

Таким чином, у зв`язку із примиренням сторін, позивачу має бути повернуто 1051,00 грн. судового збору за звернення до суду із вказаним позовом.

Керуючись ст.183, 190, 191, 205, 229, 238, 239, 243, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області та Рівненського природного заповідника про примирення сторін - задовольнити.

Затвердити умови примирення сторін, відповідно до яких:

1. Рівненський природний заповідник (код ЄДРПОУ 30460820, Урочище "Дубки", с.Чудель, 1, Сарненського району, Рівненської області, 34542) зобов`язується повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту, які зазначені в Акті перевірки від 14.08.2019 №88 та Припису до нього від 14.08.2019 №83, виявлені під час перевірки території, будівель та приміщень Рівненського природного заповідника у разі наявності цільових бюджетних призначень у розпорядника, добровільно у строк до 01.10.2021 року, а саме:

1.1. Обладнати приміщення системою протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 "Системи протипожежного захисту" (пункт 1.2, глава 1 розділу V "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.2. Обробити дерев`яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) засобами вогнезахисту, які забезпечують І першу групу вогнезахисної ефективності, крім будинків V ступеня вогнестійкості (пункт 2.5 розділу III "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.3. Забезпечити проходження навчання в навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності категорій осіб керівного складу та фахівців, діяльність, яких пов`язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту (п.10 Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність, яких пов`язана з організацію і здійсненням заходів з питань цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 23.10.2013 №819).

1.4. Провести перевірку установок захисту будівель, споруд та зовнішніх установок від прямих попадань блискавки і вторинних і проявів (пункт 1.21, розділу ІV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.5. Закрити кришкою електророзподільні коробки, що знаходяться в приміщеннях (пункт 1.7, розділу IV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.6. Замінити з`єднання проводів спеціальними засобами (пункт 1.6. розділу IV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.7. Встановити протипожежні двері, що сертифіковані в Україні в приміщення електрощитової (пункт 2.3, розділу III "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.8. Провести технічне обслуговування вогнегасників відповідно до Правил експлуатації вогнегасників (п.3.17, розділу V "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.9. Провести замір опору ізоляції і перевірки спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання (пункт 1. 20, розділу ІV "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.10. Обладнати виходи світловими покажчиками з написом "ВИХІД" (пункт 2. 32, розділу IIІ "Правил пожежної безпеки в Україні").

1.11. Забезпечити проходження навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки в порядку встановленому Постановою Кабінету Міністрів від 26.06.2013 №444 "Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях" посадову особу відповідальну за пожежну безпеку (пункт 16, розділу ІІ "Правил пожежної безпеки в Україні").

2. Відповідач та позивач заявляють, що ні в процесі укладення цієї Заяви про примирення, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

Роз`яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Провадження у справі №460/6844/20 за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області (вул.Гетьмана Полуботка, 37, м. Рівне, 33028, код ЄДРПОУ 38610634) до Рівненського природного заповідника (вул.Лісова,1, урочище "Дубки", с.Чудель, Сарненський район, Рівненська область, 34542, код ЄДРПОУ 30460820 ) про застосування заходів реагування - закрити, у зв`язку з примиренням сторін.

Повернути Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області (вул. Гетьмана Полуботка, 37, м. Рівне, 33028, код ЄДРПОУ 38610634) з Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1051,00 грн., сплачений згідно з платіжним дорученням №1308 від 08.09.2020.

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повну ухвалу суду складено 18 грудня 2020 року

Суддя С.А. Борискін

Дата ухвалення рішення18.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93704298
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —460/6844/20

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

С.А. Борискін

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

С.А. Борискін

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

С.А. Борискін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні